Paylaş
Kalpten yapılmayan istemeden yapılan adak geçerli olur mu
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Kalpten yapılmayan istemeden yapılan adak
Ben adak konusunda çok vesvese yapıyorum, kendimi çok kötü hissediyorum.Allah rızası için her gün 2 rekat fazladan kılıcam demek adak olur mu kaç gün olduğu kesin belli değil, dilimle söyleyip söylemediğimi bilmiyorum söylediysemde istemeden içimden gelmeden kalpten istemeyerek söylüyorumdur birde bir yerde okumuştum her ay denilerek yapılan bir adağa kaç ay olduğu belirtilmediği için adak olmaz yemin kefareti verilir denmiş ne yapmam gerekiyor ?
Cevap:
Adak vesvesesi bu
Bu gibi düşüncelere aldırmayın adak geçerli değildir, çünkü isteyerek yapılmıyor
Cevap:
adak bir tür ibadettir ve isten yapılmalıdır kafadan geçen boş düşüncelerle vesvese ile adak olmaz
Benzer Konular:
Answers ( 3 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Evde otururken eşimle 1 yaşındaki oğlum oynarken gülüyorduk.sonra oğlum babasının bir eşyasını yere fırlattı bende aferin benim oğluma dedim sonra büyüyünce senide kaldırıp atar dedim.sonra dedimki oğlumu zayıf gördüğüm için dana kesip yedircam beslicam oğlumu dedim kesinlikle hiç bisekilde adak olarak demedim aklımın ucundan bile geçmedi normal konuşup guluyorduk sonra aklıma dana kesicam kelimesi çok takıldı Allahım ne dedim ben diye aklımı kurcalıyor .maddi durumumda yok zaten
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Bu sözü yani dana kesip oğlunuza yedireceğim sözü adak olmaz. Adakta şart olması gerekir. Yani şu iş olursa ben şunu yapacağım gibi. Bu birincisi. İkincisi ise; adakta bulunan kişi; adaşım kendisinden yiyemeyeceği gibi ev halkı da bu adaktan faydalanamaz. Yani sözün kısası; bu söylediğiniz söz adak değildir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da adak, bir kişinin kalben yapmayı niyet ettiği bir taahhüttür. Adak, kesinlikle kalpten ve isteyerek yapılmalıdır. Eğer bir adak, kişinin iradesi dışında veya isteği olmadan yapılmışsa, bu durumda adak geçerli olmayacaktır.
Adak, kişinin Allah’a olan bağlılığını ifade etmek ve bir dileğini yerine getirmek amacıyla yapılan bir ibadettir. İbadetlerde niyet, büyük bir öneme sahiptir. Niyetin kalpten gelmesi, samimi ve isteyerek yapılması gerekmektedir. Eğer bir adak, kalpten yapılmamış veya istemeden yapılmışsa, bu durumda adak geçerli sayılmaz.
Adak, kişinin iradesi ve isteği dışında yapıldığında veya bir hata sonucunda yapıldığında, bu durumu bir dinî otoriteyle paylaşmak ve gerekli düzeltmeleri yapmak önemlidir. Dinî bir otoriteye danışarak, adakla ilgili durumu açıklamak ve gereken yönlendirmeleri almak uygun olacaktır.
Özetle, adak kalpten yapılan bir niyetin ifadesidir ve istemeden veya irade dışı olarak yapılan adaklar geçerli olmayacaktır. Adaklar, samimiyet, irade ve istekle yapıldığında kabul edilir.