Paylaş
Kadının Rızası Olmadan Evlendirilmesi Caizmidir?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Evlilikte Kızın Görüşünü Almak
SORU: Evlilik çağına gelmiş bir kız, fikri alınmadan ve evlendiri-leceği erkek gösterilmeden ailesi tarafından evlendirilebilir mi?
CEVAP: Şu anda ümmet olarak şiddetli baskı ve büyük çözülme ile karşı karşıyayız. Çünkü kimimiz kızımızı isteyenin görmesini mubah görmüyor. Halbuki bir taraf diğerini tanıyacak ki bu manevi şirket kurulsun ve sonsuza dek devam etsin. Kimimiz de kızının ipini boğazına dolandırır ve onu salıverir. Onu isteyene kayıtsız şartsız teslim eder. Bu her iki vaziyet de hatalıdır.
Çünkü şiddetli baskı (görüştürmemek) diğerinin işini, mesleğini bilmemeye ve tabiatlarını öğrenememeye götürür. Bu bilgisizlik inşanı vahim neticelere görürür. Kayıtsız şartsız serbestiyet ise, çirkin işlerin yapılmasına sebep olur. Sözlüler bu işi hafif gördükleri zaman daha nice şeyler yaparlar. Bundan çok kötü neticeler doğar ki, açıklamaya hacet yoktur.
Evlenecek kızın, fikrine başvurmak lazımdır. Çünkü ileride o ona arkadaş olacaktır.^Onunla muaşeret ve geçim yapacaktır. Tasa ve kıvançlarını onunla paylaşacaktır. Öyle işlerde ortak olacaktır ki en yakınları bile o işte olmayacak. Bundan dolayı İslâm genç kızın fikrine başvurmayı tavsiye etmiş, kızın istemediği ve nefret ettiği kişi ile evlendirmeyi haram kılmıştır. Rızası ve muvafakati olmadan evlendirilen kız bu evlililği bozabilir. Rasûlullah döneminde bazı erkekler, kızlarını rızalarını almadan kocaya verdiler, kızlar bu durumdan Rasûlullah’a şikayette bulundular. O da o akü iptal etti. Hansa binti Hudam’ı babası bir dul erkeğe vermişti. O da onu istemedi, Rasûlullah’a şikayet etti. O da o evliliği bozdu.
Yine bir kız muvafakati alınmadan kocaya verildiğini söyleyerek Rasûlullah’a şikayette bulundu. Rasûlullah işin kızın elinde olduğunu söyledi. Yetki ona verilince, “Ben şimdi babama izin verdim, kadınların kendi haklarını bilmeleri için böyle yaptım” dedi. İslâm’ın kadına verdiği değer ve tanıdığı hak bundan daha çarpıcı bir şekilde ifade edilemezdi.
Birbirlerine talip olanlara gereken duygulardan uzak ve akıllı davranmalarıdır. Veya ince bir tabirle, akıl, düşünce ve tedbirle beraber duygu olmalıdır. Yalnız duygu serkeşliğe sebep olur. Duygusuz akü ise, kalbleri açmaz ve şuuru sevketmez. Kalb ve duygu ile evlenmek talib olan gençlerin birbirlerini görmesiyle olur. Ancak, erkekle kızın görüşmesi meşru ölçüler içinde olmalıdır.
Yine genç kız bilmelidir ki, evlilik iki kişi arasında, baki kalacak bir yardımlaşma şirketidir. İki taraf birbirlerinin hukukuna riayet ettikleri sürece Allah ona nice bereketler verecektir.
Bazı genç kızlar evliliği bir tür cinnet sayıyorlar ve onda sadece yorgunluk ve bitkinlik olduğunu düşünüyorlar. Onlara göre evlilikte ancak giyinme, yeme, içme lezzeti vardır veya sadece evlilikte rahatlık ve sevgiyi tatmin etmek vardır. Halbuki evlilik sadece bu değildir.
Evlilik ailenin binasına, soyun devamına, ortakların saadetine, hakların yerine gelmesine sebep olmakla beraber, bal tortusuz olmaz kaide-since. rahatlık lezzeti ancak yorgunluk terinin soğumasından sonra gelir.
Kadın şunu göz Önünde bulundurmalıdır. Rasûlullah (s.a) hayırlı kadını şöyle tarif etmektir:
Kocası kendine bakınca içi açılır. Ona emir verdiği zaman emri yerine getirir, kocasının gıyabında malını ve ırzını korur.
Benzeri konular:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam hukukunda, evlilik sözleşmesinin geçerliliği için kadının rızası büyük önem taşır. Kadının rızası olmadan onun evlendirilmesi veya zorla bir evlilik yapılması İslam hukukunda kabul edilemez ve haramdır. İslam dini, evlilik konusunda kadının iradesini ve özgürlüğünü korur.
Kuran’da, evlilik konusunda kadının rızası ve onayı gerekliliği vurgulanır. Evlilik, karşılıklı anlaşma ve rıza üzerine kurulan bir birlikteliktir. İslam’da evlilik, tarafların karşılıklı sevgi, saygı ve anlayış içinde birbirlerine rıza göstermeleri temel alınır.
Peygamberimiz Muhammed’in (sav) uygulamaları da kadının rızasının evlilik sürecinde önemli olduğunu göstermektedir. Hadislerde, kadının rızası olmadan yapılan evliliklerin geçerli olmadığı ve boşanmaya neden olabileceği ifade edilir.
Bununla birlikte, maalesef bazı toplumlarda zorla evlilikler veya kadının rızası olmadan evlendirilmesi gibi uygulamalar görülebilir. Ancak bu uygulamalar İslam’ın öğretileriyle uyumlu değildir ve dinin temel ilkeleriyle çelişir.
Kadının rızası olmadan evlendirilmesi durumu, insan haklarına ve kadınların özgürlüğüne aykırıdır. İslam hukuku ve uluslararası hukuk, her bireyin özgür iradesiyle kararlar alması ve evlilik konusunda kendi rızasını ifade etmesi gerektiğini vurgular.
Eğer bir kadın zorla veya istemeyerek evlendirilmeye çalışılıyorsa, bu durumda otoritelere başvurması ve kendisini korumak için hukuki yolları kullanması önemlidir. Toplumda bu tür durumlarla mücadele eden kadın hakları örgütleri, danışmanlık merkezleri ve yerel yetkililer gibi kaynaklardan destek almak da önemlidir.