Paylaş
Kadına şiddet ne demektir?
Question
Kadına şiddet ne demektir?
İslam dininde kadına şiddet konusunda ne diyor, kadın ulvi bir varlıkken batıda kadına kıymet verilmezken neden müslüman kadınlar baskı altında izlenimi veriliyor…
kadınlar ile ilgili islam ne diyor açıklar mısınız lütfen
İSLAM DİNİ, KADINA KARŞI ŞİDDETİ YASAKLAR
Yüce Rabbimiz insanı mahlukatın en şereflisi olarak yaratmıştır. Nesillerin devamı ile dünya ve ahiret mutluluğu için insanı kadın ve erkek olarak var etmiştir. Her bir cinsi ayrı ayrı karakter ve özelliklerde yaratmış ve bu vasıflarına uygun sorumluluklar yüklemiştir. Aralarındaki üstünlüğü de cinsiyete, ırka veya renge göre değil Allah’ın emir ve yasaklarına uymaya, yani takvaya bağlamıştır.
Allah-u Teala bu gerçeği Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerimde: “Ey insanlar, Şüphe yok ki, Biz sizi bir erkek ve bir dişiden yarattık ve birbirinizi tanımanız için sizi boylara ve kabilelere ayırdık. Allah katında en değerli olanınız, O’na karşı gelmekten en çok sakınanızdır. Şüphesiz Allah, hakkıyla bilendir, hakkıyla haberdar olandır.” (1)“Ben sizden erkek- kadın hiçbir çalışanın işini zayii etmeyeceğim. Hep birbirinizdensiniz.”(2) buyurmuştur.
Kadın yaratılışı gereği daha duygusal ve hissidir. Bu da psikolojik bir farklılık meydana getirir. Elbette bu durum kadına bir eksikliği veya karşı tarafa bir üstünlüğü getirmez. Erkeklere düşen de kadınlardaki bu yaratılış özelliğini görüp onlara karşı daha dikkatli davranmalarıdır. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v): “Mü’minlerin iman bakımından en mükemmeli, huyu en iyi olanıdır. Sizin en hayırlınız, kadınlarına karşı hayırlı olanlardır.”(3) “Sizin en hayırlınız eşlerinize karşı en iyi davrananlarınızdır. İçinizde eşlerine karşı en iyi davrananınız da benim.”(4) buyururken bizatihi kendisinin örnek teşkil ettiğini belirtmekte ve ashabının da buna uygun davranışlarda bulunmasını istemektedir.
Peygamberimizin hayatına baktığımızda kadınla alakalı bütün söz ve uygulamalarında tam bir nezaket, hoşgörü ve kadirşinaslık tavrı vardır. Kendisine gelen kadınlara daima iyi muamelede bulunmuş, eşlerine yardım etmiş, önemli konularda istişare ederek fikirlerine değer vermiş ve doğru bulduğunu uygulamıştır.
İslam dini, gerek İslam öncesi Arap toplumundaki dini inanış ve gerekse yerleşmiş geleneklere nispetle kadının sosyal, ekonomik ve hukuki konumunda devrim niteliğinde değişiklikler yapmıştır. Çünkü, cahiliye döneminde kadının hiçbir hakkı yoktu. Sürekli aşağılanan, hor görülen bir varlık olması sebebiyledir ki; kız çocuklarına reva görülen diri diri toprağa gömme vahşetinin temelinde yatan düşünce de işte bu ‘kadın oluşa’ karşı bir tavır alıştır.
İslam dini kadına ve çocuğa şiddeti kesinlikle yasaklamıştır. Kur’an ve Sünnetin asıl hedefi, birbirinden hak koparmak için çekişip duran iki düşman gibi değil, bir aile ortamında kadını ve erkeğiyle bütünleşmiş yani birbirini tamamlayan, birbirlerine yardım eden, destek olan, huzur ve moral kaynağı oluşturan bir hayat tarzını gerçekleştirmektir.
Kadınlar, iyi ve kötü günlerimizi paylaştığımız, beraber sevinip beraber güldüğümüz, yavrularımızın annesi ve terbiyecisi, evimizin yüreği olan eşlerimizdir.
Kadınlar, cennetin ayakları altında olduğu, üzerimizde en çok hakkı olan, rızasını almakla Rabbimizin de rızasını kazandığımız, ayakları öpülesi annelerimizdir.
Geliniz, Allah ve Resulünün emirlerine uyarak kadın haklarına daha çok önem verelim. Yuvalarımızın huzurlu, evlatlarımızın mutlu ve cennet vatanımızın refah içinde olabilmesi için kadın ve çocuklarımızın haklarını gözetelim.
Peygamber Efendimizin insanlığa son seslenişi ve vasiyeti olan Veda Hutbesi’ndeki sözleriyle bitirmek istiyorum: “Ey insanlar! Kadınlarınızın sizin üzerinizde hakkı olduğu gibi sizin de onlar üzerinde hakkınız vardır… Kadınlara en güzel şekilde davranın; zira onlar sizin himaye ve korumanız altındadır. Sizler onları Allah’ın bir emaneti olarak aldınız… Kadın haklarına riayet konusunda Allah’tan korkun ve onlara karşı en güzel tarzda muamele edin!”(5)
————————————–
1-Hucurat, 13
2-Ali İmran 195
3-Tirmizî, Radâ` 11 İbn Mace, Nikah, 50
4-İbn Mace, Nikah, 50
5-Muhammed Hamidullah,el-vesaiku’s-siyasiyye,s.228
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Kadına Şiddet
Babam anneme nedensiz yere zarar veriyor öldürsem günahı nedir? Ebedi cehennem azabı çeker miyim?
Buna hakkınız yoktur. Kimse kimseyi öldürme hakkına sahip değildir. Yapmanız gereken tek şey mahkemeye başvurmaktır.
İslam, kadına şiddeti kesinlikle reddeden bir dindir. İslam, her insanın haysiyetinin korunması, saygı görmesi ve güvende hissetmesi gerektiğini öğretir. Kadına şiddet, İslam’ın öğretilerine ve ahlaki değerlerine aykırıdır ve kesinlikle hoş görülmez.
İslam’a göre, her insanın yaşam hakkı kutsaldır ve hiçbir birey, kadın veya erkek, başka birine zarar verme hakkına sahip değildir. İslam, insanları şiddetten uzak durmaya ve barış içinde bir arada yaşamaya teşvik eder.
Kur’an’da, kadınların haklarına ve saygınlığına vurgu yapılır. Evlilikte de eşler arasında sevgi, saygı ve adaletin önemi vurgulanır. Eşler arasında şiddet veya zulüm kabul edilemez. Kur’an’da, erkeklere, eşlerine karşı şefkatli, merhametli ve adil davranmaları emredilir.
Hz. Muhammed’in hadislerinde de kadına şiddet kesinlikle kınanmıştır. Peygamber, kadınların haklarını korumayı ve onlara saygı göstermeyi önemli bir görev olarak vurgulamıştır.
Bu nedenle, İslam’ın öğretileri doğrultusunda kadına şiddet, dinin prensiplerine aykırıdır. İslam toplumlarında, kadına yönelik şiddetle mücadele etmek ve kadınların haklarını korumak için çeşitli yasal ve sosyal önlemler alınmaktadır. Kadına şiddetle karşılaşan bireyler, yerel yetkililere başvurabilir, toplum destekleri ve kaynaklarından faydalanabilir ve yerel dini otoritelerden yardım talep edebilirler.