Kadının şarkı söylemesi ve erkeklerin onu dinlemesi caiz mi?

Question

Kadının şarkı söylemesi haram mı?

Kadinin sarki soylemesi ve erkeklerin onu dinlemesi caiz mi 1

Dinimizde kadının şarkı söylemesi günah mı?

Şarkıcı kadınlarla ilgili hadisler

Ebu Umame (ra) şöyle dedi: Rasulullah (sav) şöyle buyurdu: “Şarkıcı cariyeleri satmayın; onları satın almayın; onlara şarkıcılığı öğretmeyin! O kadınlar üzerinde yapılan alış verişte hayır yoktur ve onların kazancı haramdır!”

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle devam etti:

وَمِنَ النَّاسِ مَنْ يَشْتَرِي لَهْوَ الْحَدِيثِ لِيُضِلَّ عَنْ سَبِيلِ اللهِ بِغَيْرِ عِلْمٍ وَيَتَّخِذَهَا هُزُوًا أُولَئِكَ لَهُمْ عَذَابٌ مُّهِينٌ

“İnsanlardan öylesi var ki; bilgisizce (insanları) Allah’ın Yolundan saptırmak ve sonra onunla alay etmek için, boş sözü satın alırlar! Onlar için alçaltıcı bir azap vardır!” “Lokman Suresi 6. ayet bu husus için (yani müzik için) indirildi!”

Hadisin kaynağı: Tirmizi 1298, Taberani Mucemu’l-Kebir 8/7749, 7805, 7825, 7855, 7861, 7862, Beyhaki 11055, Albânî Silsiletu’l-Ehâdîsi’s-Sahîha 6/1016

Enes bin Malik (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: Rasulullah (sav) şöyle buyurdu:

“Ümmetim altı şeyi helal sayarsa, artık helak olurlar!  1) Aralarında lanetleşme ortaya çıkarsa, 2) İçkileri içerlerse, 3) İpek giyerlerse, 4) Şarkı söyleyen cariyeler edinirlerse, 5) Erkekler erkeklerle yetinirse (cinsel ilişkiye girerse), 6) Kadınlar kadınlarla yetinirse (cinsel ilişkiye girerse.)”

Hadisin kaynağı: Taberani Mucemu’l-Evsad 1/59, 1060, Beyhaki 5/377, 378

Kadının sesi ve bu sesin farklı bağlamlarda erkekler tarafından dinlenmesi konusunda İslam alimleri farklı görüşler ileri sürmüşlerdir. Bu konudaki detaylı açıklamalar aşağıda mezheplerin görüşleri ve ilgili kaynaklarla birlikte sıralanmıştır:

1. Kadının Sesi
Kadının sesinin avret olup olmadığı meselesinde çoğu alim, kadının sesinin avret olmadığı görüşündedir. Ancak bu durum, dinlemenin fitneye yol açmaması şartına bağlıdır.

Hanefi Mezhebi: Kadının sesi, genelde avret kabul edilmez. Ancak, fitneye sebep olacak şekilde bir cazibeyle seslendirilirse, haram olur. (İbn Abidin, 1/406)
Şafii Mezhebi: Kadının sesi avret değildir. Ancak, fitne ihtimali varsa dinlenmesi haramdır. (Nevevi, Mecmu’, 3/390)
Hanbeli Mezhebi: Kadının sesi fitneye sebep olursa avret sayılır. (İbn Kudame, el-Muğni, 3/305)

Delil olarak:

Ahzab Suresi, 33/32: Kadınların seslerini cazibeli bir şekilde kullanmamaları gerektiği vurgulanmıştır.
Mücadele Suresi, 58/1: Hz. Peygamber’in hanımlarına gelen bir kadının şikayeti esnasında konuşması örnek verilmiştir.

2. Kadının Nağmeli Sesi
Kadının şarkı, türkü veya ilahi gibi nağmeli seslendirmelerde bulunması durumu, fitneye yol açma ihtimali çerçevesinde değerlendirilmiştir.

Genel Görüş: Eğer erkeklerde şehvet uyandırma riski varsa, bu sesin dinlenmesi haramdır. Fitne riski yoksa nağmeli ses dinlenebilir. (V. Zuhayli, el-Fıkhu’l-İslami, 2/116)

Hadis Delilleri:

Hz. Aişe (r.a.)’nin yanında iki genç kızın mersiye okumasına Hz. Peygamber (asm) izin vermiştir. (Buhari, Îdeyn, 2, 3; Müslim, Îdeyn, 16)
Bu hadise dayanarak, bayram ve düğün gibi özel günlerde (kadınlar kendi aralarında) nağmeli seslere izin verilmiştir.

3. Kadının Ezan ve Kuran Okuması
Kadının ezan okuması ve sesli Kur’an tilaveti, erkeklerin duyabileceği şekilde olduğunda mezheplerin çoğunluğu tarafından caiz görülmemiştir.

Hanefi Mezhebi: Kadının sesini yükseltmesi yasaktır, bu nedenle ezan okuması mekruhtur. (el-Bahru’r-Raik, 1/277)
Şafii Mezhebi: Kadının ezan okuması sahih değildir. Erkekler için fitne sebebi olabileceği gerekçesiyle caiz görülmez. (Nevevi, Mecmu’, 3/100)
Maliki ve Hanbeli Mezhepleri: Kadının sesli ezanı, fitne ihtimalinden dolayı uygun görülmez. (İbn Kudame, el-Muğni, 3/305)

4. Kadının İlahi Söylemesi
Kadının ilahi söylemesi, yukarıdaki genel kurallara bağlıdır:

Eğer seslendirme esnasında fitne riski yoksa, bu durum caizdir.
Ancak, fitneye sebep olabilecek bir şekilde (cazibeli ya da dikkat çekici) bir seslendirme olursa bu haram kabul edilir. (el-Cezeri, el-Fıkhu Ala’l-Mezahibi’l-Arbaa, 5/53)

5. Kadının Şarkı Söylemesi – Erkeklerin Dinlemesi
Kadının şarkı söylemesi ve erkeklerin bunu dinlemesi konusu, söylenen sözlerin içeriği, ortamın niteliği ve dinleyenlerin niyeti gibi faktörlere bağlıdır:

Haram Olan Durumlar:

Söylenen şarkılar müstehcen sözler içeriyorsa.
Dinleyen kişinin şehvetini tahrik ediyorsa.
Dinlemek, dini veya dünyevi sorumlulukları aksatıyorsa. (el-Mevsuatu’l-Fıkhıye, 4/90)

Mubah Olan Durumlar:

Eğer seslendirme fitneye sebep olmuyorsa, caiz görülebilir. İmam Gazali, böyle durumlarda müziğin ve şarkının mubah olabileceğini ifade etmiştir. (İhya, 2/278)
Sonuç
Kadının sesi avret değildir. Ancak, sesin nağmeli hale getirilip cazibeli bir şekilde kullanılması ve bu durumun fitneye sebep olması haram kılınmıştır.
Kadının ezan okuması ve erkekler önünde Kur’an tilaveti, genelde uygun görülmemiştir.
İlahi veya şarkı gibi durumlarda ise, mahzurları taşımayan şartlarla caiz olabileceği belirtilmiştir.
Detaylı bilgi ve uygulama için kişinin bağlı olduğu mezhebin görüşlerini dikkate alması tavsiye edilir.

Dini Sitelerimiz

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Cevapla