Paylaş
Kıblenin değişmesi kısaca
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Kıblenin Değişmesi ve Cihada İzin Verilmesi
kıblenin değişmesi olayı kısa
H. 2 (624) yılının en önemli iki gelişmesi kıblenin değişmesi ve cihada izin verilmesidir.
Hz. Peygamber daha evvel namaz kılarken Kudüs’e yöneliyordu. Fakat öteden beri kıblenin Kabe olmasını arzu ediyordu. Kabe’yi putlardan temizlemek ve Hz. İbrahim devrindeki tevhid kimliğine bürün-dürmek onun gönlündeki ideallerin başında geliyordu. Öte yandan, Medine-Şehir devletinin başkanı olmak hasebiyle bölgede siyasî egemenlik konusunda da sağlam bir adım atılmış oluyordu. Artık, Peygamberimiz ve ihlaslı müslümanlar bu büyümeye paralel olarak -ezanda olduğu gibi-ümmet için Önemli sembollerden biri sayılan kıble konusunda da bir beklenti içinde idiler. Bu beklenti fazla sürmedi. Yaklaşık h. 2 (624) yılı ortalarında (hicretten onaltı ay sonra) indirilen âyetle kıblenin Kabe olduğu bildirildi ki, meâlen şöyledir: “… (Ey Muhammed) yüzünü Mescid-i Haram’a doğru çevir! Ey Müminler, bulunduğunuz yerde sîz de yüzlerinizi o yöne çevirin” (el-Bakara 2/144; Ayrıca bk. el-Bakara 2/148-149). Peygamberimiz bu sırada Benî Seleme mescidinde öğle namazı kıldırıyordu. Günümüzde Mesci-dü’l-kıbleteyn (iki kıble mescidi) adıyla bilinen bu mescid, önemli bir ziyaret yeridir.
Kıble ile ilgili bu âyetin gelişi yahudileri çok rahatsız etti. Çünkü daha evvel Kudüs’e dönülmesi onları bir ölçüde teselli ediyordu. Muhammed ümmetinin her gün yeni bir şiar (sembol) ile kuvvet kazandığını gören yahudiler fitnelerini artırdılar. Bu konuda muhakemesi zayıf olanların kafalarını karıştıracak dedikodu çıkardılar (bk. el-Bakara 2/142). Yüce Allah, müslümanlar için önemli bir gelişme olan kıbleyi, hak yolda sebat edeceklerle cayacakları ayırdeden bir Ölçü klldlğmi bildirdi.
Cihada izin verilmesi
İslâm toplumunun büyümesi, içte yahudi ve münafıkları, dışta da Mekkeli müşrikleri tedirgin ediyordu. Medineli müslümanlar her an bir tehdit ve tehlike ile karşı karşıya İdiler. Bu arada Mekke’de kalan müslümünlar müşriklerin büyük eziyetlerine maruz kalıyorlar, müslümanların bu yöndeki şikâyetleri üzerine Hz. Peygamber, sabretmelerini, henüz savaş müsaadesi almadığını söylüyordu. Nihayet, h. 2 yılında (624) cihada izin veren âyetler nazil oldu: “Kendileriyle savaşılanlara, zulme uğradıkları için harbe müsaade edilmiştir…” {el-Hac 22/39); “sizinle savaşanlarla siz de Allah yolunda savaşın…” (el-Bakara 2/190).
Hz. Peygamber bu âyetler nazil olduktan sonra bir dizi tedbir aldı. Medine civarındaki kabilelerle saldırmazlık anlaşmaları imzaladı. Mekke-Şam ticaret yolunu denetlemek için seriyyeler gönderdi.
Hz Muhammedin hayatını OKU
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Hicretin ikinci yılının en önemli olayı kıblenin değişmesi ve cihada izin verilmesi olayıdır. Rasulullah (da) Mekke’de iken Kudüs’ü karşısına alarak Kabeye doğru namaz kılıyordu. Medine’ye gelince böyle bir olay kalmadı. Mescid-i Aksa’ya yani Kudüs’e doğru namazını kılıyordu. Kalbi ise hep Kabe’ye doğru namaz kılma arzusu içinde idi. Bu beklenti fazla sürmedi. Yaklaşık hicretin 2. yılında indirilen âyetle kıblenin Kabe olduğu bildirildi ki, meâlen şöyledir: “… (Ey Muhammed) yüzünü Mescid-i Haram’a doğru çevir! Ey Müminler, bulunduğunuz yerde sîz de yüzlerinizi o yöne çevirin” (Bakara Suresi 144). Rasulullah (sav) bu sırada Benî Seleme mescidinde öğle namazı kıldırıyordu. Günümüzde Mesci-dü’l-kıbleteyn (iki kıble mescidi) adıyla bilinen bu mescid, önemli bir ziyaret yeridir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Kıblenin Değişmesi
Kıble: Namazda Allah’a yönelmek için kullanılan yön.
Kıblenin Değişmesi:
Nedeni:
Etki: