Paylaş
Karia suresinde ne anlatılmak isteniyor
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Karia süresinin ana konusu nedir kısaca özet
Sûrede bazı kıyamet tasvirlerine yer verilmekte, âhiret sorumluluğu bilinci aşılayan uyanlarda bulunulmaktadır
Mekke döneminde inen bu surenin muhtevası kıyamet korkuları ile ürkütme olup tamamı aynı konu etrafında dönmektedir.
Kıyametin korkuları ve şiddetlerinden, insanların orada kabirlerinden uçuşan kelebekler gibi yayılacaklarından söz ederek başlıyor: “Felaket kapısını çalacak olan…” (1-4. ayetler).
Sonra da kıyametin bazı alametlerine işaret etmektedir: İnsanların kalbinde oluşturacağı büyük tesir, endişe ve korku ile dağların imha edilip atılmış yün gibi olmaları “Dağlar atılmış renkli yünler gibi olacak.” (5. ayet).
Sonunda da insanların amellerinin tartılacağı hesap terazisinin kurulacağını haber veriyor: Mizanı iyiliklerle ağır basan cennete, mizanı kötülüklerle hafif kalan da cehenneme gidecektir “İşte kimin tartıları ağır gelirse…” (6-11. ayetler).
Benzer konular:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Karia Suresi, Kur’an-ı Kerim’in 101. suresidir. Bu surede kıyamet gününde gerçekleşecek olan olaylar anlatılarak insanların amellerinin sonucuna odaklanmaları ve ahiret hayatının önemini anlamaları amaçlanır.
Surenin başında şu ifadeler yer alır:
“Bismillahirrahmanirrahim.
Elkaaria. Mâlkaaria. Ve mâ edrâke mâlkaaria. Yevme yekûnun-nâsu ke’fericen nâşiye. Ve takûnul-cibâlu ke’ehnil-menhûş. Fe-emmâ men sakkulevzeletem ve tuzne. Ve emmâ men havâkemet mevâzînehu. Fe-ûlâike fiy refkatin râdıye. Ve emmâ men haffet mevâzînehu. Fe-ûlâike fiy haviyehen-nâri yuṣlâ.”
Anlamı:
“Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla.
Kâri’a (çarpan) olayı! Kâri’a ne olduğunu sana bildiren nedir? O gün insanlar, birbiri ardına çiğnenmiş çekirdekler gibi olur. Dağlar ise savrulmuş yün gibi olur. Kimin tartıları ağır gelirse, işte onlar hoşnut olacakları bir hayatta olurlar. Kimin tartıları hafif gelirse, işte onlar da haviye (ateş çukuruna) atılırlar.”
Karia Suresi, kıyamet gününün şiddetini ve büyüklüğünü anlatarak insanları düşündürmeyi amaçlar. İnsanlara kıyametin nasıl bir olay olduğunu anlamalarını ve buna hazırlık yapmalarını hatırlatır.
Surede, kıyamet gününde insanların durumu ve davranışlarının sonucu metaforlarla anlatılır. İnsanlar birbirlerini ezilmiş çekirdekler gibi çiğnenecekler, dağlar ise savrulmuş yün gibi olacaktır. İnsanların amellerinin tartıldığı bir hesap gününde, tartısı ağır gelenler hoşnut olacakları bir hayata sahip olacakken, tartısı hafif gelenler ateş çukuruna atılacaklardır.
Karia Suresi, insanları dünya hayatında yaptıkları amellerin sonuçlarına ve ahiret hayatının önemine odaklanmaya çağırır. İnsanları dünyadaki geçici zevklere ve kazançlara takılıp kalmamaları, ahiretteki ebedi hayatlarını göz ardı etmemeleri gerektiğini hatırlatır. İyi ameller yapmaya teşvik eder ve kötülüklerden kaçınmayı öğütler. Ahiret hayatının gerçek ve kalıcı olduğunu vurgular.