Benim 24 yaşında bir kaynım var 7 yıldır bizimle yaşıyor askerliğini yaptığından beri evlenmek istiyor fakat ailesi evlendirmiyor eşimin işinden dolayı çoğunlukla yalnız kalıyoruz ve ben tedirgin oluyorum onun bizimle yaşaması caiz midir
Kayın birader size namahremdir ve dinen yabancıdır. İmkan varsa en doğrusu beraber yaşamamaktır.
Bunun için onun yanında el ve yüzünüzün dışında bedeninizi açmamanız ve yalnız kalmamanız gerekir.
Kadın kayını yanında başını bedenini açamadığı gibi, aynı odada ve mekanda baş başa da kalamaz. Çünkü Peygamber Efendimiz (asm), kocanın erkek akrabalarının, kadın için “ölüm” olduğunu ifade ederek, sakınılmasını tavsiye etmişlerdir.
Hadisi şerif şöyledir: Peygamber Efendimiz (s) bir defasında, şöyle buyurmuştur:
“Kadınların yanına girmekten kaçının.” Bir adam:
“Kocasının (kardeş, amca, amca oğlu gibi) yakınları da mı?” diye sordu. Peygamberimize:
“Yakını ölümdür.” buyurdu.”(Tirmizî, Radâ, 16; Ahmed b. Hanbel, IV/149, 153).
“Yakını” diye tercüme ettiğimiz “hamv” kelimesi, kocanın baba, oğul, kardeş, yeğen, amca, amca oğlu gibi akrabalarının hepsini ifâde eder; sadece kayın, yeğen vs. ile tercümesi tam olmayabilir.
Bu hadisin şerhinde İmam Nevevi der ki:
“Bir kimse âdet ve geleneğe göre, kardeşinin hanımıyla baş başa kalır, işte ölüm budur. Söyleşinin yasaklanması yabancı erkeklerden daha lâyıktır. Hadisin doğru mânâsı da budur.”
Yani herhangi bir yanlış bakış veya hatalı bir davranış aile içinde birtakım kötü gelişmelere sebep olabilir. Bunun için tedbirli ve ihtiyatlı olmalı. İslâm’ın bu hususta bize tavsiye ettiği ölçüyü aşmamaya dikkat etmelidir. Bu durum aynı zamanda aile sağlığının da gereğidir.
- Kadının kayınbiradere mahremiyeti
- mahremiyet eğitimi
- Eşler arası mahremiyet sınırları
- mahremiyet
- Aile içi mahremiyet nedir nasıl sağlanır
Cevapla