Paylaş
Kadınların özel hallerine ait fıkhi hükümler nelerdir?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Kadınların özel halleri ilmihal
Yüce Dinimiz, Müslümanları ibadetle yükümlü kılmıştır. Hemen her konuda olduğu gibi bu konuda da kadın erkek arasında ayırım yapmamıştır. Çünkü erkeğin olduğu kadar kadınında ibadete ihtiyacı vardır. Erkek yapmakla yükümlü olduğu ibadet görevini yapmadığı zaman, Allah’a karşı sorumlu olduğu gibi; kadın da aynı şekilde sorumludur. Ancak kadınların kendilerine özel bazı haller vardır.
Dini yükümlülükler açısından onların bu durumlarının ve bunlara ilişkin bazı fıkhi hükümlerin bilinmesi gerekir.
Ergenlik çağına gelmiş ve hamile olmayan bayanlar ay hali olurlar. Bu günkü tıbbi bilgiler ay halinin 11-13 yaşlarında başlayıp, 45-50 yaşlarında sona erdiğini ve süresinin de 3-6 gün civarında olduğunu ifade etmektedir. Hanefi mezhebine göre de süresi, en az üç , en fazla on gündür.
Birde bayanların doğum yaptıktan sonra yaşadıkları lohusalık vardır. Bunun süresinin azı için bir sınır yoktur. Bir iki gün, hatta daha kısa da olabilir. En çok ise kırk gündür. El ve ayak gibi organları belirmiş olan bir çocuğun düşmesi ile de lohusalık hali meydana gelir.
وَيَسْأَلُونَكَ عَنِ الْمَحِيضِ قُلْ هُوَ أَذًى فَاعْتَزِلُواْ النِّسَاء فِي الْمَحِيضِ وَلاَ تَقْرَبُوهُنَّ حَتَّىَ يَطْهُرْنَ فَإِذَا تَطَهَّرْنَ فَأْتُوهُنَّ مِنْ حَيْثُ أَمَرَكُمُ اللّهُ إِنَّ اللّهَ يُحِبُّ التَّوَّابِينَ وَيُحِبُّ الْمُتَطَهِّرِينَ
Ay hali ve lohusa olan bayanlarla temizleninceye kadar- cinsi ilişkide bulunmak Kuran-ı Kerimde yasaklanmıştır.(1) Namaz kılmaları, oruç tutmaları ve Kabe’yi tavaf etmeleri görevleri de üzerlerinden kaldırılmıştır.(2) Bu durumda olan bayanlar; namaz kılamaz, oruç tutamaz, Kabe’yi tavaf edemez, tilavet secdesi yapamaz. Temizlendikten sonra kılamadığı namazları kaza etmez, ramazan oruçlarını ise kaza ederler.
Ay hali ve loğusa olan bayanlar Allah’ı zikir ve tesbih edebilir; mezar, türbe ziyaretleri yapabilir ve dua ayetlerini dua niyetiyle okuyabilir. Bazı alimlerimize göre Kur’an öğrenen ve öğreten hanımlar, o haliyle Kur’an da okuyabilirler. (3)
Cünüb olan herkesin, ay hali ve lohusa durumu biten bayanların gusül abdesti almaları farzdır. Hutbeme guslün alınışını anlatarak son veriyorum.
Besmele çekip, gusle niyet ederiz. Vücudumuzda giderilmesi gerekli pislik varsa giderir, göbeğimiz ile diz kapağımız arasını yıkarız. Ellerimizi bileklere kadar yıkar, sağ avucumuza su alır ve üç defa ağzımıza ve üç defada burnumuza su çekip temizleriz. Namaz için aldığımız gibi abdest alır, önce başımızı yıkar, saçlarımızın dibine suyun ulaşmasını sağlarız. Sağ tarafımızdan başlayarak bütün vücudumuzu yıkar, kuru yer kalmamasına dikkat ederiz.(4)
(1 ) Bakara, 222
(2 ) Din işl. Y Kurulu ,04.12.1997 kararı
(3 ) İbadetim,D.İ.B. 2008 ,ANKARA-sayfa 38
(4) Dinimizi öğreniyorum 1,sayfa 43
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Kadınların özel halleri, kadınların üreme sisteminden kaynaklanan ve kadınların yaşam döngüsünde belirli dönemlerde ortaya çıkan fizyolojik ve psikolojik değişikliklerdir. Bu haller, âdet, lohusalık, gebelik ve menopozdur.
Âdet, kadınlarda üreme sisteminin düzenli bir şekilde yumurta üretmesi ve bu yumurtanın döllenmediği durumlarda rahmin iç tabakasının dökülmesi ile oluşan fizyolojik bir süreçtir. Âdet kanaması, her ay ortalama 3-7 gün sürer.
Lohusalık, doğumdan sonraki ilk 40 gün içinde görülen fizyolojik ve psikolojik değişiklikleri ifade eder. Lohusalık döneminde, rahim eski haline döner, vücuttaki kan ve sıvılar azalır ve hormon seviyeleri normale döner.
Gebelik, kadının rahminde bir embriyonun geliştiği ve doğuma kadar geçen süredir. Gebelik süresi ortalama 40 haftadır.
Menopoz, kadınların yumurtalıklarının yumurta üretmeyi ve östrojen hormonu üretmeyi bıraktığı dönemdir. Menopoz, genellikle 45-55 yaşlarında görülür.
Kadınların özel hallerinin her biri, kadının fiziksel ve ruhsal sağlığını etkileyebilir. Bu nedenle, bu dönemlerde kadınların kendilerini daha iyi hissetmeleri için bazı önlemler alması önemlidir.
Âdet döneminde, kadınların kendilerini daha rahat hissetmeleri için hijyenik ped veya tampon kullanması, bol su içmesi ve düzenli olarak egzersiz yapması gerekir.
Lohusalık döneminde, kadınların kendilerini daha iyi hissetmeleri için bol bol dinlenmesi, sağlıklı beslenmesi ve bol su içmesi gerekir.
Gebelik döneminde, kadınların düzenli olarak doktor kontrolünde olması ve sağlıklı beslenmesi gerekir.
Menopoz döneminde, kadınların sıcak basması, gece terlemesi, ruh hali değişimleri gibi menopoz semptomlarını yönetmek için doktorlarına danışması gerekir.
Kadınların özel hallerinin İslam’daki yeri
İslam’da kadınların özel halleri, bazı ibadetlerin yerine getirilmesini engelleyen bir durum olarak kabul edilmiştir. Bu ibadetlerden bazıları şunlardır:
Kadınların özel hallerinde yapılması gerekenler
Kadınların özel hallerinde yapmaları gerekenler şunlardır:
Kadınların özel hallerinde yapılmaması gerekenler
Kadınların özel hallerinde yapmaması gerekenler şunlardır:
Kadınların özel halleri, kadınların yaşam döngüsünün önemli bir parçasıdır. Bu dönemlerde kadınların kendilerini daha iyi hissetmeleri ve sağlıklı kalmaları için bazı önlemler alması önemlidir.