Paylaş
Kadına hac nasıl farz olur?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Kadınlara, haccın farz olmasının şartları:
Kadınlara hac, ancak altı şartla farz olur. Bunlar;
1. Müslüman olması.
2-3. Akıl, baliğ olması.
4. Hür olması.
5. Haccetmeye gücünün yetmesi.
6. Beraberinde kocasının veya bir mahreminin bulunması. İbn Abbâs (r.a.) anlatıyor; ‘Bir kadın, yanında mahremi bulun maksızın yolculuğa çıkmasın. Ve hiçbir erkek, yanında mahremi bulunmayan bir kadının yanına (yalnız) girmesin’ buyurdu. Bir adam; ‘Yâ Rasûlullah! Ben falanın ordusuna katılmak istiyorum. Hanımım ise haccetmek istiyor’ deyince, ona; ‘hanımınla birlikte (hacca) git’ buyurdu’
Mahrem: Bir kadının kocası veya evlenmesi ebediyen haram olan babası, oğlu, öz kardeşleri ve sütkardeşleridir. Bu konuyla ilgili açıklamalar ileride yapılacaktır. İnşallah.
Mahremi bulunmayan bir kadın, haccetmeye gücü olmayan hükmündedir. Bu nedenle ona, haccetmek farz değildir. Buna rağmen mahremi olmaksızın hacceden kadının haccı sahihtir/geçerlidir. Ancak mahremsiz yolculuk yaptığından dolayı günahkâr olur. -Allah en doğrusunu bilir-.
Haccetmeye gücün yetmesi şartı, üç şeyle açıklanmaktadır; a) Sağlıklı olması: Ibn Abbâs (r.a.) anlatıyor; ‘Has’am kabile sinden bir kadın, «Yâ Rasûlullah! Babama haccetmesi farz oldu. Ancak kendisi çok yaşlı ve bineğin üzerinde oturmaya gücü yetmiyor. Onun yerine ben haccedebilir miyim?»> diye sordu. Rasûlullah (s.a.v.); «evet, onun yerine haccedebilirsin» buyurdu’
b) Bireysel ihtiyaçlarının yanı sıra, hacca gitmeye, orada kalmaya ve memleketine tekrar dönmeye yetecek mali güce sahip olması.
c) Yolda can ve mal emniyetinin bulunması.
Kadın haccetmek için kocasından izin alması gerekir mi?
1. Nafile hac için, kocasından izin alması vaciptir. Bu konuda icma edilmiştir.
2. Adak haccı için, eğer adağını kocasının izniyle yapmışsa veya evlenmeden önce adakta bulunmuş, evlenirken bunu ko casına bildirmiş ve onayını almışsa, kocası onun haccetmesini engelleyemez. Fakat kocası izin vermemesine rağmen adakta bulunmuşsa, kocası onu engelleyebilir.
3. Farz haccında, yukarıda belirtilen haccın şartları oluşmuş sa, kadının kocasından izin alması müstehaptır. Kocası, şer’î bir gerekçesi olmaksızın, onu farz haccından alıkoyamaz. Buna rağmen kadın, haccını bir sonraki yıla erteleyebilir, bunda bir sakınca yoktur.
⊂⊃
Kadına hac, aşağıdaki şartların gerçekleşmesi halinde farz olur:
Akıllı olmak: Akıl sağlığı yerinde olmayan bir kadına hac farz olmaz.
Ergin olmak: Ergenlik çağına gelmiş bir kadına hac farz olur.
Hac yapmaya gücü yetmek: Maddi ve manevi olarak hac yapmaya gücü yeten bir kadına hac farz olur.
Haccın farz olduğu bir yılda olmak: Hac, her yıl farz olan bir ibadettir.
Hac için gerekli olan şartlara sahip olmak: Hac için gerekli olan şartlar arasında, ihrama girmek, tavaf yapmak, sa’y yapmak, Arafat’ta vakfe yapmak, Müzdelife’de vakfe yapmak, Mina’da şeytan taşlamak ve kurban kesmek gibi ibadetlerin yapılması yer alır.
Erkeklerden farklı olarak kadınlara hacın farz olabilmesi için şu iki şartın da bulunması gerekir:
Can, mal ve namus güvenliğinin sağlanmış olması: Kadının hac yolculuğuna çıkmasının güvenli olması gerekir.
Eşi ölmüş veya boşanmış kadınların iddet süresini doldurmuş olmaları: Eşi ölmüş veya boşanmış bir kadın, iddet süresini doldurmadan hac yapamaz.
Bu şartları taşıyan bir kadına hac farz olur. Hac yapmaya gücü yetmeyen bir kadına ise hac farz olmaz.
Kadınların hacca gitmesi için, yanında bir mahremi olması gerekir. Mahrem, bir kadın için, evli olduğu veya nikah kıyma yolunda olduğu erkektir. Mahremi olmayan bir kadının, tek başına hacca gitmesi caiz değildir.
Kadınların hacca gitmesi, hem dini hem de sosyal açıdan çok önemlidir. Kadınlar, hacca giderek, İslam’ın önemli ibadetlerinden birini yerine getirirler ve Allah’a yakınlaşırlar. Ayrıca, hacca giden kadınlar, farklı kültürlerden insanlarla tanışarak, kültürel etkileşime girerler.
BENZER KONULAR:
Cevapla