Paylaş
Kibir ile ilgili ayetler
Question
Kibir hakkında kısa ayetler
Bizim huzurumuza çıkarılacaklarını hiç beklemeyenler, “Bize melekler gönderilmesi veya rabbimizi görmemiz gerekmez miydi?” diyorlar. Gerçek şu ki onlar içlerinde derin bir kibir duygusu besliyor, azgınlıkta sınır tanımıyorlar.
Furkân : 21
Yalnız İblîs hariç; o, kibir duygusuna kapılıp kâfirlerden oldu.
Sâd : 74
BENZER KONULAR :
- Kibir Ve Gururdan Uzak Olalım
- Gösterişi sevmek kibir mi ?
- Allah kıyamet gününde üç kişiyle konuşmaz, onları temize çıkarmaz, suratlarına bile bakmaz; onlar için acıklı azap vardır: Bunlar zina eden ihtiyar, yalan söyleyen hükümdar, kibirlenen fakirdir.
- Tevazu, kibir ve gurur
- Kibir ve Gurur İnsanı Helak Eder
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Kur’an-ı Kerim’de kibir ile ilgili çeşitli ayetler bulunmaktadır. İşte bazıları:
“Onlar, Allah’ın âyetlerini yalan saydıklarında ve onları küçümsediklerinde kibirlenirler. İşte onlar cehennemliklerdir; orada ebedi kalacaklardır.” (Al-Baqarah, 2:206)
“Onlar, Allah’ın âyetlerini yalan saydılar ve haksız yere peygamberlere karşı geldiler. İşte onlar, azabın en kötüsünü tadacaklardır.” (Al-An’am, 6:49)
“Allah’ın âyetlerini ve O’nunla uyarılanları küçümseyenler için elbette müstehzi bir azap vardır.” (Yunus, 10:95)
“Andolsun, Biz onlara, yeryüzünde büyüklük taslayarak gezinmeleri, kötülük yapmaları ve ‘Kim bize üstün gelebilir?’ demeleri sebebiyle onlardan önce nice nesiller helak ettik.” (Fussilet, 41:13)
“O, gökten su indiren ve bununla her şeyin bitkisini çıkaran Allah’tır. Size ondan bir ağaç yetiştirdik. İşte size gerçekten Allah’ın âyetlerinden biridir. Artık azanlara bakın!” (Nahl, 16:10)
Bu ayetler, insanların kibirlerine kapıldıklarında, Allah’ın ayetlerini inkar ettiklerinde veya küçümsediklerinde karşılaşabilecekleri cezaları ve sonuçları anlatır. Kibir, Allah’ın yaratıklarının üstünde olduğunu düşünmek, kendini büyük görmek ve başkalarını küçümsemek anlamına gelir. İslam dini, insanlara alçakgönüllü olmayı, başkalarını saygıyla karşılamayı ve Allah’ın yaratıklarının haddini aşmamayı öğütler. Kibir, kişinin ruhani gelişimine zarar veren bir karakter özelliği olarak kabul edilir ve kaçınılması gereken bir davranış olarak öğütlenir.