Kıyamet alametleri süresi

Question

KIYAMETİN BÜYÜK ALAMETLERİNİN SÜRESİ

Kıyametin bütün alametlerinin peşpeşe gerçekleşeceği bilinen bir husustur. Bu alametler sür’atli bir şekilde gerçekleşecek, uzun bir zaman sürmeyecektir. Ebu’l-Aliye’den şöyle bir haber gelmiştir: “Kıyametin ilk alametiyle son alameti arasındaki süre altı aydır. Bu da tıpkı çorap söküğü gibi peşpeşe olacaktır.”
Ebu Hureyre (r.a.)’dan gelen bir rivayette ise bunun sekiz ay süreceği belirtilmiştir.
Abdullah b. Amr’ın da şöyle dediği nakledilmiştir: “Kıyamet alametleri tıpkı ipteki sökük gibidir. İp sökülmeye başlayınca bu sökükler peş peşe gelir.”
Ebu’l-Aliye’nin sözü, alametlerin güneşin batıdan doğmasından sonra gerçekleşeceği ihtimalini ortaya koymaktadır. Çünkü Deccâl yeryüzünde 439 gün kalacaktır.
Hz. İsa ise yedi ya da kırk sene kalacaktır. Abd b. Humeyd, Tefshinde ceyyid bir senedle Abdullah b. Amr b. el-Âs’ın şöyle dediğini nakletmiştir: “İnsanlar güneşin batıdan doğmasından sonra yüz yirmi sene daha yaşayacaklardır.””” Belki de Abdullah b. Amr’ın sözünde kastedilen süre de budur. Sözü şu şekildedir: “Şüphesiz ki bu süre çabuk geçecektir. Bu da yüz yirmi ay kadar bir süredir.” Nitekim Müslim’in Ebu Hureyre (r.a.)’dan rivayet ettiğine göre, Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: “Bir sene bir ay gibi çabuk geçmedikçe kıyamet kopmayacaktır”
Bundan elde edilen sonuca göre, güneşin batıdan doğmaya başlamasından sonra alametler peşpeşe ortaya çıkmaya başlayacaktır. Bunlar da hızlı şekilde gerçekleşecektir. İbn Merclilye’nin İbn Abbas’tan aktardığı bir hadiste Übey b. Ka`b’ın şunları söylediği bildirilmektedir: “O gün güneşin durumu nasıl olacaktır? Peki, insanlar ne durumda olacaklardır?” O, şöyle demiştir: “Güneşe ışık giydirilecek, o, daha önce doğduğu gibi doğacaktır. İnsanlar dünyaya yöneleceklerdir. Eğer bir adamın bir tayı dünyaya gelse daha binilecek seviyeye gelmeden kıyamet kopacaktır.”2” Bu da göstermektedir ki, güneşin batıdan doğmasından sonra şu kainat üç sene zarfında yok olacaktır.

Kaynaklar: 1229 İbn Hacer, Fethu’l-Bdri, XI, 362, XIII, 83. 1230 İbn Hacer, Fethul-Bârt, XI, 361. 1231 Bkz. İbn Hacer, Fethu7-BAri, Kitabu’r-Rikâk, Bab: Tul0u’ş-Şems men Magribihâ.

Benzeri konular:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

  1. Kıyamet alametleri, İslam inancına göre, kıyametin kopmadan önce ortaya çıkacak bazı önemli işaretlerdir. Kıyamet alametlerinin tamamı, hadislerde yer almakla birlikte, bunlar genellikle iki ana grupta sınıflandırılır: küçük alametler ve büyük alametler.

    Küçük Alametler
    Küçük alametler, kıyamet kopmadan önce meydana gelecek olaylardır. Bunlar, daha çok sosyal, ahlaki ve dini bozulmalarla ilgilidir. Bazı küçük alametler şunlardır:

    İslam’ın zayıflaması: Dinî değerlere uyulmamaya başlanması.
    İçki ve kumar gibi haramların yayılması.
    Ahlaksızlık ve fuhuşun artması.
    Zenginlikte artış, fakirliğin çoğalması.
    İnsanların dini bilgiye sahip olmadan, sadece dünyaya yönelmesi.
    Büyük Alametler
    Büyük alametler, kıyametin çok yaklaştığını haber veren, büyük ve olağanüstü olaylardır. Bu alametler, hadislerde daha net bir şekilde belirtilmiştir ve toplamda 10 büyük alamet olduğu kabul edilir. Bunlar şunlardır:

    Mehdi’nin gelmesi: Adaletli bir liderin (Mehdi) çıkması.
    Deccal’ın çıkması: İnsanları aldatacak büyük bir yalan liderinin ortaya çıkması.
    İsa Aleyhisselam’ın gökten inmesi: Hazreti İsa’nın (Aleyhisselam) yeniden dünyaya dönmesi.
    Ye’cüc ve Me’cüc’ün çıkması: İnsanları büyük bir felakete sürükleyecek bu toplulukların ortaya çıkması.
    Dünyanın dört bir yanından büyük bir dumanın çıkması.
    Güneşin batıdan doğması: Kıyametin yaklaşacağını belirten olağanüstü bir doğal olay.
    Dabbetü’l-ard (yeryüzünden bir canlının çıkması): Bu canlı, insanların inançlarını sorgulayacaktır.
    Bir büyük yer sarsıntısı: Bu sarsıntı, insanları büyük şekilde etkileyen bir felaket olacaktır.
    İstanbul’un fethedilmesi: Bazı kaynaklar, İstanbul’un fethinin büyük alametlerden biri olduğunu belirtir.
    Bir ateşin çıkması: Bu ateşin, insanların harekete geçmesini sağlamak için ortaya çıkacağına inanılır.
    Bu alametlerin süreleri hakkında kesin bir bilgi yoktur, çünkü bunlar İslam’ın kutsal metinlerinde belirtilmiş olaylar olup, zamanlarının ve sıralamalarının ne zaman olacağı konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Ayrıca, bu alametler genellikle kıyamet günüyle bağlantılı büyük olaylar olarak kabul edilir ve bu olayların zamanı Allah’a bağlıdır.

    En iyi cevap

Cevapla