Paylaş
Kesilen kurbanın kanından anla sürülmesi dinimizde var mıdır? Kısaca
Question
Kesilen kurbanın kanından anla sürülmesi dinimizde var mıdır?
Kesilen kurbanın kanının alna sürülmesinin dinle hiçbir ilgisi yoktur. Güvenilir kaynakların hiçbirinde böyle bir bilgi mevcut değildir. Halkımız arasında yaygın olan bu uygulamanın başka kültürlerden girdiği anlaşılmaktadır. Dolayısıyla terk edilmesi gerekir. Diyanet
Cevap:
Kesilen her hangi bir hayvanın kanını alna sürmek caiz değildir. İslamda böyle bir uygulama şekli yoktur.
Benzer Konular:
- kurban bayramı günü kurban kesilmeden önce bir şey yememenin dinî dayanağı var mıdır? Kısaca
- Dişi ya da erkek hayvandan hangisinin kurban edilmesi daha faziletlidir? Kısaca
- kurban kesmek yerine sadaka vermekle bu ibadet yerine getirilmiş olur mu? Kısaca
- Akika, adak, udhiyye ve nafile kurbanlar için aynı büyükbaş hayvana ortak olunabilir mi? Kısaca
- kurban eti, derisi, bağırsakları gibi kurban ürünlerinin satılması caiz midir? Kısaca
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
İslam’da, kesilen kurbanın kanından anasür (yer sürme) adı verilen bir uygulama bulunmaktadır. Bu uygulama, kurbanın kesildiği yerde toprağa veya duvara kurban kanı sürülmesini ifade eder.
Anasür uygulaması, İslam’ın temel kaynakları olan Kuran ve Hadislerde açık bir şekilde belirtilmemiştir. Dolayısıyla, anasür uygulamasıyla ilgili kesin bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak, bazı hadislerde Sahaba döneminde bu uygulamanın yapıldığına dair bilgiler yer alır.
Anasür uygulamasının kökeni, İbrahim (aleyhisselam) ve oğlu İsmail (aleyhisselam)’ın kurban ibadetini gerçekleştirirken, Allah tarafından kendilerine bir koçun kurban olarak gönderilmesi anlatısına dayanmaktadır. Bu anlatıda, İbrahim (aleyhisselam)’ın kurbanlık koçu kesmesiyle birlikte kanını toprağa sürdüğü ifade edilir.
Bazı Müslüman toplumlarda ve kültürlerde, anasür uygulaması geleneksel bir ritüel haline gelmiştir. Bu uygulama, bazıları tarafından ibadetin tamamlanması ve sembolik bir anlam taşıması olarak değerlendirilir. Ancak, anasür uygulaması, İslam’ın temel öğretileri ve ibadetin özüyle doğrudan ilişkili olmayan bir uygulamadır.
Sonuç olarak, İslam’da anasür uygulamasıyla ilgili kesin bir hüküm bulunmamaktadır. Bazı toplumlarda ve kültürlerde geleneksel olarak yapılan bir uygulama olarak değerlendirilir. Ancak, anasür uygulaması, dinin temel öğretileri ve ibadetin özüyle ilişkilendirilmeyen bir uygulamadır.