Paylaş
Kafirler sağır, dilsiz ve kördürler
Question
“İnkârcılara seslenenin durumu, bağırıp çağırmadan başka bir şey işitmeyen hayvana haykıran çobanın durumuna benzer. Onlar sağır, dilsiz ve kördürler; çünkü onlar düşünmezler.”
ŞÜPHESİZ KAFİRLER KENDİ İSTEKLERİ/ KENDİ İRADELERİYLE KAFİRDİR!
Anlamadığım birşey var, kafirler dilsiz kör ve sağıdır çünki düşünmezler.
1. Eğer kafir düşünürse, o körlük ve dilsiz sağırlık kalkar mı..?
Yani mutlaka her kafir düşünürse bunlar kalkarmı? Ve kesinlikle müslüman olurlarmı?
2. Kafirler düşünürse, hala kafir olması mümkünmü ? Bu ayete göre ?
3. Eğer düşünürse ve yinede kafirse eğer, ozaman bu nasıl oluyor ? Düşündüğü halde körlük dilsizlik ve sağırlığı gitmiyormu?
- وَمَثَلُ الَّذ۪ينَ كَفَرُوا كَمَثَلِ الَّذ۪ي يَنْعِقُ بِمَا لَا يَسْمَعُ اِلَّا دُعَٓاءً وَنِدَٓاءًۜ صُمٌّ بُكْمٌ عُمْيٌ فَهُمْ لَا يَعْقِلُونَ
﴾Bakara suresi 171﴿İnkârcılara seslenenin durumu, bağırıp çağırmadan başka bir şey işitmeyen hayvana haykıran çobanın durumuna benzer. Onlar sağır, dilsiz ve kördürler; çünkü onlar düşünmezler.
Tefsir
Taberî (II, 79 vd.) ve İbn Atıyye (I, 238-239) gibi önde gelen müfessirler bu âyetle ilgili başlıca iki yorum aktarmışlardır: a) Hayvanın, kendisine seslenen çobanın sesini duyduğu halde ne söylendiğini anlamadığı gibi, kâfir de kendisine açıklanan âyetleri, tebliğ ve davetleri duyar da bunların içerdiği hakikatleri bir türlü anlamaz, bu sebeple de inkârından vazgeçmez. b) Kâfirlerin söylenenden hiçbir şey anlamayan putlarına yakarışları, çobanın ne söylediğini anlamayan koyunlarına seslenip durmasına benzer.
Birinci yoruma göre âyet, kâfirlerin İslâmî tebliğ ve davet karşısındaki anlayış kıtlığını ve duyarsızlıklarını dile getirmekte; ikinci yoruma göre ise kâfirlerin, yakarışlarını duymaktan bile âciz olan putlara değer verip tapmalarını kınamaktadır. Taberî, âyetin yahudilerle ilgili olduğunu ileri sürerek birinci yorumu tercih eder. İkinci yorum ise âyetin müşriklerle ilgili olduğu ihtimaline dayanmaktadır. Ancak bu ihtimale birinci yorum da uygun düşmektedir. Kâfirlerin atalarının yolunu körü körüne taklit ettiklerini anlatan bir önceki âyetle 171. âyetin, “Onlar sağır, dilsiz ve kördürler; çünkü onlar düşünmezler” meâlindeki son cümlesi dikkate alındığında ilk yorum daha isabetli görünmektedir.
Son iki âyette genel olarak insanların körü körüne eskiye bağlı kalmalarının doğru olmadığı, yeni fikirlere kulak verip insaflı ve ön yargısız bir şekilde bunları akıl ve vahiy ölçülerine vurarak değerlendirmek gerektiği bildirilmektedir. Bu, Kur’an’ın her vesileyle üzerinde durup önemini vurguladığı objektiflik ilkesidir.
Kaynak : Kur’an Yolu Tefsiri Cilt: 1 Sayfa: 256
Answer ( 1 )
1) Buradaki düşünme şu şekildedir; kâfirler düşünselerdi adeta akletselerdi kâfir olmaz, İslam’a teslim olurlardı.
2) Yine buradaki düşünme, bir şeyler üretme veya çalışıp çabalayıp dünyalık ilim elde etme değildir. Onlar düşünüp, taşınmadan davrandıkları için kâfir olmuşlardı.
3) 1. ve 2. sorulara verilen cevap ile aynıdır