Paylaş
Kadınsal dini sorular
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
1. a- Bir bayandan sürekli akıntı geliyorsa bu akıntı süreklilik durumunda özür hükmünü ortaya çıkarır. Özürlü de her namaz vaktinde abdest alır, çamaşırını da değiştirmez.
burda bahsedilen özürlük idrar içinde geçerlimidir ? Yani idrar olsa çamaşırda caiz olanın miktarından daha fazlaysa, bu caizmi bununla namaz?
2. Jinokolog muayenesi sırasında meni gelse bu güslü gerektirirmi?
3. Beyaz akıntı ile alakalı ise: iki farklı diteden bu yazıyordu: rahimden gelen ve bir çeşit rutubet olan sıvı, fukahanın büyük bir bölümüne göre abdesti bozar. Bozmayacağını ve sümük gibi sayılacağını söyleyen de vardır. Tıbbın verdiği bilgiler de bu ikinci görüşü teyit etmektedir.
—
beyaz ve kokusuz bir akıntı (rutûbetü’l-ferc) salgılanması normal bir durum olarak kabul edilmektedir. Bu akıntı rahimden değil, daha aşağıdan gelmekte, herhangi bir necis madde ile de karışmamaktadır. Bu nedenle temiz kabul edilen akıntı abdesti bozmadığı gibi çamaşıra bulaşması da namaza engel değildir
sonuncu text te yazıyoki rahimden değil… yani rahimden gelen beyaz sıvı bozarmı bozmazmı?
1-çamaşırda bulunan idrarın miktar önemlidir her insan kendi avucunu düz tuttuğu zaman avucun içinde bir çukur yer var O çukur yere su koyduğu zamanElini düz tuttuğunda giden suların dışında suyun kaldığı bir alan var çukur kisimda O alan kadar olur ise camasirdaki idrar onu yikamak vaciptir bundan az ise sunnettir eğer bu alanı geçmiş ise Namazına manidir yıkamak ta farzdır.bu alandan az birşey ise namaza mani değildir fakat yıkamak ta sünnettir.
2-kadınların jinekolojik muayenesinde meni gelmez. Şayet öyle bir durum oldu ise tabii ki gusül abdesti alması gerekir.
3-akinti konusunu şu şekilde aciklayayim, kadın organından çıkan bu -ıslaklık manasındaki- akıntı, vajinanın ön-iç kısmından geldiği için, bunu temiz olarak kabul etmek gerekir. Fakat, bunun abdesti bozmayacağını söylemek kolay görünmemektedir. Çünkü, ilk başta “Reddu’l-muhtar”dan aldığımız “vajina organlarında gördükleri normal ıslaklık, insanların ağız, burunlarından gelen akıntı ve bedenlerinden çıkan ter gibi değerlendirilmelidir” şeklindeki ifadeden başka, kaynaklarda, bu konuya olumlu yaklaşmamızı, abdestin bozulmayacağını gerektiren bir ifadeye rastlayamadım. Öncelikle âlimlerin genel içtihadına uygun hareket etmek gerekir.
Cevapla