Kamer suresi hakkında bilgi

Question

Kuranı kerimin 54. suresi olan Kamer suresi ile ilgili kısaca bilgiler

Kamer suresi

Kamer suresi ile ilgili bilgi
Kamer suresi Cebrail vasıtasıyla peygamber efendimize Mekke şehrinde iken gelmiştir. Kamer suresi toplamda 55 adet ayetten meydana gelmiştir. Kamer suresinin bu isimle anılmasının sebebi ilk ayetinin “ el-kamer” olmasındandır. Kamer kelimesinin Türkçe karşılığı ise ay demektir. Kamer suresinde geçen başlıca konular şunlardır; Kuran-i kerimi yalanlayanlar, çeşitli azap ve helâk örnekleri de verilerek uyarılmıştır. Allah’a iman etmeyen inkârcılar eleştirilmekte ve takva sahiplerinin ise mükâfatlandırılacakları belirtilmektedir.


Kamer suresi konusu ve içerdiği mesajlar
madde madde

Kur’an-ı Kerîm’in 54. sûresi Adını, ilk âyetinde geçen ve “ay” anlamı­na gelen “kamer” kelimesinden alır. Buna ilk kelimesine atfen, “İkterabet sûresi” de denir. Mekke’de nazil olmuştur. 55 âyettir. Âyet sonlarına ahenk veren fasılası râ har­fidir.

Peygamberimizin bayram namazlarında okuduğu sûreler arasında Kamer sûresi de vardır (Müslim, îdeyn, 14-15).

Bu sûrede, inkarcıların inatçı tutumları kınanmakta, geçmişten Örnekler de verile­rek, bunlardan ders çıkarılması, Kur’ân’ın iyi okunup anlaşılması ve ibret alınması istenmektedir.

Sûrede söz edilen konular ve bazı so­nuçlar özetle şunlardır:

* İnatçı inkarcılar, kendilerine bir mucize getirilse bile İnanmazlar, bunu bir büyü olarak nitelendirip yalanlarlar; yapılan uyarılar fayda vermez; o halde bunlardan yüz çevirmelidir. Onlar ancak kıyamet günü gerçeği anlayacaklardır (âyet: 1-8).

* Geçmişte Hz. Nûh da, kavmi tarafından yalanlanmış, delilikle itham edilmiş ve davetten vazgeçmeye zorlanmıştı. Bunun üzerine Yüce Allah, Hz. Nûh ve gemiye binen müminler hariç, inkarcı kavmi, gök­ten nehir gibi akan yağmur ve yeryüzün­den fışkıran sularla helak etti (9-16).

* Âd toplumu da Hz. Hûd’u yalanladıkları için. Yüce Allah tarafından dondurucu bir rüzgârla cezalandırılıp yok edilmişlerdir (18-21).

* Semûd kavmi ise, peygamberleri Hz. Salih’i inkâr edip, Allah’ın buyruğuna karşı geldikleri için, korkunç bir sesle helak edil­diler (23-31).

* Lût kavmi, Hz. Lût’a başkaldırıp, onun uyarılarını dinlememişlerdi. Bunun üzerine Yüce Allah, bir sabah üzerlerine taş yağdı­rarak onları cezalandırdı (33-39).

* Firavun ve toplumu da Allah’ın âyetle­rini ve elçilerini yalanladıkları için cezalan­dırılmışlardır. (Bütün bu ilâhî cezalardan inananlar kurtulmuş, diğerleri helak olup gitmişlerdir) (41-42).

* Hz. Muhammed (s.a.)’i inkâr edenler, geçmiş inkarcıların başlarına gelenlerden ibret almalıdır. Bir gün aynı şeyler bunların da başına gelecektir, ayrıca onlar âhirette yüzü koyun ateşe sürükleneceklerdir (43-48)

* Kur’ân-ı Kerîm, anlaşılması ve öğüt alınması için kolaylaştırılmış ilâhî bir kitap­tır. Onu okuyup anlamak ve öğüt almak gerekir (17,22,32,40).

* Yüce Allah, her şeyi bir ölçüye göre ya­ratmıştır (49).

* Allah’ın buyurduğu her şey anında ye­rine gelir (50).

* İnsanların yaptığı her iş, tek tek tespit edilmektedir. Âhirette kötüler cehenneme, müttakîler ise cennetlere konulacaktır (52-55)

Benzer konular:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

  1. Kamer Suresi, Kuran-ı Kerim’in 54. suresidir ve 55 ayetten oluşur. Surenin adı, surenin başında geçen “el-Kamer” kelimesinden gelir, bu da “ay” anlamına gelir.

    Kamer Suresi, peygamberlik görevine karşı çıkan inkarcı kavimlerin akıbetlerini anlatırken, iman, uyarılar ve ibret almak gibi konuları ele alır. Surenin başında, kavimlerin uyarıcılara karşı tutumu ve inkarcıların akıbeti anlatılır. Bu, daha önceki kavimlerin helak olduğu olaylarla örneklenir.

    Surenin devamında, inkarcı kavimlerin helak oluşu üzerine Allah’ın kudreti ve azabı vurgulanır. Ayetlerde, Allah’ın kâinattaki işaretleri, mucizeleri ve yaratılışın düzeni üzerinde durulur. Ayrıca, kavimlerin uyarıcılara karşı nasıl tepki verdikleri, peygamberlere iman etme ve inkarın sonuçları üzerinde durulur.

    Kamer Suresi, iman, uyarılar ve ibret almak gibi önemli konuları hatırlatırken, inkarcı kavimlerin akıbetini anlatır. Surenin mesajları arasında, peygamberlere iman etme, Allah’ın kudretini ve yaratılışın işaretlerini gözlemleme, uyarıcılara karşı olumlu bir tutum sergileme gibi temalar yer alır. Ayrıca, geçmişteki kavimlerin helak oluşunun bir ibret vesikası olduğu ve imanın önemi vurgulanır.

    Kamer Suresi, İslam inancında önemli bir sure olarak kabul edilir. Surenin okunması, müminlere iman etmeyi, Allah’ın kudretini gözlemlemeyi ve uyarıcılara karşı olumlu bir tutum sergilemeyi hatırlatır. Ayrıca, inkar edenlerin akıbetinin ibret verici olduğu ve imanın kurtuluşa vesile olduğu vurgulanır. Surenin mesajları, insanlara düşünmeyi, ibret almayı ve doğru yolu seçmeyi teşvik eder.

    En iyi cevap

Cevapla