Paylaş
Kişiler bir araya gelerek Hz. Peygamber adına kurban kesebilirler mi? Kısaca
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Hz. Peygamber adına kurban kesebilirler mi?
Dinimizde böyle bir uygulama yoktur. Bunun, yapılması gereken bir ibadet gibi görülmesi caiz değildir. Çünkü Allah ve Resûlü’nden nakledilmeyen bir uygulamayı ibadet gibi telakki etmek ve ona dinîlik vasfı vermek bid’attır. Her bid’at da Hz. Peygamberin (s.a.s.) nitelemesiyle dalalettir (Müslim, Cumua, 43; Ebû Dâvûd, Sünnet, 6; Tirmizî, İlim, 16).
Hz. Ali’den rivayet edilen “Resûlullah (s.a.s.) (sağlığında) kendi yerine bir kurban kesmemi vasiyet etti. İşte ben de onun yerine kurban kesiyorum.” (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 2; Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, II, 420, 423) şeklindeki haber, bu uygulamaya delil olamaz. Çünkü Hz. Ali, kurbanı kesme gerekçesi olarak Hz. Peygamberin (s.a.s.) kendisine bunu vasiyet etmesini göstermiştir. Dolayısıyla bu hadis, eğer vasiyeti yoksa ölü adına kurban kesileceğine delalet etmez. Diyanet
Cevap:
İslamda peygamber efendimiz adına kurban kesme gibi bir durum söz konusu değildir.
Benzer konular:
- Peygamber Efendimiz Hz Muhammed (sav) Bizzat Kurban Kesmişmidir?
- Vekalet yoluyla Kurban kesilebilir mi? Kısaca
- Bankanın vermiş olduğu kredi ile Kurban kesilirmi? Kısaca
- Gayrimeşru yolda kazanılan parayla Kurban kesilebilir mi? Kısaca
- Satın alınan Kurbanlığın ölmesi durumunda ne yapılmalıdır? Kısaca açıklayınız
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Hayır, İslam’da Hz. Peygamber adına kurban kesmek caiz değildir. Kurban kesimi, bireysel bir ibadettir ve kişinin kendi niyeti ve ibadet amacıyla gerçekleştirmesi gerekmektedir.
Hz. Peygamber (s.a.v.), Müslümanlar için bir örnek ve rehberdir, ancak kurban kesimi gibi ibadetlerde kişisel bir vekâlet veya temsil hakkı verilmemiştir. Dolayısıyla, Hz. Peygamber adına kurban kesmek veya başka bir kişi adına kurban kesmek İslam’da geçerli bir uygulama değildir.
Kurban kesimi, bireylerin Allah’a yaklaşma niyetiyle gerçekleştirdiği bir ibadettir. İslam’da belirli şartlara ve kurallara uygun şekilde kurban kesmek önemlidir. Kurban kesimi, kişinin kendi malı veya mülkü üzerinden gerçekleştirilir ve ibadetin kişisel sorumluluğu altındadır.
Sonuç olarak, Hz. Peygamber adına kurban kesmek veya başka bir kişi adına kurban kesmek İslam’da caiz değildir. Kurban ibadeti, bireysel bir ibadet olup, kişinin kendi niyeti ve ibadet amacıyla gerçekleştirmesi gereken bir ritüeldir.