Kızgınlık, heyecan vs gibi sebeplerle, o anda “bunu yapmazsam böyle olsun” şeklinde kendine beddua eden ve daha sonra pişmanlık duyan kişinin ne yapması gerekir? “Tevbe Estağfirullah” şeklinde art arda 100 kez edilen tevbe istiğfar ve bağışlanma için dua uygun mudur? Yoksa mutlaka bedduada söylenenin yapılması mı gerekir?
Kıymetli cevaplarınızla yardımcı olursanız çok sevinirim.
Ve aleyküm selam,
Kendine beddua etmek, genellikle öfke, kızgınlık veya çaresizlik anlarında gerçekleşir ve bu durumdan pişmanlık duymak çok doğal. Pişmanlık, samimi bir kalple Allah’a yönelmenin ilk adımıdır.
Bu durumda şu adımları izlemek iyi olabilir:
Pişmanlık ve Tevbe: Öncelikle, yaptığın bedduadan dolayı pişmanlık hissetmek önemli. “Tevbe estağfirullah” diyerek Allah’tan af dilemek, samimi bir dönüş için yeterlidir.
Dua ve İstiğfar: Art arda 100 kez “Tevbe estağfirullah” demek ve bağışlanma için dua etmek son derece uygun. Allah, samimi olanın duasını kabul eder.
Olumlu Niyet: Kendine zarar vermekten kaçınarak, bu durumu fırsat bilip olumlu düşünceler geliştirmeye çalış. Kendine yönelik olumlu ve destekleyici bir dil kullan.
İyi Eylemler: Bu tür olumsuz hislerden uzaklaşmak için iyi eylemlerde bulunmak, hayır yaparak kalbini temizlemek de faydalı olabilir.
Kendine beddua etmemek en iyisi, ama pişman olduğun için atacağın adımlar, seni daha iyi bir yola yönlendirecektir. Allah’ın rahmeti ve affı her zaman seninle olsun.
Answers ( 3 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Sürekli kendime şunu yaparsam öleyim diyorum gerçekte öleyim diyorum her defasında hböyşe bir sey istemediğimi söylüyorum ama takıntı gibi engel olamıyorum yapacağım şeyler sonucunda da ölcem diye korkuyorum ne yapmalıyım?
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da, kişinin kendisine lanet etmesi veya kendisine zarar vermesi şiddetle tavsiye edilmez. İslam, insan yaşamının Allah’ın kutsal bir emaneti olduğunu ve kendine zarar vermenin veya kendine zarar verici davranışlarda bulunmanın yasak olduğunu öğretir.
Kendine zarar verme veya kendine sövme, İslam’ın hayatın korunmasına, fiziksel ve zihinsel esenliğe ve Allah’ın rahmet ve nimetlerini aramaya vurgu yapan ilkelerinin ihlali olarak kabul edilir. Müslümanlar kendilerine nezaket, şefkat ve saygıyla davranmaya, beden, ruh ve ruh sağlıklarına özen göstermeye teşvik edilirler.
İslam, insanı, sıkıntı anında Allah’a yönelmeye, O’ndan hidayet ve mağfiret dilemeye, O’ndan yardım ve rahmet dilemeye teşvik eder. Müslümanlar, karşılaşabilecekleri zorlukların ve zorlukların üstesinden gelmede O’nun koruması, rehberliği ve desteğini dileyerek Allah’a dua etmeye (dua) teşvik edilir.
Allah’ın çok merhametli ve bağışlayıcı olduğunu hatırlamak önemlidir. Müslümanlar, kendilerine lanet okumak yerine, yaptıkları yanlışlar için af dilemeye, kişisel gelişim için çaba göstermeye ve hayatın zorluklarının üstesinden gelmek için Allah’ın rehberliğine ve merhametine güvenmeye teşvik edilir. Aile, arkadaşlar veya akıl sağlığı uzmanları gibi güvenilir kişilerden destek istemek de zorluk veya sıkıntı zamanlarında önemlidir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İnsanın ölümü istemesi caiz değildir. Ve öleyim demekle kişi ölmez. Rabbimiz (cc) insana ne kadar ömür bahşetmiş ise ömrü bittiği zaman bu dünyadan göç edecektir. Bu durum sizde vesvese oluşturmuş. Ve en kısa sürede bu vesveseden uzaklaşmanız gerekmektedir.