Paylaş
Kıyafet israfı
Question
Merhaba israf büyük günahtır, haramdır.
Kıyafet adeti bir insanda caiz olacak şekilde kaçtır ki?
Bir hoca, birini giyersin, o kirlenince de bir tane ek olur. O kadar yeter demişti. Şimdi sadece 2 elbisemiz olması mı caiz?
2. Mesela bazılarında akıntı sorunu oluyor özürlü olduğu için ve her gün veya her gün 2 kez değiştirmeli çamaşırını. Mesela 10 adet olsa bu caiz değil mi? Yani 2-3 mü olmalı?
2 elbisemiz ve 2 iç çamaşırımız olursa, kokarcaya dönme ihtimaliz fazla bu yaz mevsiminde
Bu arada akıntı için pratik bir bilgi ; sürekli iç çamaşırı değiştirmek yerine, o bölgeye bir peçete koyun ve akıntı olduğunda sadece peçeteyi değiştirin. Yoksa iç çamaşırı değiştirmekle bitmez, işin içinden çıkamazsınız.
İslam’da kıyafet almanın bir sınırı yoktur
İsrafa kaçmamak kaydıyla bir sürü kıyafetiniz olabilir
Zekat bölümünde fıkıh kitaplarında 2 yazlık 2 kışlık elbise dışındaki elbiseler zekat malını hesaplanır bu da caiz olduğunu gösteriyor
Bu size tavsiyede bulunan Hoca kıyafet konusunda takva yolunu tercih edin az malınız olsun şeklinde sadece bu bir tavsiyedir
İsrafa kaçmamak kaydıyla bir sürü kıyafetiniz olabilir.
Yazmışsınız. Ama birsürü kıyafet israf demek değil mi ? Yani biraz kolay türkçeyle anlatsanirmisiniz? Anlamkata bazen zorluk çekiyorum, valla bazen sor şeyleri anlıyoruö ama bazende hiç anlamıyorum kolay olsada ?
Answers ( 2 )
Kıyafet israfı
Kıyafette israf varmıdır ? Mesela 30 kazağı var bir insanın. Hepsini giyiyor ve yetiyor. Ama birtane daha alıyor hoşuna gittiği için ve onuda giyiyor vs.. bu günahmıdır? İsrafmı oluyor ?
Bir insanın otuz tane kazağı olması israftır. Elbette kişi hoşuna giden bir kazağı almalı ama israfa kaçmadan bunu yerine getirmelidir. Çünkü israf dinimize göre haramdır.
İnsan imkanı doğrultusunda hayatına yön verir . Gücü nisbetinde harcama yapar. Elinin altında sorunlu olduğu kişilere karşı da öyle davranır . Durumu iyi olan bir insan en kaliteli kıyafetleri giyebilir . Yeterki sorumlu olduğu kişileri ihmal etmesin,her yıl fakirlerin hakkı olan zekatını ,sadakasini versin
İslam; bizlerden israfa kaçmamamızı istemekte, israfta bulunmanın haram olduğunu bildirmektedir. İsrafta bulunmayacağız diye de cimrilik yapmamamız gerekir. Orta daveanış sergilemeliyiz. İnsanın gücü nispetinde kıyafet almasında herhangi bir sınır bulunmamaktadır. İstediği kıyafeti giyebilir Müslüman tesettüre riayet ederek. Fakat bunu yaparken de kıyafette israfta bulunmaması gerekir. Yani geçimini sağlamakta olduğu ailesinin geçimin de herhangi bir aksaklık olmaması gerekir. Ve bununla beraber zekâta tabi olan malının zekâtını vermesi gerekmektedir.