Paylaş
Kadir gecesi ile ilgili hutbeler
Question
Kadir gecesi ile alakalı hutbeler
Muhterem Müslümanlar,
Pek feyizli ve bereketli rahmet ayının veda etmesi gönüllerimizi hüzünlendirirken bin aydan hayırlı kadir gecesinin gelişinin sevincini yaşıyoruz. Bu gece kadir gecesidir. Mübarek olsun.
Zaman ve mekânlar kendilerinde meydana gelen önemli olaylarla değer kazanırlar. Kadir gecesini bin aydan hayırlı kılan da yüce kitabımız Kur’ân-ı Kerim’in bu gece inmeye başlamasıdır.
Yüce Mevla’mız kadir gecesinin kadr-u kıymetini beyan eden surede şöyle buyurmaktadır: “Biz onu (Kur’ân’ı) kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi nedir bilir misin? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.”1
Muhterem Mü’minler,
Rahmet-i ilâhiyyenin bütün bir yeryüzünü kuşattığı kadir gecesini ibadetle ihya ederek rahmetinden istifade etmeye çalışalım. Sevgili Peygamberimiz şöyle buyurur: “Kim iman ederek ve sevabını Allah’tan bekleyerek kadir gecesini ihya ederse geçmiş günahları affolunur.3 Ramazan-ı Şerifle başlayıp kadir gecesinde zirveye ulaşan iman coşkumuzla Gaffâru’z-Zünûb olan Rabbimizden affımızı dileyelim. Bu gece inmeye başlayan yüce kitabımızdan bol bol okuyalım. Okurken onun Allah kelamı olduğunu, kıyamete kadar tüm beşeriyete hidayet rehberi olarak işte bu gece inmeye başladığını, her türlü kalbî hastalıklara şifa olduğunu, telaffuz ettiğimiz kelimeleri bizzat Rasûlullah’ın da telaffuz ettiğini, her harfine on sevap verildiğini düşünerek okuyalım. Sevgili Peygamberimizin Hz. Aişe validemize öğrettiği dua ile Rabbimize yalvaralım; “Ya Rabbi! Şüphesiz sen affedicisin, affetmeyi seversin. Beni de affeyle.”4
Aziz Mü’minler,
Şu günlerde unutmamamız gereken dini vecibelerimizden biri de fitre olarak bildiğimiz fıtr sadakasıdır. Oruçlarımızın Allah katında kusursuz kabul edilmesi temennimizdir. Ancak istemeyerek de olsa oruçlarımızın sevaplarını eksiltecek söz ve davranışlarımız olmuş olabilir. İşte fıtr sadakası bunların telafisi için emredilmiştir. Bilindiği gibi fitre hemen herkes tarafından kolayca verilebilecek miktardadır. Bizler de vermenin o manevi hazzını tadalım ve ihtiyaç sahiplerinin bayram sevincine küçük de olsa bir katkıda bulunalım. Fıtır sadakalarımızı bayram namazından önce vermeye gayret edelim.
Sevgili Peygamberimizin, İbni Abbas’ın naklettiği şu güzel öğüdüne kulak verelim: Rasûlullah (s.a.v.), orucun gereksiz ve çirkin sözlerden temizlenmesi ve fakirlere bir lokma olması için fıtır sadakasının verilmesini emretti. Kim onu bayram namazından önce verirse makbul bir fıtır sadakası olur. Kim de bayram namazından sonra verirse sıradan bir sadaka olur.” 5
Muhterem Mü’minler,
Ramazan ayının sonlarına doğru bu güzellikleri yaşarken, 294. üncü kuruluş yıldönümünü yaşadığımız itfaiyecilerimizi dualarımızda unutmayalım. Bizim güvenliğimiz için canları pahasına ateşle mücadele eden itfaiyecilerimizin günlerini kutluyoruz.
Cenâb-ı Hak, Kadir Gecemizi hepimiz hakkında hayırlara vesile kılsın! Oruçlarımızı, zekatlarımızı, her türlü ibadet ve hayırlarımızı kabul eylesin!
1. Kadir: 97/1–5
2. Muvatta: İtikâf; 15
3. Buhârî, İman, 25
4. Tirmizî, Deavât, 845
5. Ebû Davud, Zekât, 17
Answer ( 1 )
Kadir gecesi Cuma Hutbesi
KADİR GECESİ VE ÖNEMİ
Aziz Cemaat!
On bir ayın sultanı olan bir ramazana daha veda etmek üzereyiz. Üzerimize bereket saçan bu ay, mümin gönüllere kutlu bir misafir oldu. Sofradan sokağa, gönülden gönüle akan, dirilten bir nefes oldu. Tüm zamanlar Ramazanı, Ramazan ise tek bir geceyi müjdeledi. Ramazan on bir aya, Kadir gecesi ise Ramazana baş tacı oldu!
Kardeşlerim!
İnsanlık Kadir gecesinde Kur’an’la müşerref olmuştu. Kur’an yüce Allah’ın insanlığa son kez seslenişidir. Kur’an yol göstericidir, gönüllere hayat veren bir iksirdir. Bu gece Kur’an’ın doğum gecesidir. Ramazan ayı bereketini Kadir gecesinden alır, Kadir gecesi ise bağrında Kur’an’ı taşır. Allah-u Teâla (c.c.) bu geceyle ilgili olarak Kadir sûresini indirmiş ve bu surede şöyle buyurmuştur: “Şüphesiz, biz Kur’an’ı Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.”[1]
Kıymetli Cemaat!
Ayetlerin ifade ettiği bin ay, yaklaşık 83 yıla, yani ortalama olarak bir insan ömrüne denktir. Kur’an’ın indiği böylesi bir gece, bu ayetlere göre “bir ömre bedeldir”
İndiği geceyi bir ömre bedel kılan Kur’an, Abdullah’ın oğlu Hz. Muhammed (s.a.v.)’i Âlemlere Rahmet olan bir elçiye, bir çöl kasabasını ise bağrından bereket fışkıran Mekke’ye dönüştürmüştür.
Muhterem cemaat!
Resûlullah (s.a.v.) bu geceye mahsus olarak: “Kim Kadir gecesini, faziletine inanarak ve alacağı sevabı Allah’tan bekleyerek ibadet ve taatle geçirirse geçmiş günahları bağışlanır.”[2] Buyurmuştur. Bu hadisle gecemizi Kur’an tilaveti, namaz, zikir ve tefekkürle geçirmenin önemini bize hatırlatmıştır.
İnsanlığın ilahî hitapla müşerref olduğu bu gece Ramazan içerisine saklanmıştır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.): “Siz Kadir gecesini Ramazanın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız”[3] buyurmuş, Ramazanın özellikle son günlerinin ibadet ve duayla geçirilmesini öğütlemiştir. Bizler de artık “ya bu gece Kadir gecesi ise” diyerek her gece ibadete sarılmalı, amellerimizi gözden geçirmeli, affedilmenin yollarını aramalıyız.
Hz. Aişe (r.a.) validemiz, Resûlullah (s.a.v.) Efendimize: “Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim ya Resûlallah?” diye sormuş, Efendimiz (a.s.) ona şu duayı etmesini tavsiye etmiştir: “Allahümme inneke afüvvün tühıbbü’l-afve fa’fu annî” (Allah’ım sen çok affedicisin, affı seversin, beni affet).[4]
Aziz Müminler!
Kur’an kendisine kulak veren her müminin gönlünü tamir eder. İndiği asrı, saadet asrına dönüştüren bu ilahî nur, bizim asrımızı da mutlu etmeye yeter! Yeter ki Kur’an gönüllerimize insin, yeter ki amellerimizi şekillendirsin. İnsanı ve toplumları imar eden bu İlahî hitap, bırakalım bizi de imar etsin!
Nice çöller onun elinde “Medine”lere dönüşmüş, medeniyet olmuş, nice “Vahşi”ler Kur’an’ın eline teslim olup kurtulmuştur.
Kur’an insanlık için hidayet rehberi ve kurtuluş reçetesidir.Kur’an’ın nazil olduğu Kadir gecesi ise müminler için göz aydınlığıdır , af ve mağfiret gecesidir. Melekler bile tebrik için yeryüzüne inecektir! Göklerden getirdikleri hediye ise “selam”dır, esenliktir. Yüceler yücesi Rabbimiz Kur’an’da bunu bize şöyle haber vermektedir: “O gecede, melekler ve Ruh (Cebrail) Rablerinin izniyle her türlü iş için iner dururlar. O gece esenlik doludur .Ta fecrin doğuşuna kadar.”[5]
Aziz Müminler!
15 Eylül Salı gününü çarşambaya bağlayan geceyi Kadir gecesi olarak idrak edeceğiz inşaallah
Bu kutlu gecenizi şimdiden tebrik ediyor hayırlara vesile olmasını diliyorum.Rabbimiz bizleri bu muhteşem geceyi hakkıyla ihya eden, duası kabul olan, salih kullarından eylesin. AMİN!
[1] Kadr, 97/1-3.
[2] Buhârî, “Kadir”, 1.
[3] Buharî, “Leyletü’l-kadr”, 3.
[4] Tecrîd-i Sarih Tercemesi, VI, 314.
[5] Kadr, 97/4-5.