Paylaş
Kim bir kavme benzerse onlardandır ne demek
Question
“Kim bir kavme benzerse onlardandır” Hadisinin açıklaması
ben birkaç şey soracağım:
1. mesela bi insan yılbaşını kutlasa, içki içse,..,.. (ama bunların hepsini kafirlere benzemek için değilde, eğlencesi için yapsa) benzediği için kafirmi olur?
2. mesela kafirlerin din kıyafetlerini giymek küfür değil diye okudum (papaz kıyafeti, haç işareti, zünnar kemeri..,…) ama bunu giyince onlara benziyor? (Onlara benzeme amacı yok ise) o zaman yinede kafirmi oluyor bu yukardaki yazıya göre?
tek tek cevap alabilir miyim?
Answers ( 1 )
1) Bir Müslümanın yılbaşı gecesinde de yılbaşı gecesi haricinde de içki içmesi haramdır. Fakat yılbaşı gecesinde ki eğlenme Müslümanlara ait olmayan bir eğlenmedir. Kâfir olmasa bile yapmış olduğu davranış Müslümana yakışan bir davranış değildir. Çünkü Müslümanlar kâfirlerin yaptığı gibi yılbaşı gecesinde eğlenmemelidirler.
2) Kâfirlerin giymiş olduğu kıyafetleri yani papaz kıyafetleri, haç işareti veya zünnar kemerini kişinin kullanmış olması kişiyi kâfir yapmaz. Fakat kişi
“Ben Müslümanım” diyorsa, bu insan kâfir olmasa da yaptığı şey doğru değildir. İslam’ın benimsemediği bir fiil yapmış olur. Ayrıca insanların onlar hakkında suizan beslemelerine neden olur.
Bu nedenlerden dolayı bir Müslümanın haç takması caiz değildir
Rasulullah (sav)’in kim bir kavme benzerse onlardandır hadisi şerifini açıklayacak olursak; Müslüman kafirlerin kendilerine ait özel kıyafetlerini giymemeli, veya kutlamış oldukları özel kendilerince özel günlerini aynı onlar gibi kutlamamalıdır. Rasulullah (sav) bu hadisle bizleri uyarmaktadır. Her ne kadar Müslüman bunları yaptığı zaman (kalbinde iman varsa) kâfir olmasa da yapılan iş çok çirkin bir davranıştır. Bizler kendi değerlerimize sahip çıkmalıyız. Kâfirlerin adetlerini Müslümanlaeın adeti imiş gibi telakki edip o şekilde davranmamalıyız.
“Kim bir kavme benzerse onlardandır” ifadesi, Hz. Peygamber’in bir hadisinde geçen bir ifadedir. Bu hadis, bir kişinin benimsediği bir topluluğun davranışları, değerleri ve özellikleriyle benzerlik gösterdiği takdirde, o topluluğun bir parçası gibi kabul edilebileceğini ifade eder.
Bu hadis, bir kişinin çevresiyle, arkadaşlarıyla veya toplumunun genel eğilimleriyle yakın bir ilişki içinde olduğunda, bu etkileşimlerin kişinin davranışlarına, düşüncelerine ve karakterine yansıyabileceğini vurgular. Bir kişi, benimsediği toplumun ahlaki değerlerine, inançlarına ve sosyal normlarına uygun hareket ettiğinde, onlarla benzerlik gösterdiği kabul edilebilir.
Bu hadis, kişinin çevresini seçerken dikkatli olması, doğru ve olumlu bir etki alanı oluşturması gerektiğini vurgular. Çünkü insanlar, çevrelerinin etkisi altında şekillenir ve benimsedikleri değerlerle hareket ederler. Dolayısıyla, Müslümanlar için önemli olan, iyi bir çevre seçmek ve İslami değerlere uygun bir topluluk içinde bulunmaktır.
Ancak, bu hadis aynı zamanda bir kimseyi sadece dış görünüşüne veya dış etkilere göre değerlendirmemek gerektiğini de hatırlatır. Bir kişinin gerçek inanç ve karakterini tam olarak bilemeyiz, bu nedenle yargılama yaparken dikkatli olmalıyız.
Sonuç olarak, “Kim bir kavme benzerse onlardandır” ifadesi, bir kişinin benimsediği topluluğun davranış ve değerlerine uygun hareket etmesi durumunda, o topluluğa benzerlik gösterdiğini ve onlarla bir ilişki içinde olduğunu ifade eden bir hadistir.