Paylaş
Kimler ahirete inanmaz
Question
Ahreti inkar etmenin bazı nedenleri
Kur’ân-ı Kerîm âhireti inkâr eden bazı tipleri de kibirli ve katı yürekli olarak tasvir eder. Maddî hazlara düşkün ve bayağı arzularını tatmin için kalbini karartan, kibirli, mütecaviz, merhametsiz, yetimi itip kakan, fakire bizzat yardımcı olmadığı gibi başkaları nezdinde de bu konu için gayret göstermeyen kimse, “din günü”nü yani âhireti inkâr eder (bk. en-Nahl 16/22; el-Müddessir 74/43-47; el-Mutaffifîn 83/10-14; el-Mâûn 107/1-3).
Kısa bir dünya hayatından sonra ölümle her şeyin son bulduğunu iddia etmek, insan ruhunu sonu belirsiz bunalımlara sürükler. Düşünen kafa ve duyan gönüllerin bunu kabullenmesi kolay değildir.
AHİRETE İMAN
Yaratılan her şeyin bir ömrü olduğu gibi, bu dünyanın da bir ömrü vardır. Bir gün gelecek, bu âlemden ve üzerindeki yaratılmışlardan bir eser kalmayacak ve kainattaki bu mükemmel nizam bozulacaktır. Yalnız ve yalnız Baki olan Allah kalacaktır. Allah’ın belirlediği bir zaman sonra ahiret denilen alem başlayacak, ruhu ve bedeni ile tekrar diriltilen insan, Allah’ın huzuruna çıkacaktır.
İşte muhterem müminler! Bugünkü hutbemizde Kuran-ı Kerîm’den ahiret hayatı ile ilgili tasvirleri sizlere aktaracağım:
Mutaffifin Suresi, 4,5 ve 6. ayetler:
“Onlar düşünmezler mi ki, büyük bir günde (hesap vermek için) diriltilecekler! Öyle bir gün ki, insanlar o günde âlemlerin Rabbinin huzurunda divan duracaklardır.”
Abese Suresi 34 ila 42. ayetler:
“İşte o gün kişi kardeşinden, annesinden, babasından, eşinden ve çocuklarından kaçar. O gün, herkesin kendine yetip artacak bir derdi vardır. O gün birtakım yüzler parlak, güleç ve sevinçlidir. Yine o gün birtakım yüzler de keder bürümüş, hüzünden kapkara kesilmiştir. İşte bunlar kâfirlerdir, günahkârlardır.”
Fecr Suresi, 21 ila 30. ayetler:
“Yeryüzü parça parça döküldüğü, Rabbinin emri geldiği ve melekler saf saf dizildiği zaman her şey ortaya çıkacaktır. O gün cehennem getirilir. İnsan yaptıklarını birer birer hatırlar. Fakat bu hatırlamanın ne faydası var! İşte o zaman insan:“ “Keşke bu hayatım için bir şeyler yapıp gönderseydim!”der. “Artık o gün, Allah’ın edeceği azabı kimse edemez. O’nun vuracağı bağı kimse vuramaz. Ey huzura kavuşmuş insan! Sen O’ndan hoşnut, O da senden hoşnut olarak Rabbine dön. Seçkin kullarım arasına katıl ve cennetime gir!”
Zilzal Suresi 7 ve 8. ayetler:
“Kim zerre miktarı hayır yapmışsa onu görür. Kim de zerre miktarı şer işlemişse onu görür”
Al-i İmran Suresi 14 ve 15. ayetler:
“Kadınlar, oğullar, yük yük altın ve gümüş, salma atlar, davarlar ve ekinler gibi, nefsin şiddetle arzuladığı şeyler insana süslü gösterildi. Bunlar dünya hayatının geçimliğidir. Oysa asıl varılacak güzel yer ancak Allah’ın katındadır.” De ki: “Size, onlardan daha hayırlısını haber vereyim mi? Allah’a karşı gelmekten sakınanlar için Rableri katında, içinden ırmaklar akan, içinde ebedi kalacakları cennetler, tertemiz eşler ve Allah’ın rızası vardır.” Allah, kullarını hakkıyla görendir.
Kaynaklar:
1- Mutaffifin,83/4-6
2- Abese Suresi 34-42
Benzeri konular:
- Geçimsiz insanın ahirette durumu nedir?
- Allah’ın (c.c.) adil, merhametli ve affedici olması ile ahiret inancı arasında nasıl bir ilişki vardır? Söyleyiniz.
- Dünya ile ahiret hayatındaki ilişkiyi açıklayınız
- “Dünyada mekân, ahirette iman” ne demektir?
- Aklı dengesi olmayanın ahiretteki durumu
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Ahirete inanmayan kişiler, genellikle farklı inançlara sahip olan ya da dini öğretilere itiraz eden kişilerdir. Ahiret, İslam, Hristiyanlık ve Yahudilik gibi büyük dinlerde, dünya hayatının sonrasında insanların ruhsal durumlarının değerlendirilmesi ve ödüllendirilmesi ya da cezalandırılması inancı ile ilişkilidir. Ahirete inanmayanlar, bu inançları kabul etmeyen ve genellikle dünya görüşlerine dayalı olarak bu konuyu reddeden kişilerdir. Ahirete inanmayan bazı insan grupları şunlardır:
Ateistler: Tanrı veya tanrılar ile ahiret gibi manevi olguları reddeden, dinî inançları olmayan kişilerdir. Ateistler, ölüm sonrasına dair herhangi bir ruhsal varlık ya da hayat inancını kabul etmezler.
Deistler: Tanrı’nın varlığına inanabilirler, ancak Tanrı’nın dünyaya müdahale etmediğine ve ahiretin olmadığına inanırlar. Deistler için, ahiret gibi öğretiler insanın doğasında olmayan ve sonradan eklenen bir kavramdır.
Seküler bireyler: Dinî inançları reddeden, ancak dini bir ideolojiye sahip olmayan, ahireti ya da başka bir ruhsal yaşamı kabul etmeyen kişilerdir.
Bazı modern felsefi yaklaşımlar: Bazı felsefi ve bilimsel görüşler de ahireti reddeder. Evrimsel biyoloji veya materyalist görüşlere sahip kişiler, ölüm sonrasında bir yaşamın olmadığına inanabilir.
Ahirete inanmamak, kişisel bir dünya görüşü meselesi olup, kişinin dini, felsefi ya da bilimsel anlayışına göre değişebilir.