Paylaş
Kan Nakli Ve Süt Kardeşin Yasaklanması
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Kan Nakli Ve Süt Kardeşin Yasaklanması
SORU: Kadından erkeğe veya erkekten kadına kan nakli -süt emmede olduğu gibi- nikahı haram kılar mı?
CEVAP: Bu sorudaki hükme geçmeden önce süt yasaklığını bir daha gözden geçirelim. Allah (c.c) (daha önce de geçtiği gibi) haram olan kadınlar hakkında şöyle buyurmaktadır:
Süt anneleriniz ve süt kardeşiniz de size haramdır…
Hz. Peygamber de şöyle buyuruyor:
Nesebçe yasak olan evlilikler süt ile de haram olur.
İki yaşından önce erkekle bir kız aynı kadından süt emerlerse süt kardeş olurlar. Çünkü Allah (c.c) şöyle buyuruyor:
Anneler çocuklannı tam iki yıl emzirirler.
Ayetten de anlaşılacağı üzere iki yaşına kadar aynı kadından süt emmeleri şarttır. Bu şart gerçekleştiğinde bunlar nesebçe kardeş olan erkek ve kız gibi birbirlerine haram olurlar. Nikahı haram kılan emzirme adedinde ihtilaf vardır. Fakat fetva, doyurucu, ayrı ayn ve süt yaşında beş defa emmeye göre verilmiştir. Alimler süt, et ve kemik oluşturduğu için bu yasaklamanın söz konusu olduğunu delil olarak ileri sürdüler. Müfessirler şöyle demişlerdir: Bir kadın bir çocuğu emzirdiği zaman onun annesi olur. Kızı da o çocuğa haram olur, çünkü o da onun kız kardeşi olur. O kadının kız kardeşi de o çocuğun teyzesi olur. O kadının annesi de o çocuğun ninesi olur.
Bunda şunu görüyoruz emzirmenin çocukluk zamanında olması lazımdır ki, kan ve kemiklere tesiri olsun. Bundandır ki hadis-i şerifte şöyle buyurulmuştur:
Nikahı haram kılan emme ancak süt yaşında olur. O da sütten kesilmeden önce meydana gelir.
Başka bir hadis-i şerifte de şöyle denilmiştir:
Nikahı haram kılan emme ancak kemiklerin sütle gelişmesi ve etin onunla meydana gelmesi zamanında söz konusudur.
Cumhur-u fukahaya göre sütün ancak bir kaç defa verilmesi halinde emzirenle emen arasında bir alaka meydana gelir. Bir kısım tefsir-cilerin de dediği gibi bir kimse bir kadını emerse, onun bedeni diğerinin bedeninden bir parça olur. Çünkü onun bir kısım parçaları onun sütünden oluşur. O bu durumda onu doğuran anne gibi olur. Onun çocukları da ona kardeş olurlar. Çünkü onlar da o sütten oluşmuşlardır.
İslâm, mükerrer olan süt emzirmeye bir değer vermiştir. Bir çocuğu emziren, onu göğsünün üstüne koyan, bedeninin bir parçasını ona veren anneyi yükseltmiştir. Çocuğa da büyüyünce bu kadına saygı göstermeyi ve onu takdir etmeyi tavsiye etmiştir.
Soruda bahsi geçen kan nakli ise, böyle değildir. Buradaki kadın ve erkek yaşça büyüktürler, kan nakli kemiği ve eti oluşturmaz. Adete göre kan nakli aynı şahıstan tekrarlanmaz. Eğer kan uyarsa kan nakli yapılır.
Bundan dolayıdır ki dinin ruhunda kan nakli haramlığı meydana getirmiyor. Allah Teâlâ da şöyle buyuruyor:
Allah size kolaylık diliyor, size zorluk dilemiyor.
Cevapla