Kısası enbiya nedir? Kısası enbiya hakkında bilgi

Question

Kısas-ı Enbiya

Kisasi enbiya

Peygamberlerin hayat hikayelerini ve tebliğ faaliyetlerini anlatan kitaplara verilen isimdir.

Kısas-ı enbiyâ” hikâye, destan anlamla­rına gelen “kıssa” kelimesinin çoğulu “kı­sas” ile peygamber anlamına gelen “nebi” kelimesinin çoğulu “enbiyâ” kelimelerinin oluşturduğu bir isim tamlamasıdır. Kısaca peygamberlerin hayat hikâyeleri demektir. “Kıssa” kelimesinin kökü “birine bir haberi anlatmak, bildirmek” anlamındaki “kasas” mastarıdır. Bu kelime, Kur’ân-ı Kerîm’de geçmez. “Hikaye etmek, anlatmak” anla­mındaki “kasas” masdarı ise beş yerde geçer (Âl-İ imrân 3/62; el-A’râf 7/176; Yusuf 12/3,111; el-Kasas 28/25). Diğer taraftan aynı mastar, “izini takip etmek” anlamını da taşımakta ve Kur’ân-ı Kerîm’de bir yerde masdar olarak (el-Kehf 18/64), bir yerde de emir sigası şeklinde (el-Kasas 28/n) bu manada geçmek­tedir. “Kasas” aynı zamanda bir surenin de adıdır. Kelimenin kökünde mevcut bu iki anlam birleştirilerek “kasas” mastarına “bir kimseye veya bir şeye dair olayları adım adım takip etmek ve bunları anlatmak” manası verilebilir. Böylece kısas-ı enbiya, peygamberlere dair hadiseleri adım adım izleyerek anlatan kitapları ifade etmiş ol­maktadır. Kur’ân-ı Kerîm’de “en güzel anlatış veya en güzel kıssa” manasında olmak üzere Yusuf sûresinde geçen “ahsenü’l-kasas” ifadesinden veya sûre adı olan “kasas” kelimesinden hareketle bu tertibin “Kasas-ı Enbiya” şeklinde telaffuzu da söz konusudur.

Kur’ân-ı Kerîm’de bazı peygamberler hakkında bilgi verildiği halde bazıları hak­kında da hiç bilgi verilmemiştir. Bu husus, Kur’ân’da şu şekilde belirtilmektedir: “Andolsun biz, senden önce de elçiler gön­derdik. Onlardan kiminin hayatını sana anlattık, kimini de anlatmadık..” (el-Mü’min 40/78; en-Nisâ 4/164). Bunun yanında yine Kur’ân-ı Kerîm, geçmiş kavim ve milletlerin başlarından geçen hadiselerden bir kısmını da, ibret alınması için nakletmiştir: “İşte o ülkeler, sana onların haberlerinden bir kısmını anlatıyoruz...” (el-A’râf 7/101).

Kur’ân-ı Kerîm’de geçmiş kavim ve mil­letler ile, onlara hak dini tebliğ etmiş pey­gamberlerden bazıları hakkında verilen bilgiler, konuyla ilgili başka kaynaklardan da yararlanılmak suretiyle müstakil çalış­malar halinde kaleme alınmış ve bu tür eserler genelde, kısas-ı enbiya adıyla ta­nınmıştır. Bu sahada yazılmış pek çok eser arasında, Sa’lebî, Kisâî ve en-Neccâr’ın “Kısasu’l-enbiyâ” şeklinde aynı ismi taşıyan eserleri ile Ahmed Cevdet Paşa’nın “Kısas-ı Enbiyâ ve Tevârih-i Hulefâ” isimli kitabı anılabilir.

Kısas-ı enbiyâ türü eserlerdeki bilgiler tamamiyle güvenilir değildir. Kur’ân-ı Kerîm ve sahih hadislerde yer alan bilgilerin dışında, bu eserlerde nakledilen pekçok rivayet vardır ki bunların çoğu israiliyat türü bilgilerdir

Dünyanın en güzel hikayeleri en güzel kıssaları en güzel öyküleri Kur’an’da geçer.
Herher müslüman anne ve baba çocuklarına Kur’an-ı Kerim’de geçen hikayeleri onun anlayacağı bir dille anlatmalıdır beynine işletmelidir.
Bir müslüman anne baba düşünün daha ilköğretim çağındaki çocuğuna 50 tane hikaye kitabı okutmuş fakat çocuğu bir tane Kur’an öyküsü Kur’an hikayesi bilmez yazık

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 3 )

    2
    2021-01-31T06:18:30+03:00

    Kısası Enbiya peygamberlerin kıssalarıve hayat hikayeleri demektir. Bu kıssalar Müslümanlar için oldukça önemlidir. Peygamberlerin davet etmiş oldukları şeye ne zorluklar çekerek tebliğ ettiklerini bilmemiz gerekmektedir. İkinci bir husus, çocuklara boş hikayeler ve masallar anlatacağımıza peygamber kıssalarını anlatmak daha da güzeldir.

    En iyi cevap
    1
    2022-03-06T21:10:00+03:00

    Kısas-ı enbiya önemlidir

    Günümüzde aileler çocuklarına iyi bir dini eğitim veremiyorlar, en basit örnek şudur, bir çocuk meşhur olan takımların futbolcuların hepsini sayar hatta yabancı futbol takımı oyuncularını da sayar fakat Kur’an-ı Kerim’de kaç peygamber geçiyor hikâyesi nedir diye sorulursa maalesef cevap veremiyor

    Peygamberlerin kıssaları, Kur’an kıssaları bundan dolayı çok önemlidir boş hikâyeler anlatacağımıza gerçek hikâyeleri anlatalım

     

    1
    2024-01-23T15:08:25+03:00

    “Kısas-ı Enbiya,” Türkçe’de “Peygamberlerin Kıssaları” anlamına gelir. İslam kültüründe, peygamberlere ait öykü ve hikayelerin anlatıldığı bir tür eser veya derleme için kullanılan bir terimdir. Bu tür eserler, genellikle peygamberlerin hayatından alınan örnekler, mucizeler, yaşadıkları olaylar ve kavimleriyle olan ilişkilerini içerir.

    Kısas-ı Enbiya, İslam literatüründe peygamberlere ve onların hayatlarına dair bilgileri içeren önemli bir kaynak olarak kabul edilir. Bu kıssalar, genellikle Kur’an-ı Kerim’de yer alan peygamber öykülerine dayanır, ancak bazen ek bilgiler veya detaylar da içerebilir.

    Bu tür eserler, Müslümanların peygamberlere ve peygamberlik kurumuna olan inançlarını pekiştirmek, ahlaki öğütler vermek ve dini öğretileri anlamalarına yardımcı olmak amacıyla yazılır. Kısas-ı Enbiya, İslam dünyasında farklı kültürlerde ve dillerde pek çok eserin kaleme alındığı bir konsepttir.

Cevapla