Kadınlar Nasıl umre yapar

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Bayanlar için umre nasıl yapılır?

Kadinlar Nasil umre yapar

Kadınlar umrede ne yapar? madde madde açıklayacağız

Umrenin Sözlük Anlamı:

Ziyaret demektir. Ömürde bir defa yapıldığı için, kalmak amacıyla bir yere gitmek anlamında olduğu da söylenmiştir.

Umrenin Terim Anlamı:

Kâbe’ye, belirli ibadetleri yapmak amacıyla gitmektir.

Umrenin Hükmü:

Alimler, ömürde bir defa umre yapmanın vacip olduğunu söylemişlerdir. Çünkü Yüce Allah; … Hac ve umreyi Allah için tamamlayınız… buyurmuştur. Âişe (r.anhâ); ‘Ey Allah’ın Rasülü! Hanımlara cihat farz mıdır?’ diye sorduğunda; ‘Evet, hanımlara cihat farzdır; ancak onların cihadı, savaşmak değil; hac ve umre yapmaktır’ buyurmuştur. Hadisin zahiri, vaciplik ifade etmektedir.

Bazı âlimler ise, umrenin vacip değil, müstehap olduğunu söy lemişlerdir. İhtiyatlı olan, bir defa da olsa umre yapmaktır. Nite kim vaciplik ifade eden delillerle amel etmenin, sorumluluktan kurtulmak olduğu hususunda icmâ edilmiştir. Böylece ihtilaftan da kurtulunmuş olunur.

Hanefî ve Mâlikî mezhebine göre müekked sünnet; Şâfiî mez hebine göre ömürde bir defa yerine getirilmesi fevrî olmayan farzdır. Hanbelî mezhebine göre fevri farzdır.

Umrenin Rükûnları:

1. İhram, 2. Tavaf, 3. Sa’y’dır. Bunlar dan birini terk edenin umresi tamamlanmış olmaz.

İhram, Hanefi mezhebine göre umrenin şartı; Mâlikî, Şâfiî ve Hanbelî mezhebine göre rüknüdür. Tavaf, her dört mezhebe göre de umrenin rüknüdür. Sa’y, Hanefi mezhebine göre um renin vaciplerindendir. Mâlikî, Şâfiî ve Hanbelî mezhebine göre rüknüdür.

Umrenin Vacipleri:

1. Mîkât sınırında ihrama girilmesi.

2. (İhramdan çıkmak için) Hanımların saçlarını kısaltması.

İhram, Hanefi, Mâlikî ve Hanbelî mezhebine göre vacip; Şâfiî mezhebine göre rüknüdür.

Umrenin Fazileti:

Peygamberimiz (s.a.v.); ‘bir umre, son raki umreye kadar, iki umre arasındaki günahlara kefarettir”
Hac ve Umreyi beraber yapınız; Çünkü Hac ve Umre günahları ve fakirliği giderir. Tıpkı demir, altın ve gümüşün kir ve pasını körüğün giderdiği gibi’ buyurmuştur.

Umrenin Vakti:

Yılın bütün günlerinde umre yapılabilir. Ancak en faziletli olan Ramazan ayında yapılan umredir. Çün kü Peygamberimiz (s.a.v.); ‘Ramazan ayında yapılan umre, hacca denktir buyurmuştur.

Safa ile Merve arasında sa’y edinceye kadar, umre yapanlara ‘cinsel ilişki’ helal olmaz.

Umre yaparken, Kâbe’yi tavaf ettikten sonra, Safa ile Merve arasında sa’y etmeden önce hanımıyla cinsel ilişkiye girmiş bir adamın durumu, Ibni Ömer (r.a.)’e soruldu. ‘hanımıyla ilişkide mi bulunmuş! (Bu olmaz)’ Peygamber (s.a.v.) (umre yapmak için Mekke’ye) geldiğinde, Kâbe’yi tafaf eder, makam-ı İbrahim’de iki rekât namaz kılar ve Safa ile Merve arasında sa’y yapardı’ dedi ve «sizin için rasûlullah’ta güzel bir örnek vardır» ayetini okudu Bu konuyu Câbir bin Abdullah (r.a.)’e sorduk; ‘Safa ile Merve arasında sa’y edinceye kadar hanımına yaklaşamaz’ dedi’

Birden fazla umre yapmak caiz midir?

Umreyi tekrarlamak iki şekilde ele alınmalıdır;

1. Bir yıl içerisinde farklı seyehatlerle, umreyi tekrarlamak. Umre yapmanın faziletini bildiren delillerin genel içeriğini dikkate alarak, âlimlerin çoğunluğu bunu caiz ve müstehap görmüştür. Bu konuda İmam Mâlik farklı görüş belirtmiştir. Âişe (r.anhâ), Birincisi hac umresi, ikincisi Tenim umresi olmak üzere, Peygamberimizin emriyle bir ay içerisinde iki defa umre yapmıştır.
2. Tek seyahat süresinde birden fazla umre yapmak. Bunun caizliği konusunda farklı görüşler oluşmuştur. Bu konudaki görüşlerin en isabetlisi;

a) Eğer Kıran veya temettu haccı niyetiyle hactan önce umre yapılmış ise, hac tamamlandıktan sonra umreyi tekrarlamak, -günümüzde birçok kişinin yaptığı gibi- meşru değildir. Çünkü ne Peygamberimiz, ne de sahabeleri böyle yapmamışlardır. Hiç kuşkusuz Kâbe’yi tavaf etmek, yeni bir umre için Tenîm bölgesine çıkmaktan daha faziletlidir. Bu durumda en faziletli amel, Kâbe’yi çokça tavaf etmektir, umreyi tekrarlamak değildir.

b) Hactan önce umre yapılmamış ise, -hayız olması nedeniyle Âişe validemizin durumu gibi- hac tamamlandıktan sonra umre yapılmasında bir sakınca yoktur.

Medine-i Münevvere’yi ziyaret:

Medine’nin Fazileti: Câbir bin Semure (r.a.) anlatıyor; ‘Rasûlullah (s.a.v.)’i şöyle buyururken işittim; «Allah Teâlâ, Medî ne’yi ‘Tâbe olarak isimlendirmiştir»

Ebû Hureyre (r.a.) anlatıyor; ‘Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyur du; «Medine, demirci körüğü gibidir, kirlisini atar. Körüğün de mirin pasını giderdiği gibi, Medine de kötülerini atıncaya kadar kıyamet kopmayacaktır”

Mescid-i Nebevî’nin ve Orada Namaz Kılmanın Fazi leti: Ebû Hureyre (r.a.) anlatıyor; ‘Peygamber (s.a.v.) «Binekler ancak üç mescid için yolculuğa çıkarılır:

1. Benim şu mescidim, 2. Mescid-i Haram, 3. Mescid-i Aksa» buyurmuştur”.

Bir başka rivayette; ‘Benim mescidimde kılınan namaz, mescidi Haram dışındaki mescitlerde kılınan namazlardan bin namazdan daha hayırlıdır’ ‘Evimle minberimin arası, cennet bahçelerinden bir bahçedir” buyurmuştur. Mescid-i Nebevî ve Kabr-i Saâdeti Ziyaret Adâbi: Mes cidi Nebevî, Mescidi Haram ve Mescidi Aksa’ya özgü üstünlük, Şânı Yüce Allah’ın bu üç mescide ikrâmıdır. Buralarda kılınan namazların, başka yerlerdeki namazlara olan üstünlüğü de aynı şekilde Yüce Allah’ın bir ikramıdır. Buraya gelmek için yola çıkanlar ve ziyaret edenler, sevap umarak ve Peygamberimiz (s.a.v.)’in çağrısına icabet ederek gelirler.

Diğer mescitler arasında bu üç mescide özgü farklı adâblar söz konusu değildir. Ancak bazı insanlar, mescid-i Nebevî’ye özgü âdâblar ifade etmekle zihinleri karıştırmaktadırlar. Bu karışıklıklar, Mescidin içerisinde kabr-i saadet bulunmasaydı olmazdı.

Medine’ye gelen ve Mescidi Nebevî’yi ziyaret etmek isteyen Müslümanların ibadetlerini bilinçli olarak yapmaları için ziyaret âdâbını şöylece sıralayabiliriz;

1. Mescide girerken, sağ ayakla girilmeli ve; ‘Allâhumme salli alâ Muhammedin ve sellim. Allâhumme’ftah lî ebvâbe rahmetike Allah’ım! Muhammed’e salât ve selam eyle. Allah’ım! Bana rah metinin kapılarını aç’ denmelidir.

2. Mescide girildiğinde, oturmadan önce iki rekât tahiyyyat-ül mescid namazı kılınmalıdır.

3. Kabr-i saâdete doğru namaz kılmaktan ve ona doğru dua için yönelmekten sakınılmalıdır.

4. Daha sonra kabr-i saadete giderek, Peygamberimiz (s.a.v.)’e selam verilmelidir. Elleri göğüs üzerine koymaktan, başı öne eğmekten, boyun bükmekten, Peygamberden yardım dilemekten sakınılmalıdır. Çünkü bunlar sadece Yüce Allah’ın huzurunda yapılır. Baki mezarlığında Peygamberimiz (s.a.v.)’den nakledilen selamlama lafızlarıyla, Peygamberimiz alehissâlâtu vesselam’a selam verilir. Bu konuda, Peygamberimiz (s.a.v.)’den farklı lafızlar rivayet edilmiştir. Bunlardan birisi,

السلام عليكم أهل الديار، من المؤمنين والمسلمين، وإنا إن شاء الله يكم لاحقون ويرحم الله المستقدمين منا والمستأخرين أسأل الله لنا ولكم

العافية‘‘

Bu diyarın Mü’min ve Müslüman sakinleri, Allah’ın selâmı üzerinize olsun. Muhakkak ki, bizler de sizlere katılacağız inşaallah. Allah bizden vefat etmiş olanlara, geleceklerimize merhamet etsin. Bize ve size Allah’tan âfiyet dilerim”. Daha sonra aynı şekilde Ebû Bekr ve Ömer (r.anhumâ)’ya selam verir.

5. Mescidde ve kabri saadetin yanında yüksek sesle konuşmak saygısızlıktır. Ancak fısıltılarla konuşulabilir. Rasûlullah (s.a.v.)’in vefatından sonra da, sağlığındaki gibi saygı gösterilmesi gerekir.

6. İlk saflarda cemaatle namaz kılmaya özen gösterilmelidir.

Çünkü ilk saflarda namazın sevabı daha fazladır.

7. Ravza-i mutaharra’da namaz kılma arzusu, ilk saflarda cemaatle namaz kılmaktan alıkoymamalıdır. Çünkü Ravza’da kılınan namazın, mescidin diğer yerlerinde kılınan namazdan herhangi bir ayrıcalığı yoktur.

8. Mescidi Nebevî’de peş-peşe 40 vakit namaz kılmak sün net değildir. Bu konuyla ilgili insanların dillerinde dolaşan ve meşhur rivayet, sahih değildir. ‘benim mescidimde hiçbir vakit kaçırmadan 40 vakit namaz kılan kimseye cehennem’den beraat yazılır, azaptan kurtulur ve münafıklıktan uzak kalır.

9. Kabri saâdette, Peygamberimize gönderdiğimiz selât ve selamlarda, ‘ulaşmış mıdır’ şeklinde tereddüt etmek caiz değildir.
Rasûlullah (s.a.v.)’e gönderilen salât ve selamlar, nereden gön derilirse gönderilsin ona ulaşır. En uzak yerle, kabrinin başında gönderilen salât ve selam arasında, kazanılan sevap açısından bir fark yoktur.

10. Mescid-i Nebevî’den çıkarken, gerisin geri çıkılmaz. Mes citten sol ayakla çıkılır ve; ‘Allâhumme salli alâ Muhammed. Allâhumme inni es’eluke min fadlike / Allah’ım! Muhammed’e salât eyle. Allah’ım! Senin fazlından istiyorum’ denir.

Kuba Mescidi: Medine’yi ziyaret eden kimsenin, Rasûlullah (s.a.v.)’e tabi olmak niyetiyle, Kubâ Mescidini ziyaret edip orada namaz kılması sünnettir. Çünkü Peygamberimiz (s.a.v.) yaya ve binekli olarak Kubâ mescidini ziyareti adet edinmişti. Cumartesi günleri oraya gelir ve iki rekât namaz kılardı’. Nitekim Pey gamberimiz (s.a.v.); ‘evinde abdest alıp, Kubâ mescidine giderek namaz kılan, umre sevabı kazanır” buyurmuştur.

Bakı Mezarlığını ve Uhud Dağını Ziyaret Etmek: Baki mezarlığı, Medine’de Müslümanların mezarlığıdır. Orada birçok sahabe mezarı bulunmaktadır. Günümüzde de oraya Müslüman lar defnolunmaya devam etmektedir. Birçok Müslüman, vefat ettiği zaman oraya defnolunmak için Medine’ye gelmektedir.

Peygamberimiz (s.a.v.) ‘Uhud dağı bizi, biz de onu severiz” buyurmuştur. Uhud dağı, bağrında yetmiş şehit barındırmaktadır. Orada gerçekleşen cihada, dağa nispet edilerek, Uhud gazvesi denilmiştir.

Medine’ye gelenlerin, Bakî mezarlığını ve Uhud şehitlerini zi yaret etmesinde bir sakınca yoktur. Çünkü Rasûlullah (s.a.v.) ka bir ziyaretlerini önce yasaklamış, daha sonra müsaade etmiştir. Oraları ziyaret edenlerin ibret almaları ve ahireti hatırlamalarını istemiştir. Ancak kabirlerden bereket ummak, kabirdekilerden
yardım dilemek, onlardan dirilere şefaat istemek ve onları vesile edinmekten sakınmak şarttır.

Peygamberimizin namazgâhı olduğunu söyleyerek, Uhud dağına gelmek, orada namaz kılmak, bereket umarak veya okçu sahabelerin izlerini arayarak oraya çıkmak, meşru değildir.

Uhud şehitlerini selamlamak ve onlara dua etmek dışında yapılan şeyler, sünnet olmadığı gibi meşru da değildir. Bilakis bu tür şeyler yasaklanmış bidatlerdendir. Bu konuyla ilgili olarak Ömer (r.a.) der ki; ‘sizden öncekiler, Peygamberlerinin izlerini/hatıralarını araştırmalarından dolayı helak olmuşlardır’. Ömer (r.a.)’ın sözleri bizler için yeterli ve ikna edici olmalıdır.

Diğer ziyaret yerleri:

Medine-i Münevvere’de, ziyaret yerleri olarak bilinen başka yerler de vardır. Örneğin; Hendek savaşının yapıldığı yerin ya kınında bulunan yedi mescitler, mescid-i kıbleteyn, bazı kuyular, Gumâme mescidi, Ebû Bekir, Ömer ve Âişe (r.anhum)’e nisbet edilen mescitler gibi. Bu yerlerin ziyaretgâh edinilmesi ve ziyaret edenlerin, ziyaretlerinden sevap kazanmayı beklemeleri meşru değildir. Hiç kuşkusuz peygamberlerin ve salih kulların izlerini araştırmak, bizden önceki ümmetlerin helak sebebidir. Peygamberleri Muhammed (s.a.v.)’e ve sahabelerine muhalefet etmek Müslümanlara yakışmaz. Hayırlı olan, onun ve sahabelerinin yolunu takip etmektir. Şerli olan, onun ve sahabelerinin yoluna aykırı davranmaktır.

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    1
    2023-12-10T14:49:10+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Umre, hacdan önce veya sonra yapılabilen, Mekke ve Medine’de yapılan bir ibadettir. Umre, ihrama girilerek başlar ve tavaf, sa’y, tıraş olma ve ihramdan çıkma gibi ibadetlerle tamamlanır.

    Bayanlar için umre yapmanın genel adımları şu şekildedir:

    Hazırlık: Umreye gitmeden önce, pasaport, vize, sağlık sigortası ve diğer gerekli belgelerin alınması gerekir. Ayrıca, umre için gerekli olan kıyafetler ve malzemelerin temin edilmesi gerekir.
    Miqat: Umreye gitmek için, mikat adı verilen sınır noktalarından geçmek gerekir. Türkiye’den umreye gidenler için, en yakın mikat, Medine’nin yaklaşık 5 km kuzeyinde bulunan Cebel-i Uhud’dur.
    İhram: Miqat’a ulaştıktan sonra, ihrama girilir. İhram, özel olarak dikilmiş beyaz bir giysi giyilmesi ve bazı yasakların yerine getirilmesi demektir.
    Tavaf: Umrenin en önemli ibadetlerinden biri, tavaftır. Tavaf, Kâbe’nin etrafında 7 kez dönmektir.
    Sa’y: Tavaftan sonra, sa’y yapılır. Sa’y, Safa ve Merve tepeleri arasında 7 kez gidip gelmektir.
    Tıraş olma: Sa’ydan sonra, tıraş olunur. Tıraş olmak, ihramdan çıkmanın bir işaretidir.
    İhramdan çıkma: Tıraş olduktan sonra, ihramdan çıkılır.
    Bayanlar için umre yaparken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şunlardır:

    Kadınlar, umre esnasında da elbise, başörtüsü, çorap, ayakkabı gibi her zaman giydikleri kıyafetlerini giyerler. Yalnızca yüzlerini örtmezler.
    Telbiye, tekbir, tehlil, salâvat okurken ve dua ederken erkeklerin yaptığı gibi seslerini yükseltmezler.
    Âdetliyken ihrama giren veya ihrama girdikten sonra âdet görmeye başlayan hanımlar, umrelerini özel günleri geçtikten sonra yaparlar.
    Mahremi olmayan kadınlar, tek başına umreye gidemezler. Mahrem, bir kadın için, evli olduğu veya nikah kıyma yolunda olduğu erkektir.
    Umrenin faziletleri çok büyüktür. Umre yapan kişi, günahlarından arınır ve sevap kazanır. Umre yapan kişi, Allah’a yakınlaşır ve cennete girmeye vesile olur.

    En iyi cevap
    1
    2023-12-10T14:53:00+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Bayanlar için Umre, erkeklerle aynı usullere uygun olarak gerçekleştirilir, ancak dikkat edilmesi gereken belirli bazı noktalar vardır:

    Mahremiyet: Bir kadın, Umre’ye giderken yanında mahrem bir erkek akrabası veya eşi olmalıdır. Mahremi olmadan seyahat etmek İslam’da mahremiyet kurallarına aykırıdır.

    Giysi Kuralları: Kadınların Umre esnasında giyimleri için belirli kurallar vardır. Bunlar arasında başını örtecek şekilde hafif bir örtü, uzun kollu ve bacakları kapatacak kıyafetler giymek bulunmaktadır. Bununla birlikte, ihrama girmeden önce normal giysilerle gelinir ve sonra ihrama girilir.

    İbadetler: Tavaf, Sa’y, Arafat ve Müzdelife gibi ibadetler, erkeklerle aynı şekilde yapılır. Ancak, kadınlar hayız dönemindeyseler veya lohusa iseler bazı ibadetleri yapmamaları gerekebilir.

    Ayrı İbadet Alanları: Bazı alanlar, kadınlar için ayrılmıştır. Özellikle Kâbe’nin içerisindeki bölüm, kadınlar için ayrılmıştır ve erkeklere özel olan bölümden ayrıdır.

    Hizmetler: Umre yapacak kadınlar için özel hizmetler sunan oteller ve rehberlik hizmetleri bulunmaktadır. Bu hizmetlerden faydalanmak, daha rahat ve güvenli bir Umre deneyimi sağlayabilir.

    Umre yapmak isteyen kadınlar için, İslami kurallara ve yönergelerine uygun olarak, mahremiyet kurallarına dikkat edilerek ve gerekli giyim kurallarına uyularak yapılması gerekmektedir. Ayrıca, bu konuda uzman olan bir rehber veya yetkili bir kişiden destek almak da faydalı olabilir.

Cevapla