Kadir Gecesi Nedir? Ayet ve Hadislerle

Question

KADİR GECESİ

Kadir Gecesi Nedir Ayet ve Hadislerle

Hakkında özel sure indirilen tek gece de sayılan Kadir gecesi için Yüce Mevla : “Şüphesiz, biz onu (Kur’ân’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.” [1] diye buyurmaktadır.

Her konuda olduğu gibi, Kadir gecesinin ihyası konusunda da, Efendimiz (sav) ile O’nun kutlu Ashabını örnek almak esastır. Yani onların yaptıkları ibadetler, tavsiye ettikleri dualar bizler için en güzel ihya şeklidir. Ramazan’ın son gecelerini yoğun ibadet anlamındaki itikâfla geçiren Peygamberimiz (sav) bu manevi arınma. Rahmet ve mağfiret mevsiminden aile efradının da hissedar olmaların sağlamak için, zaman zaman onları da uyandırmış, ibadet ve taata davet etmiştir. Hatta Hz.Aişe validemiz Efendimiz (sav) ‘ e tevcih ettiği “Ya Rasulüllah şayet Kadir gecesine ulaşırsam hangi duayı yapayım diye sorması üzerine ‘Ey Allah’ım! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet”[2] diye dua etmesini tavsiye etmiştir.

Kadir gecesi için belli bir ibadet şekli olmamakla beraber bu gece de yapacağımız tövbe ve dualarımızın dışında, bol bol Kur’an okumak, kaza ve nafile namaz kılmak, vaaz-nasihat dinlemek kendimiz ana-babamız ve tüm geçmişlerimiz için dua etmek, cümlemizin affı için Allah’a yalvarmak yapabileceğimiz en güzel ihya biçimidir. Kadir gecesinin cümlemiz hakkında ruhi ve manevi yükselişe vesile olmasını dilerken; hutbeme Sevgili Peygamberimiz (sav) ‘in şu hadisi şerifiyle son vermek istiyorum. : “Kim inanarak ve mükâfatını yalnız Cenâb-ı Hak’tan umarak Kadir gecesini ihya ederse, geçmiş günahları affedilir.” [3]

Bu kandilin cümlemizin günahlardan kaçınan, hayra koşan bir ruh haline kavuşmamızı sağlayan, İlâh-i mağfirete ermemizin vesilesi olmasını, şanı yüce olan Hak Teala’dan , tekrar niyaz ederim.
—————–
[1] Kadir 1-5
[2] Tirmizi, Deavat , 85 V. 534 , H.No : 3513
[3] Riyâzü’s- Salihin Ter. C.2, sh.464

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2023-06-11T20:11:15+03:00

    Kadir Gecesi, İslam inancına göre Ramazan ayının son on gününde yer alan özel bir gecedir. Kadir Gecesi, Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı gece olarak kabul edilir ve büyük bir öneme sahiptir. Kadir Gecesi’nin ne zaman olduğu kesin olarak bilinmemektedir, ancak genellikle Ramazan ayının 27. gecesi olarak kabul edilir.

    Kadir Gecesi, Kur’an-ı Kerim’de de bahsedilen bir gece olup büyük bir değer ve bereket taşır. Bu geceyi ibadetle geçirenlerin, dualarının kabul olacağı ve büyük sevaplar kazanacakları düşünülür. İslam’a göre Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır.

    Aşağıda, Kadir Gecesi hakkında Kur’an-ı Kerim’den bir ayet ve bir hadis örneği verilmiştir:

    1. Kur’an-ı Kerim, Kadir Suresi (97:1-5): “Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı), Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail), Rablerinin izniyle o gece, her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.”
    2. Hz. Aişe (ra) şöyle rivayet etmiştir: “Resulullah (sav) şöyle buyurdu: ‘Kim Kadir Gecesi’nde iman ve sevap kazanmak niyetiyle ibadet ederse, geçmiş günahları bağışlanır.'” (Buhari)

    Bu ayet ve hadisler, Kadir Gecesi’nin önemini vurgular ve bu gecenin müminlere büyük bir fırsat ve bereket olduğunu belirtir. Müslümanlar, Kadir Gecesi’ni ibadetle, dua ve zikirle geçirerek bu kutlu geceye saygı gösterir ve büyük sevaplar elde etmeyi umarlar.

    En iyi cevap

Cevapla