‘Kahpe kader kahpe felek’ sözünü kullanmak günah mı?

Question

Bir insan “kahpe kader” dese dinden çıkar mı

Kahpe kader kahpe felek sozunu kullanmak gunah mi

Bir insan başına gelen ve kendi elinde olmayan olaylardan ötürü “kahpe kader” dese, “bu nasıl hayat” dese dinden çıkar mı?
Maksadı başına gelen olaylara laf etmek olsa durumu ne olur?

CEVAP:

“Kahpe kader”, “kahpe felek” gibi ifadelerin kullanımı genellikle hoş görülmeyen ve saygısızca bir ifadedir. Bu tür ifadeler, kaba ve ahlaki olmayan bir tutumu yansıtabilir. İslam’da kader, Allah’ın iradesine teslim olmayı ve O’nun hikmetini kabul etmeyi gerektiren bir inançtır. Kaderi kötülemek veya sövmek, bu inanca aykırıdır.

Kadere saygı göstermek, hayatın olaylarını Allah’ın takdiri olarak kabul etmek ve O’nun hikmetine güvenmek anlamına gelir. Dini açıdan önemli olan, dilimizi ve ifadelerimizi dikkatli bir şekilde kullanarak, başkalarını incitmekten kaçınmak ve saygılı bir iletişim kurmaktır.

Genel olarak, insanların birbirine saygılı olması, nazik davranması ve kaba veya hakaret içeren ifadelere başvurmaması öğütlenir. İnsanlar arasında iyi ahlak ve sevgi temelinde iletişim kurmak, İslam’ın öğrettiği değerlerden biridir.

Dinimize göre, dini inancın kaybedilmesi veya dinden çıkma, genellikle büyük günahlar (küfür, şirk, inkâr vb.) veya dini temel esasları inkâr etmek gibi ciddi durumlarla ilişkilidir. Bir kişinin sadece kötü bir ifade kullanması veya kaba bir söz söylemesi dinden çıkmasına neden olmaz. Bununla birlikte, insanlar olarak, sözlerimizi dikkatli seçmeli ve başkalarını incitebilecek veya onları dinden uzaklaştırabilecek ifadelerden kaçınmalıyız.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. İslam’da, kaba veya argo ifadelerin kullanımı genellikle tavsiye edilmez. “Kahpe kader kahpe felek” ifadesi, Türkçede yaygın bir şekilde kullanılan bir deyim olsa da, ifadenin içerdiği kaba veya ahlaka aykırı bir dil kullanımı bulunmaktadır. İslam dininde hoşgörü, nezaket ve güzel ahlak önemlidir. Bu nedenle, argo veya kaba ifadelerin kullanımından kaçınılması tavsiye edilir.

    Dinimizde, sözlerin ve dilin insanlar arasında birleştirici ve yapıcı bir rolü olduğu vurgulanır. Sevgi, saygı ve güzel ahlak temel prensiplerdir. Bu nedenle, daha uygun ve yapıcı ifadeler tercih edilmelidir. İslam, insanların dilini ve söyleyişini güzellik ve nezaketle süslemeyi öğütler.

    En iyi cevap

Cevapla