Paylaş
Kadının Boşanma Hakkı Varmıdır?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Kadının Boşanma Hakkı
SORU: Kadın kocasını boşayabilir mi?
CEVAP: Koca, bu hakkı eşine verirse, kadın kocasını boşayabilir bu caizdir. Şunu da hatırlatmada fayda vardır ki koca eşine boşanma hakkı verdiği zaman kendisinin (kocanın) boşama hakkını düşürmez.
Kocanın eşine boşama/boşanma hakkı vermesi, “işin senin elindedir, tercihini yap, kendini boşayabilirsin” gibi ibarelerle hanımım muhayyer bırakmasıdır. Fıkıh kitaplarında bu kelimelerin tafsilatı zikredilmiştir.
Ve yine kadın bidayette kocasına bunu şart koşmuşsa, boşayabilir. Evlilik akü anında kadın kocasına; “işim elimdedir, istediğim zaman boşanırım” derse, koca da kabul ederse, bu olur.
Erkek, eşine yukarıdaki kelimelerle boşama hakkını verirse, kadın kendini bir rici talakla boşayabilir. Fakat koca, “Ne zaman dilersen işin elindedir, ne zaman dilersen kendini boşayabilirsin” dese bile kadın ancak bir talakla kendini boşayabilir. Geri dönüşü olmayan kesin boşama ise ancak üç talakla gerçekleşebilir.
Kadının kendi kendine boşanması ayetle de sabittir:
Ey Peygamber! Eşlerine şöyle de: “Eğer dünya dirliğini ve süsünü istiyorsanız, gelin size boşanma bedellerinizi vereyim de, sızı güzellikle salıvereyim. Eğer Allah’ı, Peygamberini ve ahiret yurdunu diliyorsanız, bilin ki, Allah içinizden güzel davrananlar için büyük bir mükafat hazırlamıştır.” (Ahzab/28-29)
Hz. Aişe şöyle anlatıyor: Bu ayet nazil olduktan sonra Rasûlullah (s.a) yanıma gelerek “Ey Aişe! Sana bir şey söyleyeceğim babana ve annene danışmadan cevap verme” dedi ve sonra bu ayeti okudu. Ben de “Bunu mu ebeveynimle görüşeceğim? Ben Allah’ı, Rasûlü’nü ve ahiret gününü isterim dedim.”
Bu serbest bırakılma sahih görüşe göre boşanma hakkındadır. Şu şartla ki, onlar eğer dünya ve zinetini seçselerdi boşanırlardı. Nitekim Hz. Aişe de öyle anlamıştır. Ve yine şu sözü de ona bir delildir: “Allah da biliyordu ki annem ve babam Rasûlullah’tan ayrılmamı istemiyorlardı.” Başka bir delille dünya ve zinetini tercih etmeleri ve sonra kendilerine meta verilmesi daha sonra serbest bırakılmaları, bunların hepsi boşanmadan sonra olacak işlerdir. Bundandır ki fakihlerin çoğu bu ayeti erkeğin, eşine boşama hakkını verebileceğine delil olarak görmüşlerdir.
Benzeri konular:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam hukukunda, boşanma hem erkeğe hem de kadına belli şartlar altında tanınan bir hak olarak kabul edilir. İslam’ın farklı mezhepleri ve yargı sistemleri arasında ayrıntılı farklılıklar olsa da, genel olarak kadının boşanma hakkı vardır.
İslam’da, boşanma üç şekilde gerçekleşebilir:
Ancak, boşanma süreci İslam hukukunda dikkatli bir şekilde ele alınır ve çiftlerin evliliklerini sürdürme, sorunları çözme ve arabuluculuk yoluyla uzlaşma çabaları teşvik edilir. Boşanma, İslam hukukunda son çare olarak kabul edilir ve evliliklerin devamı için çaba sarf edilmesi öğütlenir.
Boşanma süreci ve boşanma hakkıyla ilgili ayrıntılar, bölgesel farklılıklar ve mezhepler arasında değişiklik gösterebilir. Dolayısıyla, bir kişinin yerel yasalara, İslam hukukuna ve dini otoritelerin öğretilerine danışması önemlidir.