Kadına yönelik şiddete Kur’ân’in bakışı

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kuranda kadına şiddete karşı olan metinler

Kuranda kadina siddetin cezasi

Kuranda kadına şiddetin cezası

Merhabalar günümüzde de özellikle kadına karşı olan şiddete karşı kuranı kerimde insanları bu hayvani davranıştan arındıracak nasıl öğretiler var teşekkür ederim .

CEVAP:

İSLAMDA KADINA ŞİDDET YASAĞI

İslam’ın yeniden hayata geçirdiği en önemli haklardan birisi de kadınların insani haklarıdır. İslam’ın geldiği dönemde kadın haklarından söz etmek şöyle dursun, kadının insan olup-olmadığı tartışılıyor, hiçbir mali hakkının olmadığı, hatta bazı bölgelerde yaşama hakkının bile bulunmadığı biliniyordu. Bazı ülkelerde diri diri toprağa gömüldüğü bile oluyordu ki, Kur’an-ı Kerim bu acı gerçeği son derece çirkin bularak şu ifadelerle kınıyordu: Diri diri gömülen kız çocuğunun, hangi günahtan ötürü öldürüldüğü sorulduğu zaman, “(1) İşte bu sebepledir ki, Dinimizin en büyük inkılâplarından birisi de, bugün müslümanlar olarak kimileri tarafından tenkide tabi tutulduğumuz bu konu, yani İslam’ın hanımlara sağlamış olduğu insani haklar konusudur. Yukarıda bir kaç cümle ile belirttiğimiz, on beş asır öncesindeki insanlığın kadına bakış açısına baktığınız zaman, İslam’ın insanlığa ve özellikle hanımlara sağlamış olduğu hakların ne kadar önemli olduğu görülür. İnsaflı her aklı selim sahibi insanın, İslam Dininin bu yönünü inkâr etmeleri mümkün değildir. Kur’an ayetleri, Peygamber söz ve uygulamaları incelendiğinde bu çok bariz bir şekilde görülür. Örnek olarak İslam’ın tebliğ edildiği ilk yıllara ve dört büyük halife dönemine bakmak yeterli olur. Bu dönemde kadın, toplum hayatının her kesiminde, erkekle yan yana gözükmektedir.

Yüce Dinimiz İslam; inanç, davranış, ibadet konusunda erkek ve kadın arasında hiç bir ayırım yapmamıştır. Kur’an-ı Kerim’de inanan kadınlar ve erkekler; iman, ahlâk, ibadet konularında, ayrıca sosyal ve ekonomik alanlarla ilgili işlerde yan yana zikredilmektedir. Konu ile ilgili ayette Mü’min olarak, erkek veya kadın, her kim salih ameller işlerse, işte onlar cennete girerler ve zerre kadar haksızlığa uğratılmazlar.”(2) buyrulmuştur.

Peygamberimizin hayatına bakıldığında, onun kadınlara, çocuklara ya da herhangi bir canlıya karşı sözlü ya da fiili şiddet uyguladığı görülmemiştir.Aksine Peygamberimizin hayatının bu boyutu hakkında Hz. Aişe şöyle demiştir: “Rasulullah eliyle hiçbir kimseye vurmadı. Ne bir kadına, ne de bir hizmetçiye.”(3) Ayrıca Sevgili Peygamberimizin, kadınlara karşı muamele hakkındaki: “Müminlerin iman bakımından en olgun olanları, ahlâkı en güzel olanlarıdır. Sizin de en iyileriniz, hanımlarına iyi davrananlardır.”(4) sözü bizlere önemli bir mesaj vermektedir.

Kadına karşı işlenen şiddetin en uç tezahürlerinden biri de, töre ve namus adına işlenen cinayetlerdir. Hâlbuki dinimiz savunma ve hukuki gereklilikler dışında cana kıymayı kesinlikle yasaklamıştır.

Yüce Kitabımız, kadına karşı önyargı taşıyanlara müsamaha göstermediği gibi, kadın-erkek ayırımcılığı yapanlara da müsamaha göstermez.Hatasızlık Cenâb-ı Hakk’a mahsustur. Kadın da, erkek de noksan ve kusurlu tarafları olan varlıklardır. Kadında bulunan bazı özellikler ve nitelikler erkeklerde, erkeklerde bulunan bazı hususlar da kadınlarda yoktur veya zayıf olarak vardır. Bu durumda, evlilik bağı ile bir araya gelen bir kadınla erkek,  birbirinin eksiğini tamamlayarak daha mutlu daha huzurlu, daha güvenli bir hayat yaşama imkânına sahip olur. Nitekim Allah Teâla şöyle buyurur: Onlar, size örtüdürler, siz de onlara örtüsünüz.(5) Kadın-erkek birbirinde kusur arayacağına, var olması tabi olan bu kusurları, eksiklikleri tamamlamanın yolunu ve çarelerini ararlarsa daha mutlu olurlar.

Bir ayet mealiyle bitirelim: “…Onlarla (kadınlarla) iyi geçinin. Eğer onlardan hoşlanmadıysanız, olabilir ki, siz bir şeyden hoşlanmazsınız da Allah onda pek çok hayır yaratmış olur. “ (6)

———————-

1-Tekvir, 81/7-8

2-Nisa, 4/124

3-Müslim Fedai, 79; Ibn Mace, Nikah. 51

4- Ebu Davud,  Sünnet, 15; Tirmizi, Radâ,  11

5- Bakara, 2/187

6-Nisa, 4/19

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    1
    2023-05-07T16:51:08+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam dininde kadına şiddet, kesinlikle kabul edilemez ve hoş görülemez bir davranıştır. Kuran-ı Kerim ve Hz. Peygamber’in (s.a.v.) hadislerinde, kadına karşı her türlü şiddetin yasak olduğu açıkça belirtilmiştir.

    Kuran-ı Kerim’de, “Sizler kadınlarla güzel bir şekilde geçinin. Eğer onlarda hoşunuza gitmeyen bir davranış görürseniz, sabredin. Belki de sizin hoşunuza gitmeyen şeyde Allah hayır kılmıştır.” (Nisa, 19) şeklinde bir ayet vardır. Bu ayet, kadınlarla güzel bir şekilde geçinmenin önemini vurgulamaktadır. Ayrıca, herhangi bir hoşnutsuzluğun olması durumunda bile sabretmek ve olgun bir şekilde hareket etmek gerektiğini göstermektedir.

    Hz. Peygamber’in (s.a.v.) hadislerinde de kadına karşı şiddetin yasak olduğu vurgulanmıştır. Bir hadisinde Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Bir kimse, eşi üzerinde hakimiyet kurmak istediği zaman, ona yumruk atarsa, o, işte benim İslam dışı olan kimselerden hiçbir farkı yoktur.” (Ebu Davud, Nikah, 43) Bu hadis, kadına karşı şiddetin İslam dininde kesinlikle yasak olduğunu ve cahiliye dönemindeki insanların yaptığı bir davranış olduğunu göstermektedir.

    İslam dininde kadının saygın bir yere sahip olduğu ve erkeklerle eşit olduğu da vurgulanmaktadır. “Mümin erkeklerle mümin kadınlar birbirlerinin velileridir. İyilik yaparlar, kötülükten sakındırırlar, namazı dosdoğru kılarlar, zekatı verirler. Allah’a ve Resulüne itaat ederler. İşte Allah’ın kendilerine rahmet edeceği bunlardır. Şüphesiz Allah mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.” (Tevbe, 71) şeklinde bir ayet, kadınların erkeklerle eşit olduğunu göstermektedir.

    Sonuç olarak, İslam dininde kadına yönelik şiddet kesinlikle kabul edilemez ve yasaktır. Kadınlar erkeklerle eşit haklara sahip ve saygın bir yere sahiptir. İslam dininin temel değerleri olan sevgi, saygı, merhamet ve hoşgörü, kadına karşı herhangi bir şiddetin kabul edilemeyeceğini göstermektedir.

    En iyi cevap

Cevapla