Paylaş
Kısasa kısas nedir
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Kısasa kısas
Islamda abisini öldüren kişiyi öldürmek gunahmi
Cevap:
Kısas cinayette ödeşmek. Bir suç işleyenin aynı cinsten bir ceza ile cezalandırılması. Öldürme veya yaralamada, suçluya aynı şeyin yapılması. Kasten adam öldürene veya yaralayana İslam hukukunun uyguladığı ceza anlamına gelir. Bir İslam hukuku terimi olarak kısas; ferdin hakkı olarak yerine getirilmesi gereken, ayet ve hadislerde miktarı belirlenen ve suçlunun bedenine yönelik bulunan cezayı ifade eder. Kesmek anlamına gelen “Kass” kökünden alınmıştır. Kısas cezasını gerektiren suçlar; Kasten adam öldürme ile bazı kasten yaralama ve sakat bırakma eylemlerini kapsamına alır. İslam şeriatına göre Abisini haksız yere öldüren kişiye kısas uygulanır.
Benzer Konular:
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Kısas suçları, kısas cezasıyla cezalandırılan suçlardır. Kısas kelimesi, “mutlak eşitlik, bir şeyin iki tarafının birbirine denk olması veya işlenen fiile ona denk bir fiille mukabele edilmesi” anlamlarına gelmektedir.
Aslında kısasla kastedilen mana, “bir kişinin başkasının bedenine verdiği zararın aynısını kendisine vermektir.” Kısas suçlarında verilen ceza ve bu cezanın miktarı had cezasında olduğu gibi şâri‘ tarafından belirlenmiştir. Ayrıca, kısas suçlarında İslâm kamu haklarına yönelik bir tecavüz bulunmakla birlikte, şahıs haklarına (kul haklarına) yönelik olma yönü ağır basmaktadır.
Kısas kişi hakları yönü ağır basan bir suç olduğundan takibi şikâyete bağlı kılınmıştır. Suçun kendisine karşı işlenen şahıs ve maktulün velîsi affederse veya diyet talep ederse kısas düşmüş sayılır.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Muhammed Ebû Zehra, kısası maddi ve manevi olmak üzere ikiye ayırmaktadır. Ona göre, işlenen suça aynı şekilde mukabelede bulunulduğunda buna “tam kısas” denir ki kısas denilince akla gelen ilk anlam da zaten budur. Kısasa engel teşkil eden sebeplerden dolayı aynen mukabele imkânının ortadan kalkıp, cismani zararın bedenî ceza yerine zorunlu olarak mali bir bedel (tazminat / diyet) ile tazmin edilmesine ise “manevi kısas” denilmektedir.
(Bkz: Muhammed Ebû Zehra, el-Cerîme ve’l-Ukûbe fi’lFıkhi’l-İslâmî – el-Cerîme, Dâru’l-Fikri’l-Arabî, Kahire 1998, s.78.)