Kadınlar bayram namazına gidebilir mi? Hadis

Question

Kadinlar bayram namazina gidebilir mi Hadis

KADINLARIN BAYRAM NAMAZINA KATILMALARI

Arapça Hadis ve Açıklaması

وعن أم عطية الأنصارية رضي الله عنها قالت: «أمرنا أن تخرج فتخرج الحيض، والعوائق، وذوات الخدور، فأما الخيض فيشهدن جماعة المسلمين ودعوتهم، ويعتزلي مصلاهم » متفق عليه.

481- Ümmü Atıyye el-Ensâriye radıyallahu anha şöyle anlatıyor: “Bize, bayram namazına çıkmamız ve hayız gören kadınları, ergen ol muş veya ergenliğe yaklaşmış bakire kızları namaza çıkarmamız emredildi. Hayız gören kadınlar Müslümanlar’ın cemaatine ve davetlerine katılırlar, onların namazgâhlarından uzak dururlar.

Hadisten Çıkarılan Hükümler:

1- Hadiste geçen “Bize… çıkmamız ve… çıkarmamız emredildi. ifadesi, kadınların bayram namazı kılmalarının vacip olduğunu gösteriyor. Çünkü emir vaciplik ifade eder. Bu hususta âlimler değişik görüşler ileri sürmüşlerdir.
Kadınların her iki bayram namazını kılmaları vaciptir. Bu hadisin zahirine göre Hz. Ebu Bekir ve Hz. Ali radıyallahu anhümânın bu görüşte oldukları nakledilmiştir.

b) Cumhurun görüşüne göre ise kadınların bayram namazı kılmaları müstehap bir sünnettir. Ancak cumhur bu konuda iki gruba ayrılmıştır. Şafiiler’den ve Hanbeliler’den bir kısmına göre istisnasız olarak bütün kadınların bayram namazı kılmaları sünnettir. Şafiiler’in çoğunluğuna göre ise genç kız ile yaşlı kadın arasında fark vardır. Genç kızlar onlara göre fitneye sebep olmamak için bayram namazına gitmezler. Yaşlı kadınlar ise böyle bir engelleri olmadığı için namaza giderler.

Cumhurun görüşünün tercihe şayan olduğu kanısındayız. Kadınların bayram namazına gitmelerinin sünnet olduğu hususunda bu hadisi onların lehine delil yapan karine, bizzat hadisin kendisinde apaçık olan şu ifadedir: “hayız gören kadınları, ergen olmuş veya ergenliğe yaklaşmış bakire kızları…” Hadiste geçen ergenliğe yaklaşmış kızlar, farzları yerine getirmekle mükellef değildirler.

2- Hadiste geçen “Onların namazgâhlarından uzak dururlar.” ifadesi, hayız gören kadınların mescitlerden uzak durmasının vacip olduğunu göstermektedir. Dört mezhep imamı bu hususta ittifak etmişlerdir.

3- Hadiste geçen “Müslümanlar’ın cemaatine ve davetlerine katılırlar.” ifadesine göre hutbeyi dinlemek teşvik edilmiştir ve hutbe çok değerli bir hayırdır. O hâlde bir an önce camiden çıkmak için acele edenler, kadınların ve genç kızların bu hayrı elde etmek üzere evlerinden çıkmalarından öğüt alsınlar ve kendilerini bu hayırdan mahrum etmesinler.

Dini Siteler

Bu hadise dayanarak kadınların bayram namazına katılmaları konusunda İslam âlimleri arasında farklı görüşler ortaya çıktı. Hadisin ortaya koyduğu bazı önemli noktalar şunlardır:

Kadınların Bayram Namazına Katılmalarının Hükmü

  1. Vacip Olduğunu Savunanlar

    • Hz. Ebu Bekir ve Hz. Ali (radıyallahu anhuma) gibi bazı sahabeler, hadisin zahirine dayanarak kadınların bayram namazına katılmalarının boş (uzak seviyede bir öğrendikleri) olduğunu söylemişlerdir.
  2. Sünnet Olduğunu Savunanlar

    • Cumhur (çoğunluk) görüşü : Kadınların bayram namazına gitmesi vacip değil, müstehap (güçlü bir sünnet) kabul edildi.
    • Şafiîler ve Hanbelîler’in bir kısmı : Kadınların istisnasız olarak bayram namazına katılmaması sünnettir.
    • Şafiîlerin çoğunluğu : Genç kızların fitneye sebep olmaması için bayram namazına gitmeleri gerektiği, ancak yaşlı kadınların böyle bir engeli olmadığı için gitmelerinin uygun olduğu belirtilmiştir.

Diğer Hükümler

  1. Hayızlı Kadınların Bayram Namazgâhına Uğraması

    • Hadiste, hayızlı kadınların namazgâhta namazdan uzak durmaları belirtildi.
    • Dört mezhep imamı bu konuda ittifak yapmış ve hayızlı kadınların mescit içinde namaz kılmasının caiz olmadığını söylemişlerdir. Ancak bayram namazına gelen topluluğa birlikte bulunmaları ve duaya katılmaları teşvik edildi.
  2. Hutbe Dinlemenin Önemi

    • Hadiste, kadınların ve genç kızların hutbeyi dinlemek için bayram namazına gitmeleri teşvik edildi.
    • Bu da hutbenin ne kadar değerli bir değer olduğunu gösterir.
    • Hutbeden hemen sonra camiyi terk edenlerin, kadınların bile bu hayra katılmak için çaba gösterdiğini görerek ibret alması gerektiği vurgulanmıştır.

Sonuç

  • Kadınların bayram namazına katılması vacip değil, güçlü bir sünnet olarak kabul edilir.
  • Ancak fitnenin bozulması için Şafiî âlimleri genç kızların bayram namazına gitmemesini uygun görmüşlerdir.
  • Hayırlı kadınlar namazgâha giremez, ancak topluluğa katılabilir ve duaya katılabilirler.
  • Bayram namazı sonrasında hutbe dinlemenin fazileti büyük, bu nedenle kadınların bile buna önem vermesi belirtildi.

Bugünkü kadınların bayram namazına katılım konusunda, içerdiği toplumun ve fitne riskinin göz önünde bulundurmak, hareket etmek en uygun olanıdır.

Benzer Konular:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    1
    2025-03-20T17:22:52+03:00

    Evet, kadınların bayram namazına gitmesi caizdir. Hadislerde, kadınların da bayram namazlarına katıldığına dair bilgiler bulunmaktadır. Örneğin, İslam Peygamberi Hz. Muhammed (s.a.v) zamanında, kadınlar da bayram namazına katılırdı.

    Bir hadis-i şerifte şöyle buyrulmuştur:

    “Bayram namazına kadınlar da erkekler gibi çıkmalı, hatta hayızlı (adetli) kadınlar da evlerinden çıkmalı ve duasına katılmalıdırlar.” (Buhârî, Salât, 56; Müslim, Salât, 78)

    Bu hadiste, kadınların bayram namazına katılmalarının teşvik edildiği ve hatta hayızda olan kadınların bile dua için katılmalarının uygun görüldüğü belirtiliyor.

    Ancak, bazı alimler, kadınların bayram namazına gitmeleri için toplumda rahatça katılabilecekleri bir ortam olup olmadığına da dikkat çekmişlerdir. Eğer bir kadın evinden çıkmakta zorluk ya da fitne durumu gibi endişeler oluşuyorsa, bu durumda gitmemesi önerilebilir. Ama genel olarak, kadınların bayram namazına katılmaları hem sünnet hem de İslami bir uygulamadır.

    En iyi cevap

Cevapla