Paylaş
Kadın şiir okuması caiz midir
Question
Kadın şiir okumasının hükmü nedir?
Bir şiiri kadın seslendirde şarkı değil, bunu namahrem dinlemesi caizmi?
kadınların şiir okuması caiz mi
Kadın kadına olursa bunda şüphe yok caizdir.
Kadının şarkı söylemesi günah bu konuda hadis var ama şiir hakkında bir hüküm bilmiyorum.
Kadınların erkeklere yönelik şiir sakıncalı olabilir dinen tavsiyem türküler gibi en iyisi sakınmaktır.
Kadının şiir okuması, sesini namahreme duyurması açısından İslam’da belirli sınırlarla değerlendirilir. Öncelikle şu hususları göz önünde bulundurmak gerekir:
Kadının sesi avret midir?
Genel olarak fıkıh alimleri, kadının konuşma sesinin avret olmadığını kabul eder. Ancak kadının sesini inceltip yumuşatarak (tehennün) konuşması ve cazibeli hale getirmesi haramdır. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulur:
“Ey Peygamber eşleri! Siz herhangi bir kadın gibi değilsiniz. Eğer (Allah’a karşı) takvalıysanız, sözü yumuşak söylemeyin ki kalbinde hastalık bulunan kimse ümide kapılmasın; hep uygun söz söyleyin.” (Ahzâb, 33/32)
Şiir ile şarkı arasında fark var mı?
Şarkı veya türkü gibi ezgili okumalar kadın için sakıncalı görülmüş ve haram olarak değerlendirilmiştir. Nitekim bazı sahih hadislerde, kadın sesinin fitneye yol açabileceği belirtilmiştir. Ancak şiir okumak doğrudan şarkı söylemekle aynı hükümde değildir. Eğer şiir sade bir şekilde, fitneye sebep olmayacak bir tarzda okunuyorsa, bunda sakınca görülmemiştir.
Kadının erkekler önünde şiir okuması
Eğer şiir, duygu yüklü ve etkileyici bir şekilde, cazibeli bir sesle okunuyorsa, erkekleri etkileyip fitneye yol açabilir. Bu durumda sakıncalı hale gelir ve caiz olmaz. Ancak normal bir tonda, edebi bir metin olarak okunuyorsa, bunda kesin bir haramlık yoktur.
Günümüzde kadınların sesli kitap okumaları, şiir seslendirmeleri gibi durumlar bu açıdan değerlendirilmelidir.
Sonuç:
Kadınların kendi aralarında şiir okumasında hiçbir sakınca yoktur.
Kadının şiiri namahrem erkeklerin dinleyeceği şekilde okumaması ihtiyaten daha uygundur.
Eğer şiir, cazibeli bir ses tonuyla, etkileyici ve duygu yüklü bir şekilde okunursa, fitneye sebep olma ihtimali olduğundan sakınılması tavsiye edilir.
En güvenli yol, kadınların şiir okuma işini kadınlar arasında yapmasıdır.
Bu konuda en doğru olan, kişinin kendi takvasına göre hareket etmesidir. Eğer şüpheli bir durum varsa, sakınmak en iyisidir.
BENZER KONULAR:
çözüldü
0
Ziyaretçi Soruları 4 yıl
2020-08-25T19:11:25+03:00
2020-08-25T19:11:25+03:00 1 Son Cevaplar
230 görüntüleme
Answer ( 1 )
Kadınların şiir okuması, İslam’da genellikle bir yasakla ilişkilendirilen bir konu değildir. Şiir okumak, eğer doğru bir şekilde ve uygun bir bağlamda yapılıyorsa, caiz kabul edilir. Ancak, şiirin içeriği, bağlamı ve söyleyiş biçimi önemlidir. Örneğin, şiirlerin ahlaka uygun olmaması, cinsel veya zararlı mesajlar içermesi durumunda, okunması veya dinlenmesi tavsiye edilmez.
Kadınların şiir okumasının caiz olup olmaması, belirli bir topluluğun veya kişinin inançlarına ve yorumlarına göre değişiklik gösterebilir. Genelde, önemli olan, şiirlerin doğru değerleri yansıtması, insanları olumsuz etkilememesi ve İslam’ın temel ahlak kurallarına zarar vermemesidir.