Paylaş
Kıskançlık günah mı kul hakkı mı
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Başarıyı kıskanan arkadaş
Başarı kıskanılır… Arkadaşımın sınavı kazanmasını istememem
SelamunAleyküm hocam.
Ben geçen sene üniversite sınavına girdim.Ve yakın arkadaşlarımdan birinin ders çalışmasını istemiyordum. Çünkü sizin sohbette anlattığınız gibi gözümü hırs bürümüştü malesef . Bazen onun ders çalışmasını engelleyecek sözler söylüyordum kendimce mesela( ders programı yapma çok vakit alıyor veya bazen kendi ders çalıştığımı söylemiyordum benim gibi çalışır diye) tabi bunların yanlış olduğunu biliyordum ve hatamı telafi etmek için ona yinede ders çalış falan diyordum . O arkadaşıma sordum sınav senende senin ders çalışmanı falan engelledim mi diye o da yok dedi senin bana yardımın bile dokundu dedi. ama benim vicdanım rahat değil çünkü onun hakkında kötü düşünüyordum ve kötü etkilemeye çalışıyordum. Şimdi o istediği bölümü kazanamadı ama sevdiği bir bölümü kazandı ama kazandığı bölümde iş imkanı kısıtlı ben şimdi kaygılanıyorum ya işsiz kalırsa diye. Bir yandanda rızkı verenin az veya çok Allah olduğunu biliyorum ama yinede düşünmeden edemiyorum. Şimdi tabi hatamı anladım ve şevkat tokadı yedim kendi istediğim bölümü kazanamadım ve 1 yılım boşa gitti. Ama şimdi ona çok dua ediyorum Allahım ona ve tüm müslümanlara hayırlı rızıklar iş kapıları aç diye.
Bu düşünceler beni sürekli meşgul ediyor ve kafama takılıyor hatta bazen ileridekendim çok para kazansam o az kazansa bu bile benim yüzümden olacakmış gibi. Bu düşüncelerimi sizlede paylaşayım dedim cevabınızı bekliyorum Allaha emanet olun
Bu söylediğim olumsuz şeylerle onun hakkına girmiş olur muyum
Bir hocaya sormuştum haset hastalığı demışti
Ayrıca bu düşünceleri beslediğim arkadaşıma sordum seni etkiledim mi olumsuz yönde etkiledimmi diye o bana hayır senin bana faydan oldu dedi çünkü bende biliyodum bu düşüncelerin yanlış olduğunu bu yüzden ona çalış diyodum veya ders videolari atıyordum
CEVAP:
Kıskançlık günah mı kul hakkı mı
Kıskançlık, İslam’da negatif bir duygu olarak değerlendirilir ve kişinin nefsani arzularından kaynaklanan bir hali ifade eder. Kıskançlık, başkalarının sahip olduğu nimetlere veya başarılarına duyulan haksız bir öfke veya rahatsızlık hissidir. İslam’da kıskançlık, kötü bir özellik olarak kabul edilir ve kişiyi olumsuz davranışlara ve haksızlıklara yönlendirebilir.
Kul hakkı ise bir kişinin başka birine haksızlık etmesi, zarar vermesi veya haklarını çiğnemesidir. Kıskançlık bazen kul hakkına sebep olabilir, örneğin başka bir kişinin malını zarara uğratmak veya haksız yere ona zarar vermek gibi. Bu durumda, kıskançlık kul hakkını ihlal etmek anlamına gelebilir.
Ancak, kıskançlık duygusu insan doğasında yer alan bir duygu olabilir ve kontrol altına alınması gereken bir durumdur. İslam, kişinin kıskançlık duygusunu kontrol etmesini, başkalarının başarılarına sevinmesini, iyi niyetli olmasını ve kul hakkına saygı göstermesini öğütler.
Sonuç olarak, kıskançlık İslam’da negatif bir duygu olarak değerlendirilir ve kişiyi kötü davranışlara sürükleyebilir. Kıskançlık, kul hakkını ihlal etmekle ilişkili olabilir, ancak her kıskançlık durumu kul hakkı anlamına gelmez. Kişi, kıskançlık duygusunu kontrol etmeli, başkalarının haklarına saygı göstermeli ve olumlu davranışlar sergilemelidir.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da kıskançlık, genellikle kaçınılması ve üstesinden gelinmesi gereken olumsuz bir özellik veya duygu olarak kabul edilir. Hem kişisel hem de sosyal ilişkilerde olumsuz sonuçlara yol açabilecek yıkıcı ve zararlı bir özellik olarak görülmektedir. Bununla birlikte, iki tür kıskançlığı birbirinden ayırmak önemlidir: ayıplanacak kıskançlık ve övülecek kıskançlık.
Hz.Muhammed (sav), ayıplanacak kıskançlığa ve onun olumsuz sonuçlarına karşı uyarmıştır. Müntesiplerine, kendine ve başkalarına zarar verebilecek haset ve hasetten sığınmalarını tavsiye etmiştir.
Övgüye değer kıskançlığın bir örneği, bir kimsenin sahip olduğu güzel ahlâkı ya da bilgiyi arzulamak ve benzer özellikleri kendine kazanmaya çalışmaktır. Bu tür kıskançlık, hayranlık, ilham ve başkalarına karşı olumsuz duygular beslemeden kendini geliştirme arzusundan kaynaklanır.
Sonuç olarak, ayıplanacak kıskançlık, İslam’da olumsuz bir özellik ve günah olarak kabul edilirken, iyiliği aramak ve olumlu niteliklere öykünmekten kaynaklanan övülmeye değer kıskançlık, erdemli bir duygu olarak görülebilir. Müslümanların ikisi arasındaki farkı tanımaları ve kınanacak kıskançlıktan kaçınırken övgüye değer nitelikler geliştirmeye çaba göstermeleri önemlidir.