Paylaş
Kadir Gecesinin Bereketi
Question
Kadir Gecesi
Manevi zenginliklerimizin en bereketli mevsimi, onbir ayın sultanı Ramazan’ın son ve en feyizli günlerini yaşıyoruz. Yaklaşan Kadir Gecesi de sevincimizi kat kat arttırmaktadır. Bu manevi lutuflarla taltif eden ve sayısız nimetler veren Yüce Rabbimize hamdolsun.
Önümüzdeki Perşembeyi Cumaya bağlayan gece mübarek Kadir Gecesidir.
Bu gecenin kutlu ve mübarek sayılması, hiç şüphesiz içinde meydana gelen olaylardandır. Kadir Gecesinin kıymeti ve değeri insanlığa dünya ve ahiret mutluluğunu müjdeleyen, ilahi kitapların sonuncusu olan Kuran-ı Kerim bu gecede indirilmeye başlanması ile gelecek bir yıl içerisinde meydana gelecek olan vukuat, rızık, amel, ecel vesaire hakkındaki ilahi hüküm ve takdirlerin bu gecede düzenlenerek görevli meleklere bildirilmesinden gelir.
Yüce Rabbimiz Kuran-ı Ramazan ayının kadri ve kıymeti büyük bir gecesi olan Kadir Gecesi’nde Levh-i Mahfuz’dan dünya semasındaki Beytü’l izze’ye temamen indirilmiştir. Sonra olayların vukuuna göre yirmi üç senede Cebrail (s.a ) vasıtasıyla Peygamberimiz (s.a.v )’e bölüm bölüm indirdi.
Kadir Gecesi’ne bu adı bizzat Allah’u Teala venmiştir. Kuran-ı Kerimin bir suresinin adı ona tahsis edilmiştir. Rabbimiz bu surede Kadir Gecesini bize şöyle anlatıyor:
“Şüphesiz, Biz, O’nu (Kur’an-ı ) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin ? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Cebrail, O gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.”[i]
Kuran-ı Kerimin dili ile “ Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır.” Bu gecenin, yılın hangi gününe rastladığı konusunda elimizde kesin bir delil bulunmamakla birlikte, Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) konu ile ilgili işaretleri bir araya getirildiğinde bu gecenin Ramazan ayı içerisinde, özellikle bu ayın son on günü içindeki tek gecelerde bulunduğu, bir ihtimalle de Ramazan’ın 27. gecesine rastladığı anlaşılmaktadır. Yüce Rabbimiz bin aydan daha hayırlı ve manevi zenginliklerle dolu Kadir gecesini hemen her gece, özellikle Ramazan gecelerinin hepsinde aramamızı dilemiş olacak ki, bu gecenin kesin tarihini biz kullarına bildirmemiştir.
Kadir Gecesi’nin ihyası için, her konuda olduğu gibi, bu gecenin ihyasında da Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) ile onun ashabının örnek alınması esastır. Yani onların yaptıkları ibadetler, tavsiye ettikleri dualar bizler için en güzel ihya programıdır.
Hz. Aişe ( R.Anha ) validemiz, bir gün Peygamberimiz (s.a.v) sordu:
Ey Allah’ın Rasulü Kadir Gecesine ulaşırsam nasıl dua edeyim?
Bunun üzerine Peygamberimiz (s.a.v) : “ Ey Aişe, de ki : Ey Allah’ım, şüphesiz sen çok affedicisin. Affı seversin. Beni de affet.”[ii] Diye buyurdular.
Kadir Gecesine mahsus bir ibadet yoktur.Bu gece; Mevla’mızın hoşnutluğunu kazanmak için, O’na tövbe ve istiğfar edelim, geceyi ibadetle geçirelim, Peygamberimiz (s.a.v)’in Hz. Aişe (R.Anha)’ ye öğütlediği dua ile Allah’a yalvaralım, bol bol Kur’an okuyalım, kaza namazı kılalım, insanlığın bağışlanması ve mutluluğu için gönülden yalvaralım, ahirete intikal eden yakınlarımızı da unutmayalım.
[i] Kadr Suresi, 1-5
[ii] Sahih-i Buhari Muh.Tec. Sarih Terc,C.6,S.314
3 Sahih-i Buhari Muh.Tec. Sarih Terc,C.6,S.313
Benzer Konular:
Cevapla