Kaza Umresi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kaza Umresi

Kaza Umresi

Soru: “Kendisini güçlü kuvvetli gösteren kişiye Allah merhamet etsin” şeklindeki hadis ne anlama gelir ve ne münasebetle söylenilmiştir?

Cevap: Böyle bir ifadeyi Rasûlullah’ın (s.a) kaza umresi esnasında söylemiş olduğu anlaşılıyor. Bu umre Hudeybiye sözleşmesinden bir sene sonra yapılmıştı. Hicretin altıncı senesinde Rasûlullah (s.a) Mekkeli müşriklerle 10 sene müddetle savaşmamak üzere anlaşma yaptı. Anlaşma hükümlerine göre Hz. Peygamber ve beraberindeki müslümanlar o sene umre yapmadan geri dönecekler, gelecek sene. umre yapabileceklerdi. Bu sebeple ertesi sene yaptıkları umreye Umretü’l-kaza (kaza umresi) ismi verildi. Bu umre hicretin yedinci senesinde Zilkade ayında yapıldı. Rasûlullah (s.a) Medine’de Uveyf ibn el-Az-bat’ı vali olarak bıraktıktan sonra ashabı ile birlikte umre yapmak üzere yola çıktı.

Bu umreye Umretü’l-Kısas (yani kısas umresi) de denilir. Çünkü müşrikler hicretin 6. yılı Zilkade ayında-ki bu ay haram bir aydır- Rasûlullah’ın yapmaya niyet ettiği umreyi engellemişlerdi. Rasûlullah (s.a) de hicretin yedinci yılında aynı ayda bu umreyi eda ederek (âdeta) bir misillemede bulunmuştur. Şu âyet-i kerimenin de bu olay hakkında nazil olduğu söylenir:

Haram ay haram aya karşılıktır. Hürmetler (dokunulmazlıklar) karşılıklıdır. Kim size saldırırsa siz de ona misilleme olacak kadar saldırın. Allah’tan korkun ve bilin ki Allah muttakilerle beraberdir.

(Bakara/194)

Rivayet olunduğuna göre Mekkeliler müslümanlann kaza umresi için geldiklerini işitince evlerinden çıktılar ve -İbn Hişham’ın dediğine göre- Daru’n-Nedve’nin yanında müslümanları gözetlemek için sıra sıra dizildiler. Aralarında şöyle konuşuyorlardı: “Muhammed ve arkadaşları şimdi çok büyük bir sıkıntı ve zorluk içindedirler. Medine onları mutlaka çok bitkin düşürmüş olmalıdır.”

Hz. Peygamber ve peşinden de arkadaşları Mescid-i Haram’a girdiler. Tavafa başladıkları zaman Rasûlullah (s.a) büyük bir gayret ve azim gösterdi ve şöyle buyurdu:

Bugün onlara (yani Mekkelilere) kendisini güçlü kuvvetli gösterene Allah rahmet etsin.

Güçlü kuvvetli anlamını verdiğimiz kelime bir rivayette kuvvet bir başka rivayette de celed diye geçer. Celed kuvvet ve sabır demektir. Sert arazi anlamında “arzu’l-celde” denilir. Bu, müşriklerin diline düşmesinler diye Rasûlullah’ın ashabını tavaf ederlerken güç ve sabır göstermeleri için bir teşvikidir. Hz. Peygamber tavaf ederken koşar adım yürümüş, beraberinde müslümanlar da aynı şekilde yürümüşlerdir. Abdullah ibn Revaha’nın o gün şöyle dediği rivayet edilir:

Açın onun yolunu ey kâfiroğulları Açın bütün hayırlar onun yolundadır Ya rab, inanırım ben onun sözlerine Bilirim Allah’ın hakkı onun kabulündedir

İbn Abdillah bu konuda der ki:

Rasûlullah (s.a) Kureyş’le Hudeybiye’de yaptığı anlaşma uyarınca hicretin yedinci yılında Zilkade ayında umre yapmak için Mekke’ye doğru yola çıktı. Kureyşliler bunu haber alınca ileri gelenleri Allah ve Rasûlüne düşmanlıkları sebebiyle Mekke’nin dışına çıktılar. Ra-sûlullah’ı ve arkadaşlarını tavaf ederlerken görmeye tahammül ede-x-. mediler. Rasûlullah (s.a) Mekke’ye girdi. Allah’ın izniyle umresini ı tamamladı. Müşriklerden bazıları Kuaykıan dağının tepesine oturdular. Müslümanlar tavaf ederlerken onlar oradan seyrediyorlardı. Rasûîullah (s.a) müşriklere güçlü kuvvetli görünmeleri için müslü-manlara remel yapmalarını yani hızlı hızlı yürümelerini emretti. Çünkü müşrikler, muhacirler hakkında “Bunları Medine’nin humması zayıf ve bitkin düşürmüş” diyorlardı.

Bu hadis-i şerifte düşmanları tarafından alaya alınmamaları için diye mü’minlere kuvvetli olmaları hususunda teşvik vardır. Rasûlul-lah’ın buyurduğu gibi kuvvetli mü’min zayıf mü’minden hayırlıdır.av îaıvij^ lid ; [11]

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kaza umresi, İslam dini açısından normal umre ibadetinin yapılması gereken zamanda yapılamaması durumunda, sonradan telafi amacıyla gerçekleştirilen bir umre ibadetidir. Kaza umresi, Müslümanlar için öngörülen umre ibadetini yerine getirmek için geç kalmış veya vakti gelmemiş olan kişiler tarafından yapılır.

    Normalde umre ibadeti, Müslümanların herhangi bir zaman diliminde istedikleri zaman gerçekleştirebilecekleri bir ibadettir. Ancak bazı durumlarda, örneğin sağlık sorunları, maddi imkânsızlık veya seyahat engelleri gibi nedenlerle umre ibadetini yapma fırsatı kaçırılabilir.

    Kaza umresi, bu gibi durumlarda umre ibadetinin telafisi için yapılır. Yani, normalde yapılması gereken zamanda gerçekleştirilemeyen umre ibadeti sonradan yapılır. Bu şekilde, Müslümanlar kaçırdıkları umre ibadetini telafi etme imkânı bulurlar.

    Kaza umresi, normal umre ibadetiyle aynı şekilde gerçekleştirilir. Kişi, ihrama girerek Kâbe’yi tavaf eder, Safa ve Merve tepeleri arasında sa’y yapar ve saçlarını keserek ihramdan çıkar. Bu şekilde umre ibadeti tamamlanır.

    Kaza umresi, umre ibadetini vaktinde yerine getiremeyen Müslümanlar için bir fırsat ve telafi imkânıdır. Ancak umre ibadetinin tamamlanması için öncelikle normal zamanında yapılması gereken umrenin gerçekleştirilmesi önemlidir. Kaza umresi, normal umrenin yerini tutmaz, sadece bir telafi imkânı sağlar.

    En iyi cevap

Cevapla