Paylaş
Kitap Okumanın önemi nedir
Question
OKUMAK VE KİTAP OKUMANIN ÖNEMİ
Gayesi, dünya ve ahiretimizin mutluluğunu sağlamak olan İslam’ın ilk emri Oku’dur. “Yaratan Rabbinin adıyla oku. O, insanı bir kan pıhtısından yarattı. Oku! İnsana bilmediklerini belleten, kalemle yazmayı öğreten Rabbin, en büyük kerem sahibidir.” [1] “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Doğrusu ancak akıl sahipleri bunları hakkıyla düşünür”[2] Ayetlerinde ifade edildiği gibi İslam okuma, düşünme ve ilerlemeyi emreden bir dindir.
İnsan okudukça olgunlaşır, olgunlaştıkça, hayatı düzene girer. Okumak, ruhun aynası, hikmetin kaynağıdır. Okuma sayesinde fikirler ölümsüzleşir, başkalarına hayat veren bir kaynak haline gelir. Kitaplar; geçmişle, bugün ve yarın arasında köprü vazifesi gören kültür ve irfan birikimleridir. Her medeniyet bir mukaddes kitaptan ilhamını almıştır. İnsan için damarda dolaşan kan, teneffüs edilen hava, yenilen ekmek, içilen su ne ise, toplum ve medeniyet için de kitap ve okumak aynı manayı ifade eder. Okuma ve tefekkürü terk eden fertlerin oluşturduğu toplum, uçurumun kenarına gelmiş demektir. Böyle toplumlarda zihin ve ruh zararlı şeylerle meşgul olur, duygular körleşip, zihinler kısırlaşır, insanların sorgulama kabiliyetleri kalmaz, taklide mahkûm olurlar. İdealsiz ve gayesiz, ne yaptığının farkında olmayan bir nesil türer. O zaman toplum ve nesiller için hayat çekilmez bir hale gelir.
“Beşikten mezara kadar ilim öğrenin” “Âlimin ibadet edene üstünlüğü, ayın diğer yıldızlara üstünlüğü gibidir.” “Allah’ım! İlmimi artır” buyuran bir Peygamberin ümmeti olarak, aynı gayeye ulaşmak için okumanın ne kadar önemli olduğunun idrakine varmalıyız. Kitap, başta çocuklar olmak üzere insanın zihinsel, duygusal, sosyal ve dil gelişiminde önemli rol oynayan bir eğitim aracıdır.
Kitap Okumak Neden Önemlidir? Neyi ve niçin okumalıyız? Önce insan, Allah’ın Kelamı olan Kur’an-ı okumalı, sonra Allah’ın bir sanatı olan kendisini, yani fıtratını okumalı ve kendisini tanımalı, Allah’ın isimlerinin tecellisi olan yeryüzünü ve kâinatı okumalı; ayrıca hayatının her safhasında kendisine yön verecek ilham kaynağı olan kitapları okumalı. Çünkü hiçbir gemi insanı kitap kadar uzaklara götüremez. Okuyarak olayların ve gelişmelerin iç yüzünü öğrenen kişi, öncelikle kendine olan güvenini artırır. Geniş bir görüş açısına sahip olur. Olayları inceleme, hikmetli ve etkileyici konuşma yeteneği kazanır.
Kitap okuma alışkanlığı öncelikle ailede kazanılır. Bu nedenle de anne-baba olarak yıl içerisinde belirli kitaplar seçerek bir program dahilinde hem okumalıyız hem de çocuğumuzun okumasını sağlamalıyız.
Geçmiş yıllarda yapılan araştırmalara göre, bir Japon bir yılda ortalama 25; İsviçreli 10; Fransız 7 kitap okuyor. Türkiye’de ise 6 kişiye sadece bir kitap düşüyor. Niçin kitap okunmuyor sorusuna verilen cevaplar da ; %50 kitap okuma alışkanlığım yok, %16 yeterince zamanım yok, %10 boş zamanım çok yoğun geçiyor. %10 televizyon ve video izlemeyi tercih ediyorum şeklinde ifade edilmektedir.(3)
Hal böyle olunca, kültürel seviyemiz de düşmektedir. Öyle ise kitap ve okumaya önem vermeliyiz, vaktimizi kitap okuyarak değerlendirmeliyiz. Başta kutsal kitabımız Kur’an olmak üzere yararlı bütün kitapları okumalı, çocuklarımızı okumaya teşvik etmeli, uyuyan ve vaktini boşa geçiren değil okuyarak uyanık olan bir toplum olmalıyız. Unutmayalım ki, kitaplar yalnız kalmış kimselerin sadık dostlarıdır. (4)
————————
1- Alak, 96/1-5;
2- Zümer, 39/9;
3- Ahmet YILDIZ (Kişisel gelişim uzmanı)
Answers ( 2 )
Kitap okumak önemli bir eylemdir. İslam’ın ilk emri ve aynı zamanda ilk inen ayet “Oku”dur. Bu yüzden İslam ilme, okumaya oldukça büyük bir önem vermektedir. İnsan kitap okudukça olgunlaşır, olgunlaştıkça da hayata bakış açısı değişir.
İnsanın fikirleri ancak okumakla gelişir ve kişi kitap okuduğu müddetçe diğer insanlarla arasında bir fark oluşur. Bizler az bir miktarda olsa düzenli bir şekilde kitap okumayı sürdürmeliyiz. Kitap okuma alışkanlığı öncelikle ailede kazanılır. Anne ve babalar kitap okuduğu müddetçe çocuklar da aynı şekilde kitap okumaya başlarlar.
Gunah
Günaydın ben bir firmada çalışıyorum fazla olan kitaplar oluyor çeşitli yerlere gönderiyoruz ben bunların içinden alıyorum hemde okuyorum günaha girmiş okur muyum
İşyeri sahibinin, patronun vs haberi ve izni olmadan kendi şahsınız için alamazsınız. İzin almanız ve bilgi vermeniz gerekir.