Paylaş
Kardeşlik Ahlakı
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Kardeşlik Ahlakı Ve Hukuku
Yürekleri birbirleri için çarpan ve ‘Allah’ın lütuf ve inayetiyle kardeş olma’[1] bahtiyarlığına ermiş aziz kardeşlerim!
Rahmet yüklü evrensel mesajlarıyla gönülleri aydınlatan Peygamberimiz (s.a.s.)’in, asırlar öncesinden seslendirdiği kardeşlik ahlakı ilkelerine gelin hep birlikte kulak verelim:
“Müslüman, Müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu düşmana teslim etmez. Kim din kardeşinin bir ihtiyacını giderirse, Allah da onun ihtiyacını giderir. Kim bir Müslümanın bir sıkıntısını giderirse, Allah da onun kıyamet sıkınalarından birini giderir. Kim bir Müslümanın kusurunu örterse Allah da kıyamet günü onun kusurunu örter.”[2]
Kardeşlik kavramı, aynı anne-babadan meydana gelenlere hasredilemeyecek kadar kapsamlıdır. Kardeşlik, Yaratan’ın bakışıyla insanı sevmektir. Yağmurun getirdiği rahmet gibi birbirimize rahmet olmaktır. Bir yerine binler olmaktır kardeşlik. Peygamberimizden gelen bir vefadır. Yıkık viranelerdeki mahcup edalı gariplere, kimsesiz gönüllere, yetimlere ve öksüzlere yürekten “kardeşim!” diyebilmektir. Teselli etmek, aynı zamanda teselli olmaktır kardeşlik. Fırtınalı denizlerde sığınılacak bir liman olabilmektir. Zor zamanlarda, gönül alıcı bir sözle mütebessim bir çehre sunabilmektir kardeşlik.
Kardeşlik, diğergam olabilmektir. Kutlu Nebi’nin(s.a.s.); “Sizden biriniz kendisi için istediğini mümin kardeşi için de istemedikçe gerçek manada iman etmiş olamaz.”[3] prensibine sıkı sıkıya bağlı kalmaktır kardeşlik.
Duyarlı olabilmektir kardeşlik. Efendimiz (s.a.s.)’in ifadesiyle birbirimize muhabbet, merhamet ve şefkat gösterme hususunda tek bir vücut olabilmektir.[4]
Kardeşin kusur ve ayıbını örtmek, ayağına batan dikende dahi derdiyle dertlenebilmek, türlü sıkıntılara müptela olduğumuz şu imtihan dünyasında beraberce Allah rızasını aramaktır kardeşlik.
Kardeşlik, kardeşin hakkına riayet etmek ve saygınlığına gölge düşürmemektir. Peygamberimizin “Müslümanın müslümana malı, namusu ve kanı haramdır. Kişiye, müslüman kardeşini küçük görmesi kötülük olarak yeter.”[5] sözünü hayatımızın ilkesi haline getirmektir kardeşlik.
Kardeşlik; “Birbirinizle ilgiyi kesmeyin, birbirinize sırt çevirmeyin, birbirinize kin beslemeyin, birbirinize haset etmeyin. Ey Allah’ın kulları! Kardeş olun. Müslümanın kardeşine üç günden fazla dargın durması helâl değildir.”[6] ilkesi gereği, hangi şart ve ortamda olursa olsun kardeşini yalnızlığa terketmemektir.
Ve kardeşlik; “Müslümanın müslüman üzerindeki hakkı beştir: Selamını almak, hastalandığında ziyaret etmek, cenazesine katılmak, davet ettiğinde gitmek ve ona her fırsatta dua etmektir.”[7] sorumluluğunun bilinciyle hareket edebilmektir.
“Mü’minler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin. Allah’a karşı gelmekten sakının ki size merhamet edilsin.”[8] ilahi fermanı gereği yıkıcı değil yapıcı olalım. Ayrıştırıcı değil, birleştirici olalım. Fitneyi değil, ıslahı esas alalım. Bizi biz yapan değerlere sımsıkı sarılarak birliğimizi ve dirliğimizi koruyalım.
Ne kadar seviyorum kardeşimi hiçbir karşılık beklemeden! Ve ne kadar kardeşim kardeşime! anlayışıyla kardeşlik duygularımızı pekiştirelim.
[1] Âl-i İmran, 103
[2] Müslim, Birr ve Sıla, 58; Tirmizi, Hudud, 3
[3] Tirmizî, Sıfatü’l-kıyâme, 59.
[4] Buhârî, Edeb 27; Müslim, Birr 66.
[5] Ebud Davud, Edeb, 35
[6] Tirmizi, Birr ve Sıla, 18
[7] Buhari, Cenâiz, 2
[8] Hucurât, 10
Benzer Konular:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Kardeşlik etiği ve hukuku, özellikle kardeşliği, birliği ve karşılıklı saygıyı geliştirmeye odaklanarak, bir topluluğun üyeleri arasındaki davranış ve etkileşimleri yöneten ilke ve düzenlemelere atıfta bulunur. İslam’da kardeşlik (veya kız kardeşlik), inananlar arasındaki güçlü bağların ve etik davranışların önemini vurgulayarak merkezi bir konuma sahiptir. İslam’da kardeşlik ahlakı ve hukuku ile ilgili bazı önemli hususlar şunlardır:
Bireyler, bu kardeşlik ahlakını savunarak ve İslam’ın kanun ve ilkelerine bağlı kalarak, adil, uyumlu ve birleşik bir toplumun kurulmasına katkıda bulunurlar. Kardeşlik etiği ve hukuku ilkeleri, olumlu ilişkileri geliştirmek, çatışmaları çözmek ve karşılıklı saygı, destek ve eşitliğe dayalı ortak hedefler doğrultusunda birlikte çalışmak için bir çerçeve sağlar.