Karun isminin anlamı ve hikayesi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

KARUN KİMDİR? İSMİNİN ANLAMI NEDİR

Karun isminin anlami ve hikayesi

Köken Arapça değil İbranicedir. 1. Anlamı yerde biten faydalı ot. 2. Anlamı yüzü güzel adam demektir.

Hazret-i Musa aleyhisselam devrinde yaşamış zenginliğiyle gururlanan ve haddini aşarak Allah’ın zekât emrini dinlememesi sebebiyle Hazret-i Musa’nın duasından sonra sarayı ve mali ile birlikte yere batmış olan zengin. Bu konuda Kur’ân-i Kerîm’in Kasas süresindeki 76. ayetten 83. ayete kadar bahsedilir. Bu ismi kullanmak uygun değildir.

Karun hakkındaki ayetler:

76— Şüphesiz ki, Karun, Musa’nın kavminden idi. Onlara karşı az­gınlık ve taşkınlıkta bulundu. Biz ona öyle hazineler verdik ki, anahtarları­nı taşımak, güçlü bir gruba bile ağır geliyordu. Hani kavmi ona dedi ki: «Şımarıp böbürlenme; Allah elbette ki şımarıp böbürlenenleri sevmez.

77— Allah’ın sana verdiği bunca hazinelerle Ahiret yurdunu arayıp elde etmeye çalış. Dünya’daki nasibini de unutma; Allah sana iyilikte bu­lunduğu gibi sen de iyilikte bulun; bir de sakın yeryüzünde fesat çıkarma­ya özenme; çünkü gerçekten Allah fesat çıkaranları hiç sevmez.»

78— Karun, «bu hazineler bendeki bir bilgi (ve beceri) sayesinde ba­na verilmiştir» dedi. Bilmez mi ki Allah ondan önceki nesillerden, kendisin­den daha güçlü ve daha çok servet toplayan nicelerini yok etmiştir. Artık suçlu günahkârların suç ve günahı kendilerinden sorulmaz.

79— Derken Karun (bir gün) şatafat içinde kavminin karşısına çıktı. Dünya hayatını (gönülden) arzu edenler, «keşke Karun’a verilenin bir ben­zeri bizim de olsaydı; doğrusu o büyük bir pay sahibidir» diye temennide bulundular.

80— Kendilerine ilim verilenler ise, «yazıklar olsun size! Allah’ın se­vabı, dosdoğru iman edip iyi-yararlı amelde bulunan için daha hayırlıdır. Buna da ancak sabredenler kavuşabilir» dediler.

81— Biz Karun’u da, evini de yere geçirdik. Allah’a karşı ona yardım­da bulunacak çevresi de olmadı. O da (bu durumda) kendine yardım edip savunabilenlerden değildi.

BENZER KONULAR:

Answers ( 1 )

    1
    2021-11-27T13:22:49+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Karun hakkında Kur’an-ı Kerim’de çeşitli yerlerde ayetler bulunmaktadır. Karun; İbranice bir isimdir. Karun isminin anlamı; yerde biten faydalı ot anlamına gelmektedir.

    Kur’an-ı Kerim’in anlatmış olduğuna göre Karun; Hazret-i Musa aleyhisselam devrinde yaşamış zenginliğiyle gururlanan ve haddini aşarak Allah’ın zekât emrini dinlememesi sebebiyle Hazret-i Musa’nın duasından sonra sarayı ve mali ile birlikte yere batmış olan zengin.

    En iyi cevap
    0
    2022-01-23T22:00:38+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kur’ân’da Kârûn’un mala sahip olması tenkit edilmemiştir. Sadece malın Kârûn üzerinde menfi tutum ve davranışlara, değer yitimine gerekçe oluşu tenkit edilmiştir. Kârûn malını kendisinde var olan bilgi ile elde ettiğini öne sürerek kendini kendine yeterli görmüş ve malının gücüne hadsiz güvenmiştir. Kendi menfaatinden başka bir değer taşımayarak dinî, ahlâkî ve ekonomik sorumluluklarını yerine getirmemiştir.

    Malın kendisine verdiği güçle kavmine karşı üstünlük taslamış, hırs ve tamah olarak ifade edilebilecek zafiyetin içerisine düşmüştür. Kârûn’un bu halini gören ilim erbabları onu uyarmış, o ise uyarıları dikkate bile almamıştır. Sonunda da yerin dibine batırılmıştır. Bu tür bir örnek bizi malın saptırmada ana unsur olduğu sonucuna götürmemelidir.

    Mal ilâhi yoldan sapmanın ana unsuru olsaydı dini en güzel biçimde yaşamına yansıtmış olan Hz. Süleyman’ın da malıyla sapmış olması gerekirdi. Bu da malın sünnetullaha uygun bir şekilde kullanılması halinde güzel ve faydalı bir araç olduğunu göstermektedir.

    Kârûn bir örnektir. Her çağda bu örneğe rastlanmaktadır. İnsanın mala olan sevgisi, malını bilgiyle ilişkilendirmesi, malını bir başkasına karşı üstünlük aracı olarak görmesi, malı yegâne amaç olarak görüp onu tek elde toplaması böylece toplumda güç ve imtiyaz sahibi olması vb. durumlar yaşamakta olduğumuz çağda da rastlayacağımız bir realitedir.

    İşte Kur’ân, Kârûn gibi kendisine verilen maldan ötürü azgınlık eden tipleri sıfat ve fiilleriyle takdim ederek onun gibi davrananlarında böyle bir olayla karşılaşacaklarına işaret etmektedir.

Cevapla