Paylaş
Kadınların cuma namazı kılması farz mı sünnet mi?
Question
Kadının Cuma namazı kılması müstehap mıdır?
Cuma namazının kadına farz veya yasak olmadığını, Cuma namazını kıldığı takdirde bunun öğle namazı yerine geçeceğini daha önce belirtmiştik. Ancak acaba kadının Cuma namazı için camiye girmesi mi yoksa evde kalıp öğle namazını kılması mı daha faziletlidir?
Hanbeliler şöyle demiştir: “Kadına gelince, eğer yaşlı ise Cuma namazına katılmasında bir sakınca yoktur. Eğer gençse Cuma nama zina katılması caizdir. Ancak
وبيوتهن خير لهن »
“Evleri kendileri için daha hayırlıdır” hadisinde belirtildiği gibi kadınların namazlarını evde kılmaları onlar için daha hayırlıdır. Eba Amr eş-Şeybânî şöyle demiştir: İbn Mes’ûd’u “Camiden çıkın ve evinize gidin, bu sizin için daha hayırlıdir” diyerek Cuma günü kadınları camiden çıkarırken gördüm.
Şafiiler, kadın eğer gençse veya yaşlı olsa da kendisine arzu duyulacak durumdaysa Cuma namazına katılması mekruhtur, değilse mekruh değildir, demişlerdir. Bir kısım Şâfiîler ise yaşlı kadının Cuma namazına katılması müstehaptır, demişlerdir.
Hanefiler ise, “Evlerinizde oturun ”
ووقون في بيوتك
ayetine dayanarak Cuma namazı için genç kadınların evden çıkmalarına izin verilemiyeceğini söylerler. Çünkü evde oturma emri, evden ayrılmayı yasaklama anlamına gelir. Ayrıca, kadınların dışarı çıkmaları fitneye yol açmaktadır. Fitne haram olduğu gibi ona yol açan sebepler de haramdır. Yaşlı kadınlara gelince, onların sabah, akşam, yatsı ve bayram namazlarında dışarı çıkmalarına izin verilebileceği ittifakla kabul edilmiş iken öğle, ikindi ve Cuma namazlarında görüş ayrılığı bulunmaktadır. İmam Ebu Hanife bu namazlarda kadınlara izin verilemez derken, İmam Ebû Yusuf ve İmam Muhammed ise izin verilebileceğini söylerler.
BENZER KONULAR:
Cevapla