Paylaş
Kardeşliğin Adaletle Yürütülmesi
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Kardeşlik Ve Adalet
İslam dini, kıyamete kadar gelecek olan tüm insanlığa son din olarak gönderilmiş, bu dine inanan insanlar arasında manevi bir kardeşlik meydana getirmiştir.
İki türlü kardeşlik vardır. Birincisi aynı ana babadan dünyaya gelen evlatların kardeşliği, ikincisi ise; Kur’an-ı Kerim’de de buyrulduğu üzere; ”Mü’minler ancak kardeştirler.”(1) İfadesinde öne çıkarılan ve Peygamberimizin de üzerinde önemle durduğu iman kardeşliğidir.
İman kardeşliğinin en güzel örneği yeryüzünde eşine az rastlanır bir şekilde Mekke’den Medine’ye hicret eden Mühacirler ile Medineli Ensar arasında mevcudiyet gösteren İslam Kardeşliği ve yardımlaşmasıdır.
O gün Medineli Ensar’dan olan mü’minler, mallarını, topraklarını ve ailelelerini Mekke’ye bırakıp, Medine’ye hicret eden Muhacirlerin bütün ihtiyaçlarını karşıladılar. Sahip oldukları bütün imkanlarını onlarla paylaştılar.
Bugün Muhacirlerle, Ensar arasında gerçekleştirilmiş olan o eşsiz kardeşliğe ve yardımlaşmaya daha çok ihtiyaç duymaktayız. Ensar ve Muhacir birbirleriyle nasıl yardımlaştıysalar aynı yardımlaşmayı bizler de Müslümanlar olarak gerçekleştirmek zorundayız. Nitekim Peygamber Efendimiz (S.A.V.) hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmaktadır: “Müslüman müslümanın kardeşidir. Ona ne zulmeder, ne de onu yalnız bırakır.Kim, kardeşinin ihtiyacını giderirse,Allah da o kimsenin ihtiyacını giderir. Kim bir müslümanın sıkıntısını giderirse, Allah Teala da o kimsenin kıyamet günü sıkıntılarından birini giderir. Kim, bir müslümanın (ayıbını) örterse, kıyamet gününde Allah da onun ayıplarını örter”(2)
Aynı dine ve aynı kitaba inanan, aynı Peygambere ümmet olan, aynı kıbleye yönelen biz mü’minlerin birbirinden ayrılması mümkün değildir. Camide namaz kılarken nasıl ki aynı safa dizilip omuz omuza kenetlenip Rab’bimize yöneliyorsak , sosyal hayatta da birbirimizle öyle kenetlenmeliyiz.
Bu sebeple haset, kin, düşmanlık gibi dinimizin kesinlikle yasakladığı çirkin davranışlardan uzak durmalıyız. Merhamet, şefkat, muhabbet, dostluk gibi güzel davranışları yaşantımızın birer parçası haline getirmeliyiz. Çünkü biz müslümanız ve din kardeşiyiz. Mü’min kardeşlerimizin arasında çıkabilecek ihtilaflar karşısında; “De ki: Rabbim adaleti emretti….” (3) ayeti gereğince, Peygamberimiz(sa)’in de “Hükmünde, ailesine karşı ve velayeti altında olanlar hakkında adil davrananlar, kıyamet gününde nurdan minberler üzerindedirler”(4) müjdesi gereğince, adil davranmalıyız. Bu kardeşliğimizi aramızdaki adalet duygularından ödün vermeden de devam ettirmeliyiz.
(1)Hucurat 49/10
(2)Buhari,Mezalim,3.Riyazu’s Salihin;1/284
(3)Araf Suresi 29
(4)Müslim, Sahih, İmaret 5 (1827) c2 s 1458
(5)Müslim;İman,22
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam dininde kardeşlik, tüm Müslümanların birbirleriyle kardeş olduğu ve birlikte hareket etmeleri gerektiği anlayışıyla temellendirilir. İslam, kardeşliği adaletle yürütülmesi gereken bir kavram olarak ele alır. Kardeşlik, sadece duygusal bir bağ değil, aynı zamanda sosyal, ekonomik ve siyasi bir bağdır.
İslam, kardeşliğin adaletle yürütülmesini sağlamak için çeşitli hükümler getirmiştir. Örneğin, zekat ve sadaka gibi ibadetler, fakirlerin ve muhtaçların ihtiyaçlarını karşılamak için toplumda dayanışma ve yardımlaşma ruhunu geliştirmek için getirilmiştir. Ayrıca, İslam hukukunda aile ve miras hukuku gibi konularda da adaletin sağlanması önemlidir.
Adaletin sağlanması, İslam toplumunda herkesin haklarının korunmasını ve eşit muamele görmesini sağlar. Bu nedenle, İslam toplumunda herkesin hakkı olan bir şey varsa, o şey eşit şekilde paylaşılmalıdır. Adaletin sağlanması, toplumda huzur ve barışın devamını sağlar.
İslam dininde adalet, kardeşliğin bir parçası olarak görülür. Adaletli davranmak, Allah’ın emirlerine uymak anlamına gelir. İslam’da adalet, güçlülerin zayıfları ezmelerine izin vermez. Adaletli davranmak, Allah’ın emirlerine uymak anlamına gelir ve İslam toplumunda adalet, Allah’ın rızasını kazanmak için de önemlidir.
Sonuç olarak, İslam dininde kardeşliğin adaletle yürütülmesi, toplumda huzur ve barışın devamını sağlar. Adaletin sağlanması, herkesin haklarının korunmasını ve eşit muamele görmesini sağlar. İslam toplumunda adalet, Allah’ın emirlerine uymak anlamına gelir ve İslam toplumunun temel değerlerinden biridir.