Paylaş
Kadın süs eşyasından zekat nasıl çıkarılır
Question
Kadınların, ziynet eşyasından zekât vermeleri gerekir mi?
Altın ve gümüşten yapılmış ziynet eşyaları, zekat için gerekli diğer şartları da taşıdığı takdirde Hanefîlere göre zekâta tâbidir.
Bu itibarla altından yapılmış ziynet eşyaları, 80.18 gr. veya daha fazla olup üzerinden de bir yıl geçmiş ise kırkta biri oranında zekatları verilir. Altın ve gümüş dışındaki maden ve taşlardan mamul ziynet eşyası ise zekâta tâbi değildir (İbn Nüceym, el-Bahr, II, 243).
Şâfiî, Mâlikî ve Hanbelî bilginlerine göre ise, kadının normal olarak takıp kullandığı ziynet (takı) eşyası, aslî ihtiyacı sayıldığından bunlardan zekât gerekmez (Nevevî, el-Mecmû’, VI, 46; İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 220).
Evet, altın ve gümüşten yapılmış ziynet eşyaları zekâtın konusu olabilir. Ancak bu durum mezhepler arasında farklılık gösterir.
Hanefî Mezhebine Göre:
- Hanefîlere göre, altın ve gümüşten yapılmış ziynet eşyaları, diğer şartları da yerine getiriyorsa zekâta tâbidir. Yani bir kadının altın veya gümüşten yapılmış ziynet eşyaları 80.18 gram altını veya 561 gram gümüşü geçiyorsa ve üzerinden bir yıl geçmişse, bu ziynet eşyalarının kırkta biri oranında zekât vermesi gerekir.
- Altın ve gümüş dışındaki ziynet eşyaları, örneğin elmas, pırlanta, yakut gibi taşlardan veya farklı madenlerden yapılmış takılar ise zekâta tabi değildir.
Diğer Mezheplere Göre (Şafiî, Malikî ve Hanbelî):
- Bu mezheplere göre, kadının normal olarak takıp kullandığı ziynet eşyaları, aslî ihtiyaç olarak kabul edilir ve bu eşyalar zekâta tabi değildir. Yani bir kadın, günlük yaşamında veya özel günlerde takmak için kullandığı ziynet eşyalarından zekât vermek zorunda değildir. Bu mezheplerde, takı olarak kullanılan altın ve gümüşün zekâtı gerekmez, çünkü bunlar bir servet birikimi olarak değil, kullanım eşyası olarak değerlendirilir.
Sonuç:
- Hanefî mezhebine göre, altın ve gümüşten yapılmış ziynet eşyalarınız nisap miktarına ulaşıyorsa (80.18 gram altın veya 561 gram gümüş) ve üzerinden bir yıl geçmişse, bu takılardan zekât vermeniz gerekir.
- Şafiî, Malikî ve Hanbelî mezheplerine göre ise, kadınların takıp kullandığı ziynet eşyalarından zekât verilmesi gerekmez.
Bu nedenle mezhebinize ve kişisel tercihinize göre hareket edebilirsiniz.
BENZER KONULAR:
- Ziynet eşyasının zekatı nedir nasıl hesaplanır
- Faiz Hakkında Sorular
- Kredi ile alınan tüm eşyalar haram mı
- Zekat ile ilgili ayetler arapça metin türkçe anlamı
- Süleyman mührü kolye takmak caiz mi
- Tümünü görüntüle.
- iyiliği emredip kendisi yapmamak ayet ve Hadislerle
- Umut verici ayetler arapça-türkçe ve açıklamalı
- Vitir namazı ilk ne zaman kılındı?
- Eşler arası cinsel ilişki
- Rahimehullah ne demek? arapça yazılışı
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Şafii, Maliki ve Hanbeli mezhebine göre kişinin takmakta olduğu ziynet eşyası için zekat vermek gerekmemektedir. Fakat Hanefi mezhebine göre ise; altından yapılmış olan ziynet eşyaları 80.18 grama ulaştığı zaman bunun zekâtını vermek gerekmektedir.