Paylaş
Kehanet nedir? Kehanet hakkında bilgi
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Kehanetin İslamdaki yeri
Kehanet, Hafız İbn-i Hacer el-Askalani’nin tarifiyle; “Kehanet; gaybı bilme iddiasıdır. Bir sebebe dayanarak yeryüzünde vukua gelecek bir şeyi haber vermektir. Bunun aslı, cinlerin, meleklerin konuşmasına kulak verip işittiğini, kahinin kulağına ulaştırmasına dayanır.”
Kısacası kehanet; gaybı bildiğini iddia edip, meydana gelecek olayları bazı cinlerden vb. haber alıp anlatmaktır. Bu işle uğraşana kahin denildiği gibi, “Arraf” da denir.
Yıldızlara bakarak bu işleri yapanlar da vardır. Bu kişilere de “Müneccim” denilir.
Alimlerden biri olan El-Ezheri (rha.) şöyle der:
“Kahinler, Rasulullah (s.a.v.)’ ın gönderilmesinden önce, Araplar arasında pek yaygın idi. Rasulullah (s.a.v.) gönderilince, semavat şahablarla korundu. Böylece Cin ve fieytanların semaya giderek kulak hırsızlığı yapıp, kahinlere haber getirmeleri önlenmiş oldu. Böylece Kahinlik ilmi iptal edildi. Allah (c.c.), Kahinlerin batıllarını, içerisinde hak ile batılı ayırdığı Furkan (Kur’an) la ortadan kaldırdı. Allah (c.c.), ihatasından kahinlerin aciz kaldığı gaybi ilimlerden dilediğine, Rasulune vahiy yoluyla muttali kıldı. Allah (c.c.)’a hamd-u senalar olsun ki artık günümüzde kehanet kalmamıştır.”
İbn-i Hacer el-Askalani (rha.) cahiliyye devrinde kehanetin yaygın olduğunu belirttikten sonra, çeşitlerini şöylece sıralamıştır:
Cinlerden Alınan Kehanet:
Cinler semaya doğru yükselirler, birbirlerine binerek mele-i Ala’ya (Meleklerin semada oluşturdukları cemaat) kadar yaklaşırlardı. Oradaki kelamı işitirler, işittiğini kendisinden sonra gelene duyurur, o da kendinden sonrakine ulaştırır ve böylece giderek en son kahinin kulağına ulaşırdı. Kahin de kendinden başka şeyler eklerdi. Kur’an-ı Kerim nazil olunca, “Sema şeytanlara karşı koruma altına alındı, üzerine şihablar gönderildi.”11
(11) Son kısmı olarak, Saffat Suresi 10. Ayetten iktibastır.
Lakin, İbn-i Hacer el-Askalani bu cinlerin kelamı çalma işinin, halen az da olsa devam ettiğini, yine delillere dayanarak vurgulamaktadır.
Cevapla