Paylaş
Kadir gecesinin fazileti hakkında hadisler
Question
Kadir ecesiyle ilgili Buhari ve Müslim’deki Ebu Hureyre hadisinde;
Şa’bi dedi ki: O günün gecesi gündüzü gibidir. Gündüzü de gecesi gibidir.
Ferra’ da şöyle diyor: Allah Kadir gecesinde sadece mutluluk ve nimetler takdir eder. Diğerlerinde de belâları ve dertleri de takdir eder.”
Said b. Müseyyeb Muvatta’da şöyle diyor: “Kadir gecesinin yatsı vaktinde bulunan, ondan nasibini almıştır.”
—— ———
Peygamber Efendimiz (sav) bir hadisi şeriflerinde “İnanarak ve mükâfatını Allah’tan bekleyerek Kadir gecesini ihya edenlerin geçmiş günahlarının affedileceğini” müjdelemiştir.
Buhari. Fazlu Leyletil Kadr. 1. Müslim. Selatül Misafirin 175-176.
Bir gün Resulullah (sav) efendimiz, İsrail oğullarından Allah’a 80 sene ibadet edip bir göz açıp kapayacak süre bile isyan etmemiş olan dört kişiden bahsetti, bunların Eyüp (a.s.), Zekeriya (a.s.), yaşlı adamın oğlu Hazkiyal ve Yuşa bin Nun olduğunu bildirdi. Resullullah (sav)in ashabı, bu duruma hayran oldular. Bunların makam ve derecelerine ulaşmanın imkânsız olduğunu düşündükleri sırada Cebrail (a.s.) gelip dedi ki, “ Senin ümmetin bu kişilerin seksen yıllık ibadetlerin hayran oldular, hâlbuki Allah Teâlâ ondan daha hayırlı iyi bir şeyi senin ümmetine indirdi.” Ve Kadir süresini okudu. Peygamber (sav) Efendimiz ve beraberindekiler bunun üzerine çok sevindiler.” Hadislerle Kur’an Tefsiri, 15/ 8543.
Answer ( 1 )
Kadir Gecesi, İslam dininde çok kıymetli bir gecedir ve bu geceye ait pek çok hadis bulunmaktadır. Kadir Gecesi, Kur’an’ın indirilmeye başlandığı gece olarak bilinir ve içinde bin aydan daha hayırlı olan bir gece olarak kabul edilir. İşte Kadir Gecesi’nin faziletini anlatan bazı hadisler:
Hz. Aişe (r.a.)’den rivayet edilen hadis: “Kadir Gecesi’ni Ramazan’ın son on gününde, özellikle de yirmi yedinci gecesinde arayın.” (Buhârî, Deavât, 36)
Hz. Aişe (r.a.)’in rivayet ettiği bir başka hadis: “Ey Allah’ın Resulü! Kadir Gecesi’ni nasıl tanıyacağımızı sormuştum. O da: ‘Onun üzerinde ne bir sıcaklık ne de bir soğukluk olur. O gece sabahı, güneşin doğmasından önce kırmızı bir ışıkla doğar.’ diye buyurmuştur.” (Müslim, Salât, 234)
İbn Ömer (r.a.)’den rivayet edilen bir hadis: “Kadir Gecesi, Ramazan’ın son on gününde, özellikle de tek gecelerde aranmalıdır.” (Buhârî, Fezâilü’l-Kur’an, 5)
Ebu Hureyre (r.a.)’den rivayet edilen hadis: “Kim Kadir Gecesi’ni imanla ve sevabını yalnız Allah’tan bekleyerek ibadetle geçirirse, geçmiş günahları affedilir.” (Buhârî, İman, 37)
Hz. Muhammed (s.a.v.)’in bir başka hadisinde: “Kadir Gecesi, Ramazan’ın son on gecesinde arayın. Bu gecede, her şeyin kaderi, her türlü işin takdiri yapılır.” (Buhârî, Fezâilü’l-Kur’an, 5)
Kadir Gecesi’nin fazileti hakkında birçok hadis yer almakla birlikte, bu geceyi ibadetle geçirenlerin günahlarının affedileceği ve büyük bir mükafata ulaşacağı vurgulanmaktadır. Müslümanlar, bu geceyi en iyi şekilde değerlendirmek için dua eder, namaz kılar ve Kur’an okurlar.