Koca karısına hakkını helal etmezse
Kadın kocasına hakkını helal edilmezse ne olur
Ailede hak ve hukuk önemlidir
Aile, toplumun en küçük ve en önemli parçasıdır. “Allah, evlerinizi sizin için huzur ve sükûn yeri yaptı.”[i] ayetinde belirtildiği gibi aile, insanın huzuruna, fıtrî ihtiyaçların teminine, neslin devamına vesile olan önemli bir müessesedir.
Bu müessesenin sağlam temeller üzerine kurulması ve yaşatılması çok önemlidir. Nitekim Allah Rasulü (s.a.v), “Kadın, dört şey için nikâh edilir: Malı, soyu, güzelliği ve dini için. Sen dindar olanını seç ki elin bereket bulsun.”[ii] buyurarak bizlere aile yuvasının temellerini atarken en önemli dikkat edeceğimiz hususu bildirmektedir. Sağlıklı toplumun oluşabilmesi, sağlıklı bir aileye bağlıdır. Bu sebeple aile kurulurken önceliğimiz maddi birtakım arzu ve istekler olmamalıdır.
–
Evlilikte eşlerin birbirleri üzerindeki hakları, İslam hukukunda önemli bir yer tutar. Kadının kocasına hakkını helal etmemesi durumunda, bu, kocanın sorumluluklarını yerine getirmemesi veya eşine haksızlık yapması sonucu ortaya çıkabilir. Eğer bir koca eşine karşı olan sorumluluklarını ihmal ediyor ve eşinin hakkını yiyor ise, bu durumda koca günaha girmiş olur. Kadın ise hakkını helal etmeyerek kendi hakkını savunmuş olur ve bu durumda herhangi bir günah işlemiş olmaz.
Eşler arasında hakların gözetilmesi, sevgi ve saygının korunması, huzurlu bir aile hayatının temeli olarak görülmelidir. Aile, toplumun en küçük yapı taşı olduğu için, eşlerin birbirlerine karşı adaletli davranmaları ve haklarını korumaları büyük önem taşır. Sağlam ve huzurlu bir aile yapısı, hem dünya hem de ahiret açısından eşler için büyük bir nimet ve sorumluluktur.
Allah, evlilik kurumunun sağlam temeller üzerine kurulmasını ve eşlerin birbirlerine karşı adil olmalarını istemektedir. Bu doğrultuda, bir eşin hakkını helal etmemesi, diğer eşin yanlışlarını fark etmesi ve bu yanlışların düzeltilmesine yönelik bir fırsat olabilir. Önemli olan, her iki tarafın da bu hakları gözeterek birbirine karşı adaletli ve saygılı bir şekilde hareket etmesidir.
–
Answers ( 18 )
Evlilikte kadının kocası üzerinde hakkı vardır. Aynı şekilde erkeğin de kadın üzerinde hakkı vardır. Bu haklar gerekli şekilde yerine getirildiği zaman mutlu evlilik meydana gelmektedir. Aksi olduğunda ise, yani eşler görev ve sorumluluklarını yerine getirmediği zaman hem evlilik bu eşler için ızdırap ve zulüm olur hem de birbirlerinin hakkına girmiş olmaktadırlar. O yüzden eşler birbirlerine olan sorumluluklarını yerine getirmelidirler ki hem evlilikleri mutlu, huzurlu olsun hem de birbirlerinin hakkını girip ahirette sorumlu olmaktan kurtulsun.
bir erkek karisina hakini helal etmezse o kadın haklıysa ne olacak yine günaha girecek mi ? Biz eşimle sık tartışıyoruz ama eşim bana benden razi olmadiğini söylüyor ama ben haksiz olduğumu duşunuyorum ona rağmen elimden geldiğini yapıyorum , ama eşim her firsata beni bununla tehdit ediyor
Hakkını helal etmeyen koca istediği kadar ben helal etmem desin dinen bir hükmü yoktur.
Merhabalar benim eşim bana yeğeninin doldurmasiyla tartıştık ve bana tokat attı bende bana suçsuz yere tokat attın hakkımı helal etmiyorum sana dedim şimdi özür diledi isteyerek olmadı özür dilerim dedi bende tamam hakkım sana helal ediyorum dedim eşim dinen hakkını Helal edilirmi yoksa birsey yapmam gereklimi
Eğer sinir haliniz geçtikten sonra hakkınızı helal etmiş iseniz; hakkınız helaldir.
koca karısına hakkını helal etmezse ne olur
bence sorumun cevabı böyle bir şey yok
Soru sormuşsunuz cevabını da kendinizce vermişsiniz;
Eğer karı koca arasında hak var ise (ki mutlaka vardır) birbirlerine haklarını helal etmedikleri müddetçe bu vebaldir.
Kocama içki içmemesi için hakkımı haram ederim dedim
Kocam alkol kullanıyor son zamanlarda bunu çok fazlalaştırdı eğer bir daha içersen hakkım sana haram olsun dedim eşe hakkı haram etmek günah mıdır?
Kocanızın içki içmemesi için hakkınızı haram etmenin dışında başka yollar denemelisiniz. Bu şekilde davranır iseniz kocanız da sizlere ben de sana hakkımı helal etmiyorum der. Ve durup dururken bir tartışma içerisine girmiş olursunuz.
Hocam aleykum selam allahın rahmeti ve bereketi üzerinize olsun. Ben bir kadın olarak bütün sorumluluklarımı yerine getiriyorum birde üstüne çalışıp evime maddi anlamda destek olmaya çalışıyorum kendimin ve kızımın ihtiyaçlarını kendim kazanıyorum.kendime bişey yaptığım zaman kocam laf edip hakaret ediyor ben sıkışığım para yetmiyor sen kendine küpe yapamazsın bişey alamazsın diyor. Kocam hem hiç biseyimle ilgilenmeyip hemde benim çalıştığım parayada laf ediyor. Ve beni ona yardım etmemekle suçluyor kendi kazancınız eski eşlerinin nafakaları kredilerine ödüyor bana kızıma yapması gereken sorumlulukları ben üstlenip yaptığım halde yine laf yiyorum ve sürekli tartışıyoruz haksızlığa uğruyorum sürekli susamıyorum boşanmak bizm icin dogrumu diye dusunuyoru. Artik
Ve aleyküm selam ve rahmetullah.
Eşlerin bu konuda birbirlerine anlayış içerisinde yaklaşması gerekmektedir. Evin nafakası (geçimi) erkeğe aittir. Erkek; eşinin çalışıp kazandığı parada hak sahibi değildir. Fakat sizlere tavsiyem; boşanma yoluna gitmeden önce bu konuyu konuşarak çözmenizdir. Çünkü bu mesele konuşularak çözülebilecek bir meseledir.
Selam hocam. 16 yıllık hanımdan boşandım. Bı hoca söyle dedi: Kırk gün (kırk yaşımdayım) boyunca günde yedi kez “Kendi Haklarımı esk hanımıma helal ediyorum” de . onun vebalinden ve manevi yükünden kurtulursun”
Dediler. Bunun doğruluk payı var mıdır?
Selam hocam bana kocam hep hakaret ve küfür ediyor ve her zaman küfürü benim köydeki anneme ve hiç birleşimde hiç bireyden haberi olmadan anneme hakaret kufur ve beddua ediyor evliliğinin çok kötü gidiyor ve bundan hiç umursamıyor ve kendinin iyioldugunu ve benim sorumlu olduğumu söylüyor kendisine hakkımı helal etmiyorum ve sonrada pişman oluyorum
Kocanızın veya bir başka kimsenin bir başkasına hakaret etme hakkı yoktur. Hele hele küfür etme Müslüman’ın ağzına yakışmaz. Hakkınızı helal edip etmemek sizin bileceğiniz bir iştir. Ama eşinize bu durumu anlatmanız gerekmektedir. Kimse kimseye ne küfür ne de hakaret edebilir. Böyle bir hak yoktur kimsede.
Karım beni aldatıyor yakaladım diyelim hakkımı helal etmiyorum dediğim an ona haram olurmu
Eşiniz sizi aldatıyor ise hakkınızı helal etmemeniz gayet normaldir. Bu durumda siz hakkınızı helal etseniz de bu yapılan iş haramdır. Ve ne olursa olsun bu kişi eşinize HARAMDIR.
merhaba hocam benim 14 yaşında bir kızım var sevgilisi varmış 2 hafta konuşmuşlar bu sırada çocuk bunu defalarca öpmüş öpmeye çalışmış kızımda bu yüzden ayrılmış bu çocuktan ve çocuğu şikayet etmiş olay yargıya taşındı babasıda mahkemede öğrendi aslında olayı biliyodu ama sevgili olduklarını ve birden fazla yaşandığını bilmiyordu mahkeme sonrası sevgilisi olduğunu söylemediğimiz için bana ve kızıma hakkını helal etmediğini söyledi bu ne kadar geçerli bunun sonucunda ne olur.
Sevgili olmak hiçbir şey ifade etmez sonuçta Allah’ın helal kıldığı bir durum yoktur nikah kıyılmamış bundan dolayı birbirlerine ilgi duymaları dini aşkından hiçbir değer ifade etmez kul hakkı falan değildir bunu mahkemede ifade etmeniz de gerekmez
Lütfen çocuklarımızı bu konuda uyaralım onları bilgilendirelim kimsenin tuzakına düşmesinler
Hayırlı ramazanlar diliyorum
Hocam bitane arkadaşım zina yaptı ve bana söyledi. 2. İnci bir zinayı yapmayı düşünüyor. Bunujmn affı var mıdır ve vebali nedir?
İslam’da, bir kadının kocasına hakkını helal etmemesi durumu ciddi bir meseledir. İslam ahlakına göre, evlilikte karı-koca arasında sevgi, saygı ve sadakat temel prensiplerdir. Eşler arasında güvenin sağlanması ve huzurun korunması için birbirlerine hakkıyla davranmaları önemlidir.
Kadının kocasına hakkını helal etmemesi, bir ahlaki sorunu ve evlilikteki ciddi bir anlaşmazlığı ifade eder. Bu durumda, eşlerin birbirleriyle iletişim kurmaları, sorunları açıkça ifade etmeleri ve samimi bir şekilde çözüm bulmaya çalışmaları önemlidir.
İslam’da evlilikte çiftler arasında boşanma da mümkün olabilir. Ancak boşanma, son çare olarak görülür ve çiftlerin öncelikli olarak sorunları çözmek için çaba göstermeleri teşvik edilir. Eşler, evliliklerindeki sorunları mümkün olduğunca uzlaşma ve anlayışla çözmeye çalışmalıdır.
Her durumda, İslam ahlakı ve öğretileri, karı-koca ilişkisinde adil ve saygılı olmayı, hakkaniyeti ve bağlılığı teşvik eder. Eşlerin birbirlerinin haklarına saygı göstermeleri, hoşgörülü olmaları ve sorunları çözmek için çaba göstermeleri İslam’ın öğrettikleri arasındadır.
Kocam yabancı kadinlarla konuşuyor msj çekiyor bende gördüm hep inkar ediyor bende hakkımı helal etmiyorum dedim günahı varmi
Aldatmanın elbette günahı vardır Allah hesabını sorar
Evlilikte eşlerin birbirleri üzerindeki hakları, hem dinî hem de sosyal açıdan büyük bir öneme sahiptir. İslam hukukuna göre, koca ve kadın arasında belirli haklar ve sorumluluklar bulunmaktadır. Bir koca, eşine karşı yükümlülüklerini yerine getirmediğinde, eşinin hakkını helal etmemesi durumu ortaya çıkabilir. Bu, kadının kendi haklarını savunma çabası olarak da görülebilir.
Aile yapısının sağlıklı olması, sevgi, saygı ve adaletle mümkündür. Eşlerin birbirlerine karşı haklarına saygı göstermesi, huzurlu bir aile hayatı için kritik öneme sahiptir. Kocanın sorumluluklarını yerine getirmemesi, günaha girmesine yol açabilirken, kadının hakkını helal etmemesi, kendi haklarını koruması açısından önemli bir tutumdur.
Aile, toplumun en küçük ve temel birimi olduğundan, sağlıklı ve adil ilişkiler kurmak, toplumun genel yapısını da olumlu etkiler. Her iki tarafın da birbirine karşı adil davranması, hem dünya hem de ahiret açısından büyük bir sorumluluktur. Bu bağlamda, eşlerin birbirlerinin haklarını gözetmesi, evlilik kurumunun sağlam temeller üzerinde yükselmesine yardımcı olur.