Kim tarafından kesildiği bilinmeyen et yenir mi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Hristiyanın Kestiği Yenir Mi?

Hristiyanin Kestigi Yenir Mi 1

SORU: Kesenin hristiyan mı müslüman mı olduğu belli olmayan etleri, kasaptan almanın hükmü nedir?

CEVAP: Müslüman olsun, hristiyan olsun kasabın kestiği et yenir. Bundan dolayı kasaptaki eti almak da, yemek de caizdir.

Bu da Allah Teâlâ’nın Maide süresindeki kavline dayanmaktadır:

Bugün size temiz ve iyi şeyler helâl kılınmıştır. Kendilerine kitap verilenlerin yiyeceği size helaldir. Sizin de yiyeceğiniz onlara helaldir. (Maide/5)

Kurtubi tefsirinde özetle şöyle diyor: Taam (yiyecek) yenilecek her şeye şamildir. Kesilenler de taama dahildir. Ayette geçen taamdan kasıt, ehl-i kitabın (yani yahudi ve hristiyanların) kestikleridir. O bize helal kılınmıştır. Bu İbn Abbas’tan mervidir. Ata da şöyle söyledi: Hris-tiyanların bütün kestikleri yenilir. Isa Mesih’in adıyla deyip kesseler dahi helaldir. Çünkü Allah Teâlâ onların Öyle dediklerini bildiği halde, kestiklerini mubah kılmıştır.

Bir grup fıkihçı şöyle demiştir: Kitap ehlinin Allah’ın adından başkasını andığını duyduğunuz zaman onun kestiğini yemeyiniz.

Bir kilise için kesilip Ebu Derda’ya hediye edilen etin durumu kendisine sorulduğunda şöyle cevap verdi: Allah hepimizi affetsin. Bunlar ehl-i kitaptırlar. Onların yiyeceği bize helaldir. Bizim de yiyeceklerimiz onlara helaldir.

Bu gibi durumlarda bir müslümanın ‘Nasıl kesildi? Şartlar yerine getirildi mi?’ gibi sualler sormasının hiç bir gereği yoktur.

Kesen fasık da olsa müslümansa veya ehl-i kitaptansa, onların kestiği yenilir.

Sahih rivayete göre, bazıları Rasûlullah’a gelerek ‘Ey Allah’ın Rasûlü! Bazı insanlar bizim bilmediğimiz bazı etleri getiriyorlar. Bu etlerin besmele ile mi, besmelesiz mi kesildiğini bilmiyoruz. Ne yapmalıyız?’ dediler. Rasûlullah “Siz besmele çekerek o eti yiyin” dedi.

Benzeri konular:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam dini, helal ve sağlıklı gıdaların tüketimini teşvik ederken, haram olan veya şüpheli olan gıdalardan kaçınmayı öğütler. Helal olan bir etin tüketilebilmesi için kesimi İslami usullere uygun bir şekilde gerçekleştirilmiş olmalıdır.

    İslam’a göre, etin helal kabul edilebilmesi için aşağıdaki kriterlerin karşılanması gerekmektedir:

    Hayvanın kesimi: Etin helal kabul edilebilmesi için hayvanın kesimi İslami usullere göre gerçekleştirilmelidir. Bu usuller, hayvanın boğazının kesilmesi, kesimin hızlı ve keskin bir bıçakla yapılması, hayvanın ölümünden önce kanının tamamen boşaltılması gibi adımları içerir.

    Besmele: Etin kesimi sırasında Allah’ın adının anılması gerekmektedir. Bu da besmele ile Allah’ın adının zikredilmesini ifade eder.

    Eğer bir etin kesimi İslami usullere uygun bir şekilde yapılmışsa ve kaynak veya güvenilir bir kaynaktan alındığı biliniyorsa, o et helal kabul edilir ve tüketilebilir. Ancak etin kesiminde veya kaynağında şüpheler varsa, yani kesimi İslami usullere uygun yapıldığından emin olunamıyorsa, o etin tüketimi genellikle İslam’da sakıncalıdır.

    Dolayısıyla, kim tarafından kesildiği bilinmeyen bir etin tüketimi, İslam’da tercih edilmeyen bir durumdur. İslam dini, güvenilir ve helal kaynaklardan temin edilen etlerin tüketilmesini önerir ve bilinmeyen veya şüpheli kaynaklardan gelen etlerin tüketiminden kaçınmayı tavsiye eder.

    Her Müslüman, et tüketirken helal kaynaklardan temin etmeye özen göstermeli ve kesimin İslami usullere uygun olduğundan emin olmalıdır. Böylece helal ve sağlıklı gıdalar tüketmeye özen göstermiş olur.

    En iyi cevap

Cevapla