Keramet nedir? İslamda Keramet’in yeri

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Keramet ne demektir?

Keramet

Keramet nedir kimlerde bulunur

Sözlükte şeref, değerli olma, cömertlik, bağış, ikram, lütuf, ihsan gibi anlamlara gelen keramet, terim olarak herhangi bir peygamberlik iddiasına ve meydan oku­maya bağlı olmaksızın Allah tarafından velîlere ihsan edilen olağanüstü hadiseyi ifade eder.

Velînin kendisine uyduğu Pey­gamberinin mucizesi yerindedir. Olağanüs­tülük açısından aralarında fark yoktur. Mucize peygamberde ve peygamberlik iddiası İle birlikte, keramet ise velîde fakat keramet iddiası bulunmaksızın meydana gelir. Velî ancak peygamberinin nübüvve­tini tasdikle velî olabilir.

Ehl-i sünnete ve bazı Mutezile bilginleri­ne göre keramet, aklen mümkün, naklen sabittir ve bu tür olağanüstü durumlar fiilen de meydana gelmiştir.

Keramet, genel olarak iki kısımda ele alınır:

1- Duyularla algılanabilen hissi kera­met.

2- Her yerde Allah ile bulunma hali diye bilinen manevi keramet.

Bu tip kera­met öncekinden daha üstündür. Keramet; Kur’ân, Sünnet ve İcmâ-i ümmetle sabittir. Kur’ân’da Sebe’ kraliçesi Belkıs’ın tahtının bir anda getirilmesi olayı (en-Neml 27/38-41), Hz. Meryem ve Ashab-ı Kehf İle ilgili ola­ğanüstü olaylar birer keramet örneği ola­rak yer almıştır. Bunun yanında hadislerde, bazı kişilerle ilgili olarak kerametler anla­tılmış; bazı rivayetlerde de ashap, tâbiun ve diğer salih kişilerden birçok keramet nakledilmiştir.

Mutezile bilginlerinin çoğunluğu, daha çok, kerametle mucizenin karıştırılabilme-si, dolayısıyla peygamberliğin ispatının sağlam temellere oturtulamaması endişe­sinden hareketle kerameti inkâr eder. An­cak bu, keramet olgusunun inkârı demek değildir. Ehl-i sünnete göre ise, keramette herhangi bir iddia ve meydan okuma sözkonusu olmadığı için, böyle bir karışıklığa, dolayısıyla endişeye yer yoktur. Bilgin­lerin çoğunluğuna göre keramette astolan, onu gizlemek; mucizede açığa çıkarmaktır. Gerçek keramet sahipleri keramet göstermeyi bir üstünlük saymaz­lar. Çünkü velîyi velî kılan onun keramet göstermesi değil şeriata uygun olarak ya­şaması ve böylelikle manevi dereceler elde etmesidir. Mucizede bir önemli husus da karşı koyanları acze düşürmesi, dolayısıyla benzerinin getirilemeyişidir. Keramette İse böyle bir özellik sözkonusu değildir.

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    1
    2020-09-29T20:37:08+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Keramet Allah’ın mümin kullarında görülen olağanüstü hallerdir.
    Peygamberlerin gösterdiği olağanüstü hallere mucize, müminlerin Allah’ın iyi kullarının gösterdiği olağanüstü durumlara ise keramet denir

    1
    2024-07-02T19:23:18+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Keramet, İslam literatüründe peygamberlik iddiası olmaksızın Allah tarafından velilere ihsan edilen olağanüstü hadiseleri ifade eder. Mucize gibi olağanüstü bir durum olmakla birlikte, peygamberlik iddiası yoktur ve genellikle veliler aracılığıyla gerçekleşir. Kerametler, kişinin manevi olarak yükselmiş ve Allah’a yakınlık kazanmış olmasıyla ilişkilendirilir. İki ana türü vardır:

    Hissi Keramet: Duyularla algılanabilen olağanüstü durumlar, örneğin su üzerinde yürüme veya ateşte yanmama gibi.

    Manevi Keramet: Allah’ın her yerde ve her zaman bulunma hali gibi, manevi olarak daha yüksek düzeyde kabul edilen kerametler.

    Kur’an’da ve hadislerde bazı keramet örnekleri verilmiştir, ancak keramet sahibi olmak, bir müminin veli (Allah’a yakın ve sevgili kılınmış) olduğunu göstermek için zorunlu değildir. Ehl-i Sünnete göre keramet, aklî olarak mümkün ve naklî olarak sabittir, yani teorik olarak mümkün olduğu ve geçmişte gerçekleştiği kabul edilir.

    Mutezile düşüncesinde ise kerametlerin varlığı daha tartışmalıdır ve bazı Mutezile bilginleri kerametleri inkar ederler, çünkü keramet ile mucize arasında karışıklık olabileceğini düşünürler. Ancak genel olarak, İslam düşüncesinde keramet, velilerin Allah’ın lütfuyla gösterdiği olağanüstü durumlar olarak kabul edilir ve peygamberlikten ayrı bir kavramdır.

    En iyi cevap

Cevapla