Paylaş
Kaside-i Bürde Nedir Kısaca
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Kaside-i Bürde ne demek, kaside i bürde ne için okunur?
Kaside-i Bürde
kaside i bürde ne zaman yazıldı
Kâ’b b. Züheyr, Müzeyne kabilesinden ünlü bir şâirdi. Kardeşi Büceyr’in müslüman oluşuna hiddetlenerek Hz. Peygamber’i ve Islâmî değerleri hicveden şiirler söylemiş, bu konuda aşırı gitmesi üzerine Hz. Peygamber tarafından hakkında gıyabî idam kararı alınmıştı. İslâm’ın Arap yarımadasında giderek yayılması Kâ’b’ın işini gittikçe zorlaştırıyordu, İyi bir müslüman olan Büceyr, Rasûlullah’a kardeşinin İslâm’a girmesi halinde bağışlanıp bağışlanmayacağını sordu. Olumlu cevap alınca bu müjdeyi, bir mektupla Kâ’b’a İletti. Bunun üzerine şair Kâ’b, tanınmamasını sağlayacak bir kıyafetle {tebdil-i kıyafetle) Medine’ye geldi ve mescidde Hz. Peygamber’in meclisine katıldı. Önce kendisini gizleyerek eman (güvence) istedi. Eman verilince kimliğini açıkladı. Müslümanlardan, hid-detlenenler olduysa da Hz. Peygamber Kâ’b’a eman verildiğini ve bağışlandığını ifade etti. Bunun üzerine Kâ’b b. Züheyr duygulanarak irticalen, Hz. Peygamber’i öven bir kaside söylemeye başladı, “Hz. Peygamber dünyayı aydınlatan bir meşaledir, ışık saçarak etrafı aydınlatan bir nurdur, şerri kesmek üzere gönderilmiş Allah’ın bir kılıcıdır…” mısralarına gelince Peygamberimiz çok duygulandı ve bunun bir belirtisi olarak sırtından çıkardığı bürdesini (hırkasını) şâire armağan etti. Kaside, “Bânet Suâdu” diye başladığı için bu isimle de anılmakla beraber, Peygamberimizin şâire hırkasını armağan etmesi dolayısıyla daha çok “Kasîde-i Bürde” diye ün yapmıştır
Kâ’b b. Züheyr, ömrü boyunca bu hırkayı titizlikle korumuştur. Hatta Muaviye, onbin dirheme satın almak istemişse de satmamıştır. Ancak Benî Ümeyye’ye mensup yöneticiler yirmi bin dirhem vererek varislerinden almışlardır.
Bu hırka Emevîler’den Abbasîler’e intikal etmiş, Yavuz devrinde de kutsal emanetler arasında İstanbul’a getirilmiştir. Osmanlılar kutsal emanetlerin korunduğu daireye bu hırkanın adını vererek “Hırka-i Saadet Dairesi” demişlerdir. Hırka-i Şerîf, hâlen Top-kapı Sarayı’nda Hırka-i Saadet Dairesi’nde bulunmaktadır.
Tamamı altmış beyit civarında olan Kasîde-i Bürde’nin türkçede çeşitli çeviri ve şerhleri vardır. Batı dillerinden bazılarına da çevrilmiştir.
Bir de XIII. yüzyıl Arap şâirlerinden Ebû Abdullah Muhammed b. Sâid el-Bûsîrî’ye ait bir Kasîde-i Bürde vardır. Ömrünün son yıllarında felç olan bu şâir, söz konusu kasideyi yazdıktan sonra rüyasında, Hz. Peygamber’in hırkasıyla kendisini örttüğünü görmüş ve uyandığında hastalıktan şifa bulmuştu. Şâirin hastalığından kurtulmasına vesile olduğu için bu kasideye “Kasîde-i Bür’e”de denilmiştir.
Bu kaside 160 beyitten oluşmaktadır. Türkçede çeviri ve şerhleri çoktur. Batı dillerine de çevrilen bu kaside Arap ve Türk dünyasında asırlarca beğenilerek okunmuştur. Herkesin bildiği ve dilinde tekrarladığı “Mevlâye salli ve sellim dâimen ebedâ/Alâ habibike hayri’l-halkı küllihim” mısraları bu kasidenin tekrar mısralarını oluşturur.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Kaside-i bürde hakkında yukarıda detaylı bir şekilde bilgi verilmiştir. Bizler de kaside-i bürde hakkında şunları söyleyebiliriz; bu kaside 160 beyitten oluşmaktadır. Türkçede çeviri ve şerhleri çoktur. Batı dillerine de çevrilen bu kaside Arap ve Türk dünyasında asırlarca beğenilerek okunmuştur. Herkesin bildiği ve dilinde tekrarladığı “Mevlâye salli ve sellim dâimen ebedâ/Alâ habibike hayri’l-halkı küllihim” mısraları bu kasidenin tekrar mısralarını oluşturur.