Paylaş
Kardeşine gıyabında dua etmek
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
YANINDA OLMAYAN BİR KİMSEYE DUA ETMEK
“Bir Müslümanın, yanında bulunmayan din kardeşine yapacağı dua kabul olunur”
Müminin mümine ettiği dua makbuldür:
Müminin mümine duası ayetleri
“Bunlardan sonra gelenler şöyle yalvarırlar: Ey Rabbimiz, bizi ve bizden önce iman etmiş olan kardeşlerimizi bağışla…” (Haşr: 59/10)
“Hem kendi kusurlarından ve hem de mü’min erkek ve kadınların kusur ve günahlarından dolayı bağışlanma dile.” (Muhammed: 47/19)
Allah, İbrahim (a.s.)’dan bahsederek şöyle dediğini bize duyurur: “Hesabın görüleceği gün beni, ana mı, babamı ve bütün mü’minleri bağışla.” (İbrahim: 14/41)
Yanında Olmayan Bir Kimseye Dua Etme hakkında hadisler
– Ebü’d-Derdã radıyallahu anh Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i şöyle buyururken dinlediğini söylemiştir:
“Bir müslüman, yanında bulunmayan bir din kardeşi için dua ederse, mutlaka melek ona, aynı şeyler sana da verilsin, diye dua eder.”
– Üsâme İbni Zeyd radıyallahu anhümâ’dan riva yet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sel lem şöyle buyurdu:
“Kendisine iyilik edilen bir kimse o iyiliği yapana, cezâkellâhü hayran: Allah seni hayırla mükâfatlandırsın, derse, ona en iyi şekilde teşekkür etmiş olur.”
– Câbir radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Kendinize beddua etmeyiniz; çocuklarınıza beddua etmeyiniz; mallarınıza da beddua etmeyiniz. Dileklerin kabul edildiği zamana denk gelir de Allah bedduanızı kabul ediverir.”
– Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûllullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Kulun Rabbine en yakın olduğu hal secde halidir.
İşte bu sebeple secdede çok dua etmeye bakın!”
– Yine Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Herhangi biriniz acele etmedikçe duası kabul edilir. (Kul acele ederek) Rabbime kaç defa dua ettim de duamı kabul etmedi, der.”
Müslim’in diğer rivayeti şöyledir:
– “Bir kul günah olan veya akrabası ile darılmasına yol açan bir şeyi dilemedikçe yahut acele etmedikçe duası kabul olunur.”
– Yâ Resûlallah! Acele etmek ne demektir? diye sorulunca da şöyle buyurdu:
– “Nice defalar hep dua ettim de Rabbimin duamı kabul buyurduğunu gördüğüm yok, der. Duasının hemen kabul edilmemesi sebebiyle bikar ve duayı bırakır.”
– Ebû Ümâme radıyallahu anh şöyle dedi:
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e:
– Hangi dua daha çok kabul edilir? diye sordular. – “Gecenin son saatlerinde ve farz namazlardan sonra yapılan dua” buyurdu.
– Ubâde İbni’s-Sâmit radiyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Yeryüzünde bir Müslüman Allah’tan bir şey dilerse, günah bir şeyi istemediği veya akrabası ile ilgisini kes meyi arzu etmediği sürece Allah onun dileğini mutlaka yerine getirir veya ona vereceği şey kadar bir kötülüğü kendisinden giderir.”
Orada bulunanlardan biri:
– O takdirde biz Allah’tan çok şey isteriz, deyince, Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem: – “Allah’ın lütfu dilediğiniz şeylerden daha çoktur” buyurdu.
– İbni Abbâs radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bir keder ve üzüntü hissettiği zaman şöyle dua ederdi:
“Lâ ilâhe illallâhü’l-azîmü’l-halîm. Lâ ilâhe illal lâhü rabbü’l-arşi’l-azîm. Lâ ilâhe illallâhü rabbü’s semâvâti ve rabbü’l-ardı ve rabbü’l-arşi’l-kerîm: Azamet ve hilim sahibi olan Allah’tan başka ibadete layık hiçbir ilâh yoktur. Azametli arşın sahibi olan Allah’tan başka ibadete lâyık hiçbir ilâh yoktur. Göklerin rabbi, yerin rabbi ve yüce arşın rabbinden başka ibadete lâyık hiçbir ilâh yoktur.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Eski sevgilimin gıyabında dua edebilir miyim Bu onunla evlenmek için değil Allah gönlündekileri hayırlısı ile nasip etsin Veya Allah hayırlı insanlarla karşılaştırsın gibi dualar.