Kâfirlerin Bağışlanmaması

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

SORU: Şu âyet-i kerimenin tefsirini rica ediyorum:

Doğrusu âyetlerimizi yalan sayıp, onlara karşı büyüklük taslayan-lara göğün kapıları açılmaz; deve iğnenin deliğinden geçmedikçe cennete de giremezler. Suçluları böyle cezalandırırız. Onlar için cehennemden bir yatak ve üstlerine de örtüler vardır. Zâlimleri böyle cezalandırırız.

CEVAP: Bu âyetler A’raf süresinin 40 ve 41. âyetleridir. Manası şöyledir: Allah’ın kelâmı olduğu halde Kur’an âyetlerini yalanlayan, onlardan yüz çeviren, büyüklenerek onlara inanmayan, gereğince amel etmeyen ve onun gösterdiği yolda gitmeyen kâfirlerin önlerindeki kapılar kapanır ve menfezler tıkanır. Onlara cennet kapılarından herhangi bir kapı açılmaz. Âyetteki göğün kapılarıyla, cennetin kapılan kastedilmiştir. Çünkü cennetin mevkii yüksektir. Bu kapılar kâfirlere açılmaz ve kocaman iri vücutlu bir deve, küçücük iğnenin deliğinden geçmedikçe onlar da bu kapılardan geçemezler. Devenin bu delikten geçmesi imkansızdır. Bu duruma göre âyetin anlamı kâfirler kesinlikle cennete giremeyeceklerdir, demektir.

Bir görüşe göre de âyetin anlamı şöyledir: Onlar kâfir oldukları müddetçe duaları Allah tarafından kabul edilmez. Çünkü gök, duanın kıblesidir. Bu iki anlam arasında bir çelişki yoktur. Çünkü duasını Allah’ın kabul etmediği bir kimse cennete giremez. Çünkü cennet, Allah’ın mü’min kullan içindir.

Sonra ikinci âyet, küfürlerinde ısrar eden kâfirler için cehennemden yataklar olacağını, onların bu yataklarda yatacaklarını söylemektedir. Bu ne kötü bir yataktır; üstlerinden kızgın alevler onları kuşata-caktır. Bu, onlann inkar ve zulümlerinin bir karşılığıdır.

Bu ilahi ve âdil hüküm bize Nisa sûresinde geçen şu âyetleri hatırlatıyor:

Doğru yol kendisine apaçık belli olduktan sonra, Peygamber’den ayrılıp inananların yolundan başkasına uyan kimseyi, döndüğü yöne döndürür ve onu cehenneme sokarız. Orası ne kötü bir dönüş yeridir. Allah elbette kendisine ortak koşulmasını bağışlamaz, bundan başka günahları dilediği kimse için bağışlar. Allah’a ortak koşan kimse derin bir sapıklığa sapmış olur. (Nisa/115-116)

Âlimler, kâfirlerin kıyamet günü ebediyyen azap içinde kalacaklarını söylerler. Çünkü küfürden öte bir günah yoktur.

Allah Teâlâ’dan bizi iman üzere diriltmesini ve onunla vefat ettirmesini niyaz ederiz. Başarıya ulaştıracak olan O’dur.

 

Cevapla