Kibirli insan hakkında

Question

1. Kendini beğenmiş bir insana: “sanki dağı taşı bu yaratmış, yürüyüşe bak”

veya

2. “dağları bu yaratmış burnu havada” (burda demek istenilen yani alsa böyle birşey olamaz anlamında, mecazi)

böyle sözler kullanmak günahmıdır/şirkmidir? 1 ve 2


Arkadaşlar bir insan kötü yola düşmüş olsa, pis bir insan olsa, ağzı küfür yalan dolu olsa, kibir abidesi olsa bile onun bu özelliklerini yaymak, vurgulamak ve arkasından konuşmak günahtır. Bırakın onun sorgusunu ALLAH yapsın sizin yargılama gibi bir göreviniz yoktur. Adam kibirli ise kibir günahı alır ama siz o adama şuna bak ne kibirli adam derseniz gıybet günahını alırsınız.(ayrıca adam kibirli biri değilse iftira günahını alırsınız, kimsenin kalbini açıp bakmadıgınız için kibirli olup olmadığını bilemezsiniz yani hem gıybet hem iftira günahını alma olasılıgınız yüksektir.)

Siz o adamı bırakın o adamı değerlendirmek yargılamak sizin göreviniz değil o Allah’ın işi. Siz namazınıza kuranınıza ibadetlerinize kalbinizin temizliğine bakın lütfen
​​​​​

 

Kibir ne demek? Kısaca

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2023-05-20T13:14:47+03:00

    İslam’da kibir (takabbur), olumsuz bir özellik olarak kabul edilir. Kibirli olmak, kendini başkalarından üstün görmek, başkalarını küçümsemek ve kendi değerini abartmak anlamına gelir. İslam dininde bu tür bir tutum, Allah’ın hoşnut olmadığı ve toplum içinde olumsuz sonuçlara yol açabilecek bir davranış olarak değerlendirilir.

    Kibir, insanın Allah’ın yarattığı diğer insanlara karşı alçakgönüllü ve saygılı olmamasına neden olur. İslam, insanların eşit olduğunu ve kişinin değerinin sadece Allah katında olduğunu öğretir. Kibirli bir kişi, bu prensiplere aykırı davranır ve Allah’ın yaratıklarını küçümseyerek, onları haksız yere aşağılar.

    İslam, insanlara mütevazı olmayı, alçakgönüllü ve saygılı bir tutum sergilemeyi, başkalarını değerli görmeyi ve kibirli davranışlardan kaçınmayı öğütler. Müslümanlar, Allah’ın nimetlerini ve başarılarını humbleness and humility, and to recognize that any blessings or achievements they have are ultimately bestowed upon them by Allah’s grace.

    Kibirli davranmak, kişinin ahiretteki kurtuluşuna da zarar verebilir. Çünkü Allah, mütevazı ve alçakgönüllü kullarını severken, kibirli ve gururlu olanları hoşnut etmez. İslam’da, insanların kibirli davranışlardan kaçınmaları, alçakgönüllülük ve mütevazılık içinde hareket etmeleri öğütlenir.

    Bu nedenle, İslam, insanları kibirli olmaktan kaçınmaya, mütevazı olmaya ve diğer insanlara saygı göstermeye teşvik eder. Kibirli bir tutum sergilemek, hem dünya hem de ahiret hayatında olumsuz sonuçlara yol açabileceği için müslümanlar için istenmeyen bir davranış olarak değerlendirilir.

    En iyi cevap

Cevapla