Kardeş Eti Yememe Adına Gıybeti Terketmek

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Gıybet Ne Demek Kısaca

Giybet Ne Demek Kisaca

İslam Dini sosyal ilişkileri zedeleyen, kişilik haklarına zarar veren, tartışma ve dargınlıklara sebep olan gıybet, iftira, yalan, haset gibi söz ve davranışları yasaklamıştır. Gıybet bir insanı gıyabında eleştirmek, çekiştirmek ve hoşlanmayacağı sözler söylemektir. Hz. Peygamber (s.a.v.) gıybeti “Kardeşini onun hoşlanmadığı bir nitelik ile anmandır.” Şeklinde tarif etmiş,  “Kardeşimde dediğim nitelik varsa ne buyurursunuz? Denilmesi üzerine, “Eğer dediğin sıfat kardeşinde varsa işte o zaman gıybet olur. Yoksa, ona iftira etmiş olursun”[1]buyurmuştur.” İftira ise değerli kardeşlerim gıybetten iki misli çirkin bir günahtır.

Gıybetin, dinen, aklen, kalben,  insaniyeten, vicdanen ve fıtraten ne kadar çirkin bir günah olduğunu şu ayet-i kerime açık bir şekilde göstermektedir.“Ey iman edenler! Zannın birçoğundan sakının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurlarını ve mahremiyetlerini araştırmayın. Birbirinizin gıybetini yapmayın. Herhangi biriniz ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz! Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah tövbeyi çok kabul edendir, çok merhamet edendir.”[2]

Bazı kimselerin gıybetten kaçınıyor gibi görünerek, başkaları hakkındaki  “ben bunları onun yüzüne karşı da söylüyorum. Ya da daha neleri var neleri, ama gıybet olmasın diye hepsini söylemiyorum.” gibi sözleri, onları gıybetin ağır vebalinden kurtarmaz.

Gıybet yapılan yerde susan kişi de gıybete ortak olmuş olur. Gıybet eden kimseye,diliyle karşı duramayanın, onu kalbiyle reddetmesi gerekir.[3]

Eğer gıybet etmiş veya isteyerek dinlemişsek; “Allah’ım, bizi ve gıybetini ettiğimiz kişiyi affet” diye dua etmeli ve gıybet edilen kişiyle karşılaşınca helallik istemeliyiz. Şayet gıybetimizin yapıldığını duymuş isek kızmamalı, küsmemeli, hatta mümkünse Hasan-ı Basri Hazretleri gibi davranmalıyız. Hasan-ı Basri Hazretleri, gıybetini yapan kişiye, bir tabak taze hurma göndermiş ve “Duydum ki sen hayırlı amellerinden bir kısmını bana hediye etmişsin. Ben de buna karşılık vermek istedim. Ancak kusura bakma tam karşılık veremedim demiştir.[4]

Gıybet, ateşin odunu yiyip bitirdiği gibi sâlih amelleri yer bitirir. Kul hakkına sebep olduğundan hesap gününde hayırlı amellerin başkasına verilmesine hatta iyilikler bitince başkasının günahını yüklenmeye neden olur. Ve son olarak okuyacağım şu hadis-i şeriften de anlaşılacağı üzere; gıybet eden kimseler âhirette cezalandırılacaklardır.Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Mi’raca çıkarıldığımda, bakırdan tırnaklarla yüzlerini ve göğüslerini tırmalayan bir topluluğun önünden geçtim. Ey Cebrail! Bunlar kimlerdir? Diye sordum. Cebrail şöyle dedi: bunlar (gıybet etmek suretiyle) insanların etlerini yiyenler ve onların şereflerini zedeleyen kimselerdir.”[5] Rabbim cümlemizi muhafaza eylesin. Ve böyle günahlardan da uzaklaştırsın.

[1]Tirmizi, Birr, , hadis no:1857, Şamile Prog.

[2] Hucurât, 49/12.

[3]Zübdet’ul İhya,Trc: Ali Özek, İstanbul, s. 362.

[4]İhya, Gazali, c.3, s. 154, Dar’ulMarife, Beyrut.

[5] Ebu Davud, Edeb, hadis no:4235,Şamile Prog.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da gıybet (gheebah) kesinlikle önerilmez ve günahkâr bir eylem olarak kabul edilir. Gıybet kişinin gıyabında onun hakkında olumsuz söz söylemek, onun kusurlarını veya eksikliklerini dile getirmektir. Bu, mecazi olarak bu tür davranışlarda bulunmanın ciddiyetini ve zararını vurgulamak için kullanılan kendi kardeşinin etini tüketmeye benzer. İşte İslam’da gıybetin terk edilmesiyle ilgili bazı önemli hususlar:

    1. Gıybet Yasağı: İslam, kişinin dilini korumasının ve gıybet etmekten kaçınmasının önemini vurgular. Peygamber (sav), “Gıybetin ne olduğunu biliyor musunuz?” Ashab, “Allah ve Resulü daha iyi bilir” dediler. “Kardeşini sevmediği bir şekilde anman” buyurdu. Gıybet, bireyin haklarının ihlali olarak kabul edilir ve kişisel ve sosyal ilişkilere zarar verir.
    2. Olumsuz Sonuçlar: Gıybet, sadece konuşulan kişiye zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda Müslüman toplum içindeki birlik ve güveni de zedeler. Kötü duygular yayar, içerlemeyi besler ve çatışmalara ve bölünmelere yol açabilir. İslam sevgi, şefkat ve birlik kültürünü teşvik eder ve gıybet bu ilkelere aykırıdır.
    3. Dilini Korumak: İslam, Müslümanları konuşmalarına dikkat etmeye ve dillerine hakim olmaya teşvik eder. Müslümanlar başkaları hakkında olumlu, yapıcı ve saygılı bir şekilde konuşmaya teşvik edilir. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Allah’a ve ahiret gününe inanan ya hayır söylesin ya da sussun.”
    4. İstiğfar: Gıybet etmişse tövbe etmesi ve istiğfar etmesi gerekir. İslam, samimi tövbenin ve Allah’tan af dilemenin ruhu temizleyebileceğini ve kişinin O’nunla ilişkisini yeniden kurabileceğini öğretir. Ayrıca mümkünse gıybet edilen kişiden af ​​dilemelidir.
    5. İyiliği Teşvik Etmek ve Kusurları Gizlemek: İslam, Müslümanları iyiliği teşvik etmeye ve başkalarının kusurlarını ve eksikliklerini örtmeye odaklanmaya teşvik eder. Müslümanlar, birinin kusurlarını veya hatalarını tartışmak yerine, olumlu eylemlerinde birbirlerini teşvik etmeye ve desteklemeye ve gerektiğinde özel olarak tavsiye ve yardım sunmaya teşvik edilir.
    6. Olumlu Bir Ortam Yaratmak: Gıybeti terk etmek, olumlu ve uyumlu bir ortam oluşmasına katkıda bulunur. Toplum içinde güven, saygı ve birliği besler. Müslümanlar sevgi, şefkat ve empatiye dayalı güçlü ilişkiler kurmaya ve kendilerinin ve bir bütün olarak toplumun iyileştirilmesi için çaba göstermeye teşvik edilir.

    Özetle İslam, gıybeti yasaklamış ve Müslümanları bu zararlı uygulamadan vazgeçmeye teşvik etmiştir. Kişinin dilini korumasının, iyiliği teşvik etmesinin ve olumlu ve destekleyici bir ortam geliştirmesinin önemini vurgular. Müslümanlar gıybetten kaçınarak ilişkilerinde sevgi, merhamet ve birlik ilkelerini gözetirler ve toplumun refahına katkıda bulunurlar.

    Allah hepimize gıybeti terk etmeyi nasip etsin ve müminler arasında birlik, anlayış ve uyumu teşvik eden doğru konuşmayı geliştirmemize yardım etsin.

    Ve Allah en iyisini bilir.

    En iyi cevap

Cevapla